Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Мини хидроелектране - да или не?

(1/10) > >>

LSI:
Писали смо на нашем форуму о проблему који прати изградњу мини хидроелелтрана (МХЕ) у Србији и негативним утицајима које та изградња има на природно окружење.

Наше удружење наутичара "Моја лађа" недавно је разматрала овај проблем и дошло се до тога да више чланова Удружење сматра да је изградња МХЕ штетна по оклину и живи свет и да не би требало дозволити изградњу нових, а мислим да би требало проверити и ситуацију са већ изграђеним.

По овом питању, недавно је у Београду одржан велики протест грађана који су се окупили из разних делова Србије, сви са јединственим захтевом да се забрани градња нових и да се обустави рад изграђених и да се те локације на којима су постављене, врате у првобитно стање из времена пре изградње.

Обзиром да многи још увек не знају много о читавом овом проблему и на веома подељена мишљења, можда би текст до кога можете доћи помоћу овог линка

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=01&dd=31&nav_id=1500175

могао да вам помогне да изградите сопствени суд о овом проблему.

Уз овај кратак текст, ево и фотографије са поменутог грађанског протеста против МХЕ. За оне који нису били, да кажем да је учесника било вероватно не више од 1.000-1.102 (по методологији др Неше) или нешто око 8.000 по процени аутора фотографије.

DuleN:
500% sam protiv MHE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Igor 820:
Ovo je vrlo interesantna tema. Moja profesija je daleko od pitanja MHE, pa ostavljam mogućnost da nešto i ne razumem. Koliko mi obaveze i vreme dozvoljavaju, pročitao sam ponešto na ovu temu, naravno i pogledao nekoliko emisija. Jedna od emisija koja je meni poslužila da osvetlim ovo pitanje  je  i emisija emitovana na RTS-u, "Sasvim prirodno", autora Jovana Memedovića (emisija je dostupna je na internetu). Ono što sam ja zaključio, ako ne grešim, jeste da je ključ je u strogoj kontroli gradnje ovih centrala i što je još bitnije kontroli  rada ovih postrojenja.  Kod MHE je bitno  da se u situaciji niskog vodostaja rad istih mora obustaviti ili svesti na najmanju meru. To se često nepoštuje i tada nastaju problemi. Verujem da ćemo se složiti da svaka proizvodnja električne energije ima svoje "za" i "protiv". Koliko je samo polemike svojevremeno izazvala gradnja Djerdapa. Rad termoelektrana je takođe problematičan zbog zagađenje vazduha. O nuklearnim elektranama ne vredi ni trošiti reči. Sve u svemu, mislim da je kod MHE bitno da odluku o njihovoj gradnji donosi struka, kao i da se strogo kontroliše njihov rad.

MiletaStamat:
Nisam ni strogo za NE, niti strogo za DA, za izgradnju MHE. Što reče Igor struka i posle savest  tu treba da daju zadnju reč- Naravno da sam za očuvanje prirode, tu dileme nema, ali kako sam čuo tu može da s nadje kompromis, da se iskoristi voda za MHE i da ostane dosta prirodi. Iz priča starijih se sećam, da su nekada bile svadje i za odvodjenje vode za seocke vodenice, pa se sada svim silama trudimo da obnovimo vodenice i da sačuvamo taj deo istorije. Verovatno će nekada biti tako i sa MHE. Sve ima svoje zašto i zato, treba samo naći zlatnu sredinu i svi će biti zadovoljni, ukoliko uopšte mi možemo biti zadovoljni ili apriori moramo biti protiv nečega da bi dali sebi na važnosti.

markus:
 @MiletaStamat:
 "Verovatno će nekada biti tako i sa MHE. Sve ima svoje zašto i zato, treba samo naći zlatnu sredinu i svi će biti zadovoljni, ukoliko uopšte mi možemo biti zadovoljni ili apriori moramo biti protiv nečega da bi dali sebi na važnosti."
[/quote]
Pa ni je baš tako, malo treba pročitati priloge i informisati se o temi. Pozadina cele priče je potpuno drugačija od toga kako se stvar predstavlja u provladinim sredstvima informisanja.
Ovaj prilog daje neke odgovore, ali postavlja i brojna pitanja.
https://www.gradnja.rs/kako-izleda-reka-na-staroj-planini-posle-izgradnje-mini-hidroelektrane/

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju