E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Naper kod Konjskog ostrva

<< < (2/8) > >>

CIVIJA:
Nasukao se pa su pokusali izvlacenje - beuspesno. Ostavili ga da prenoci pa sutra polako... dunuo vetar i izvrnuo ga.

Sent from my SGH-I317M using Tapatalk

vepar:
A gde se nalazi taj naper?

CIVIJA:
Nalazi se uzvodno od spica konjskog nekih 70ak metara.
Ustvari postoji naper od samog spica do tog plitkog kamena (plavi pravougaonik) na njegovom vrhu je bas plitak kamen (crveni pravougaonik). Najplici je na sredini (crveno).
Ukoliko imate V korito po maloj vodi izbegavajte sve obelezeno. Ispod konjskog je sprud (logicno), znaci nikako blizu ostrva levo desno - gledao sam kako tu "oru" gliseri.

MiletaStamat:
Na ušću Save u Dunav, u trouglu koji ograničavaju Beograd, Zemun i ostaci nekada nepreglednih močvara na levoj strani Dunava, smeštene su dve dunavske ade — Veliko i Malo ratno ostrvo. Ove "poslednje beogradske oaze" uglavnom su dobro poznate prestoničanima ali ipak, kada neko pomene Konjsko ostrvo, većina ne zna gde se ono nalazi.
Konjsko ostrvo zapravo je drugi, mnogo stariji naziv za Malo ratno ostvro. Ova Dunavska ada nalazi se između južne obale Velikog ratnog ostrva i desne obale Dunava u opštini Novi Beograd, na samo 200 metara od ušća Save u Dunav.
Ostrvo je, kao i mnogo veća formacija pored njega, nastalo viševekovnim gomilanjem peska, šljunka i mulja koje je Dunav sa sobom nosio i na ovom prostoru, zbog male brzine i pada terena, taložio. Ipak, za razliku od svog “krupnijeg brata”, ovo manje ostrvo imalo je stabilniju i čvršću podlogu, bilo je prilikom rasta vode ređe plavljeno, i kao takvo predstavljalo je sigurnije mesto od Velikog ratnog ostrva.
I Veliko i Malo ostrvo, pridev “ratno” dobili su navodno još u vreme opsade Beograda Eugena Savojskog, 1717. godine.
Upravo tu, krije se tajna prvobitnog imena ovog mesta! Naime, priča kaže da su upravo tu svoje konje ostavljali svi oni koji su preko reka u Beograd dolazili da trguju. Životinje bi na ostrvu mogle da se odmore, nahrane i napoje, a iznad svega, budu na sigurnom. Prema jednoj drugoj legendi, mesto su u istu svrhu koristili i uskoci.
Danas, ono što je ostalo od ostrva je tek tanak pojas zemlje, dužine od oko 300 metara i širine od oko 60 metara. Sve je potpuno pokriveno vegetacijom i nepristupačno za posetioce. Beograđani mogu samo da ga iz daljine posmatraju i zamišljaju konje koji su nekada čuvani na njemu.
Острво је било знатно веће пре Другог светског рата. Када је 1948. почела градња Новог Београда, песак са острва је транспортован на копно помоћу великих транспортних трака и користио се за покривање мочвара на којој је требало да се изгради Нови Београд. Приликом тог процеса, острво се смањило и данас се понекад песнички каже како је Нови Београд „град на острву“.
Оно што је остало од острва је углавном танак појас земље, дужине од око 300 метара и ширине од око 60 метара. Острво је потпуно покривено вегетацијом (дрвећем тополе) и неприступачно је за посетиоце, али се може лепо посматрати са ресторана на обали Дунава-

Ovo sam na brzinu pronašao na internetu, možda neko zna i nešto više, negde kod nas na forumu se pisalo o tom kamenu iznad ostrva, jer je još neko imao neprijatno iskustvo, neće škoditi da se podsetimo. Negde na gornjem špicu je taj kamen, možda ga nisam dobro obeležio ali tu je negde, opreznosti je uvek potrebna.

moatisje:

--- Citat: CIVIJA  19, 08, 2018, 09:52:26 pre podne ---
Ustvari postoji naper od samog spica do tog plitkog kamena (plavi pravougaonik) na njegovom vrhu je bas plitak kamen (crveni pravougaonik). Najplici je na sredini (crveno)..

--- Kraj citata ---

  Meni samo jedna stvar nikako nije jasna ??? - zbog cega se ne postavi neko obelezje, kakvo god, iznad tog plitkog kamena, da stoji kao upozorenje I pokazatelj odakle pocinje naper.
  Kako sam nacuo I recna policija je jednom zveknula u taj naper.
 Da li mi mozda mozemo da pokrenemo neku inicijativu da se to odradi ?  Ne moraju cak nista oni ni da urade, nek nam daju samo saglasnost da postavimo nesto I sami cemo to odraditi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju