Nautika opšta... > Kafana kod "Moju Ladju"

Zanimljivosti!

(1/6) > >>

Dora:
Nisam našao nešto slično a ako ima neko neka prebaci tamo :)
Ovo se zove parkiranje, driftovanje ili pristajanje, kako god već :)

(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12";fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, "script", "facebook-jssdk"));s
--- Kraj citata ---

Kolibri:
Lepo izgleda, ali potpuno uobičajeno. Manevar pristajanja krmom i još par sitnica.
U osnovi brod sa azimutnim potisnicima na krmi i pramčanim propelerom.
Azimutni potisnik je u principu penta na steroidima. Kao da imaš tomos 4, ali od 1500ks

tule:
Interesantne vesti,

http://webtribune.rs/pocinje-izvlacenje-nemackih-brodova-potopljenih-1945-kod-negotina-punih-opljackanog-blaga-iz-rusije/

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/lepe-vesti-za-prirodu-srbija-dobila-jos-jedno-zasticeno-podrucje-2019-05-16

LSI:
Ово јесу лепе и занимљиве вести.
Посебно ме радује одлука о формирању заштићеног подручја на подручју Панчева.

Оно што ме не радује, то је информација да влада Републике Србије упорно ради на томе да се подручје Бељарице прода странцима који намеравају да на том терену изграде луку.
И нисам ја против изградње лука, да се разумемо.
Ја сам против тога да се луке тог типа граде на подручју које је заштићено (Бељарица тренутно није заштићена али пре пар година поднет је захтев за заштиту, а по нашим законима, кад је поднет захтев, подручје се сматра заштићеним све до доношења коначне одлуке надлежног органа и на њему се не сме ништа градити).

И док сам уверен да подручје Бељарице треба да добије статус заштићеног подручја због свог значаја за очување биоразноликости, влада Републике Србије (прво слово у речи "влада" требало би писати великим словом али ја то намерно нећу, револтиран њеним поступањем) је, изгледа, упорна у својој намери да странцима прода и ово земљиште, а при том нисмо у стању да искористимо ни луке које постоје. Све смо их продали, укључујучи недавно и последњу, у Новом Саду, за коју се зна да је радила позитивно. Ни за њу нисмо били у стању да нађемо стратешког партнера за докапитализацију у циљу развоја, него је и она продата странцима који ће знати како да извуку паре из ње.

Да закључим, као што је влада Републике Србије издала дозволе за градњу минихидроелектрана у заштићеним подручјима, тако се олако одричемо и свега осталог што би требало чувати као зеницу ока и ради неких, вероватно, личних или краткорочних циљева, крадемо будућност онима који долазе после нас.

Надам се да ће се, ипак, огласити још неко и подићи свој глас против продаје Бељарице и да ће остати сачувана као оаза мира и лепоте у којој ће уживати наутичари рекреативци и сви заљубљеници у природу.

Misha D:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju