Autor Tema: Аутопилот  (Pročitano 2580 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Аутопилот
« poslato: 06, 01, 2019, 11:46:42 pre podne »
Пловидба помоћу аутопилота је комфорна али има и неколико замки.
Било да је електро-хидраулични аутопилот повезан са ГПС плотером или импровизовани аутопилот помоћу краткотрајног механичког блокирања обруча кормила ( на многим деловима Дунава постоје правци од 5+км , тј.праволинијска пловидба од сат или више времена) свако опуштање је ризично.
Када је УМЧ сам на пловилу такав уређај му омогућава одморнију пловидбу (кормило се мора придржавати врло  ретко, одлазак до тоалета, кување кафе, притезање палубне опреме пред надолазећи ветар и слично).
Али код уморне особе може проузроковати и дремање док пловило тако плови или безпотребно кретање по пловилу са ризиком пада у воду, налетање на пловећи пањ и слично.
Имао сам такав један несмотрени покушај да безпотребно намештам светло на крменој тенди и мало је недостајало да ме мањи талас од недавно мимоилазећег брода избаци из равнотеже. Пад у воду, могућност дављења, пловило би наставило да се креће без контроле до прве препреке или би се у пуној брзини насукало на обалу са многим оштећењима...
Спасилачки прслук ретко користим, а треба га прво обући па тек онда кренути на пловидбу. Постоји и појас сличан ономе у колима који је дужим канапом повезан за пловило, али га немам, а користио би ми и када вадим веће рибе из воде у зимском периоду на , мени недовољно широкој, платформи.
« Poslednja izmena: 06, 01, 2019, 12:32:23 posle podne Misha D »
Današnji dan je početak ostatka moga života....