Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...

Sređivanje počinje

<< < (2/10) > >>

Drivee:

--- Citat: zankiki  04, 03, 2019, 09:04:22 pre podne ---Pod 3, nema potrebe preterivati sa presekom, bitna je udaljenost akumulatora od sabirnice, ili na šta se već prilključuje... I planirana maksimalna potrošnja...

Ako je samo za potrošače, onda nema potrebe za velikim presekom od tipa 16-20 kvadrata, kao da je startni...
Napiši nam ove podatke, pa ćemo da vidimo koji presek treba.

--- Kraj citata ---

Totalno netacno. Njemu treba da spoji dva akumulatora, presek mora biti veliki (bar kao kod kablova za paljenje). Ili su ovi svi sto rade solarne sisteme, 10000 videa na you tube u stvari ludi i bacili su pare. I ja sa njima naravno.

zankiki:
Nije napisao da će ih povezati međusobno. A i ako to radi, a stoje jedan pored drugog ili blizu sabirnice, nema potrebe da kablovi budu što većeg preseka, nego odgovarajućeg, što pre svega zavisi od snage potrošača koji će biti priključeni. Predimenzisanje sistema neće imati loše posledice naravno, ali je nepotrebno.

Ako su akumultori blizu sabirnice, ili jedan pored drugog, da kažemo na pola metra (što deluje logično), ukupno ima metar kablova (kada se saberu dužine plus i minus kabela), i tada je čak i pri anlasovanju sa nekim prosečnim anlaserom (1.5 kw) opterećenje po akumulatoru 0,75kw, a pad napona svega oko 1% sa kabelom od 10 kvadrata.

Naravno, ako su akumulatori na većoj udaljenosti (3 metra od sabirnice) za istu stvar nam je neophodan kabel preseka 65 kvadrata. Na 5 metara nam treba kabel preko 100 kvadrata i tako dalje...

Tako da ne treba generalizovati da se stavi kabel što većeg preseka jer to može da znači bilo šta, a u nekim slučajevima da ni ne bude dovoljno... Nisam doduše gledao youtube, ali nije on jedini izvor mudrosti.

Meni su godinama unazad bili povezani sa 10 kvadrata i nije bilo problema. Prošle godine sam napravio sabirnicu, pa sada to izgleda malo drugačije, 3 komada stoje na 2.5 metara od sabirnice i povezani su sa 16 kvadrata.

vepar:
Zankiki je 100 % u pravu. Debljina zahtevanog kabla zavisi od duzine kabla (sabrano i plus i minus), snage potrosaca i dozvoljenog pada napona. Cak negde na forumu postoje i tabele za tacan proracun. A iznenadio bi se kako na malim duzinama kablova su mali preseci potrebni za relativno velike snage... Mada ja sam megaloman pa ja volim sve to lepo sa 16 kvadrata! jh jh jh

Drivee:
mali preseci mogu da rade ali jednom nekada, prikljucice se jos nesto i radice, dok ne izgori brod. Moji kablovi su mnogo duzi, tako da je i presek uvek veci, odprilike kao kod tebe. Za pojedine potrosace je 2.5, frizder je 16 itd itd

Mr. No:
Prevezujem 2 postojeća i još jedan akumulator. Staviću veliki presek - na tome ne želim da štedim (inače 2,7 kw je anlaser).

Ne treba mi neka velika dužina. Do motora već postoji odgovarajuća instalacija i to najverovatnije neću da menjam. Akumulatori se prevezuju preko prekidača i sklopki i za to mi trebaju odgovarajući kablovi.

Treba mi preporuka za neku radnju gde može da se kupe takvi kablovi na metar. U ovih par u kojima sam pitao nisu imali niti su imali predstavu gde da tražim...Evo i slike čamca (nemam bolje trenutno):

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju