Autor Tema: Belegiš - avgust 2018.  (Pročitano 11093 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bakara

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1618
  • Pol: Muškarac
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
Belegiš - avgust 2018.
« poslato: 11, 08, 2018, 13:47:42 posle podne »
Počeo bih temu sa jednim citatom člana "Pera GARMIN", jer delim njegovo mišljenje i mislim da to najbolje opisuje kako mi doživljavamo kombinaciju pisanja na forumu, i plovidbe:

"Ne mislim da su ove naše plovidbe specijalne, pa da treba da se "pokazujemo" svima kao da smo učinili nešto posebno. Ali mislim da je dobro to što nas nekoliko koji redovno učestvujemo imamo malo "dara" ili barem ludosti da o tome pišemo i time prezentujemo reke u Srbiji i lepotu boravka na vodi... "

#

Ove sezone, Zveki, Mileta i ja smo se dogovarali da se zaputimo ka Tisi, i stvari su se lepo poklopile tako da su nam godišnji odmori pali u isto vreme.
Dan pre polaska, saznali smo da je Tisa veoma mutna i zagađena, da od kupanja i ribolova na njoj nema ništa, i da nam ne bi bio neki ugođaj da provedemo vreme na njoj u takvom stanju. Donosimo odluku da plovimo do Belegiša i da se tu ulogorimo, pa da vidimo šta ćemo dalje. Ipak, moramo da mislimo i na to kako da deci i ženama bude zanimljivo i da se ne sedi samo na čamcu, već da ima neki program.

Krenuli smo oko 10h iz Zemuna, i samo što smo krenuli, ugledasmo poznato plovilo, "Princeza" sa Novosadskom registracijom kako izlazi iz marine "NK Zemun", zastali smo da se pozdravimo sa Radovanom i da čujemo ko je šta planirao za naredne dane. Razmenili smo telefone i dogovorili se da se čujemo i vidimo par dana kasnije u Belegišu. Konačno, naša tri čamca nastavljaju dalje. Posle nekih 45 minuta, prolazimo Pupinov most, prolazimo i vojne bašte, i meni zvoni telefon. Dobijam poziv da moram hitno da se vratim do Zemuna da završim neku papirologiju... Ja u neverici, ali što se mora mora...! Obaveštavam Miletu i Zvekija da nastave dalje istim tempom, pa da se nađemo u Belegišu, jer bi izgubili dan da me čekaju da se vratim pa da opet nastavimo zajedno.








Skoro punim gasom se vraćam nazad do marine, i tu se zadržavam jedno sat vremena, pa opet oko 12h krećemo ka Belegišu. Pišem trenutne radne sate u "brodski dnevnik", trenutnu količinu goriva i vreme kad smo krenuli i nastavljamo malo jačim tempom uzvodno. Usput sam u kontaktu sa ostatkom ekipe, i obaveštavaju me da su ipak nastavili malo sporije ne bi li ih ja stigao. U Starim Banovcima ih nalazimo na sidru na levoj obali, i pridružujemo im se u toplom Dunavu na kupanju. To nas je baš osvežilo, i opet nastavljamo dalje ka Belegišu. Vreme idealno, skoro bez vetra a dan sunčan.






Posle naših, tačno 3h plovidbe od Zemuna, stižemo u Belegiš kod velike ade, i uplovljavamo levo pored ade i nalazimo jedan peščani sprud sa malom uvalom gde je dubina preko 3m uz samu obalu, vezujemo čamce i svi se aktiviramo da što pre spremimo ručak, koji je, zbog svih okolnosti prilično kasnio. Vadim talandaru i usoljavam meso, Mileta priprema drva za loženje, a Zveki počinje da sprema meso, u čemu se odlično pokazao 6589
Mislim da je malo dobio i boju pored te vatre, ali leto je, to se valjda podrazumeva jh














#

Pošto je već padao mrak, nakon jela, svi smo se bacili na pripremu čamaca za spavanje i zaštitu od komaraca. Za sutra, planiramo kupanje u čistoj i toploj vodi Belegiških ada, a za ručak, pasulj u kotliću...

« Poslednja izmena: 11, 08, 2018, 15:38:30 posle podne Bakara »
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #1 poslato: 11, 08, 2018, 15:25:57 posle podne »
lepe slike i opisi.
Na tom mestu se nekada moglo i pecati i mirnije je nego na Formozi koja je u ovo doba godine okupirana.
Očekujem ostatak priče da se malo setim proslih dana na jednom od najlepših delova Dunava. 114
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže Bakara

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1618
  • Pol: Muškarac
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #2 poslato: 11, 08, 2018, 15:28:09 posle podne »
Hvala Mišo, jeste, mnogo je lepše i mirnije nego na formozi. Mi smo bili jedini u tom delu, dok je na Formozi bilo jedno 4-5 kabinaša, a voda nije bila baš najčistija.

#

Ujutru sam uzeo varalicu da malo izvidim teren, jer sam primetio da ima bucova. Posle 10ak minuta je udario jedan fin bucov, ali sam ga vratio u vodu jer taj dan nismo planirali ribu za rucak. To je bilo dovoljno da znamo da ima ribe, i da radi, pa je Zvekijev mali uveče sa varalicom izvadio jedno 4-5 komada, i takođe ih pustio nazad  6589 Mnogo se obradovao kad ih je izvukao pa mu se nije išlo nigde odatle, a ni nama jer je mesto bilo izuzetno.

I mi smo pokušavali da prevarimo nekog kedera  jh





#

Postavili smo tronožac i kotlić na njega, i malo raskrčili šiblje da bismo imali gde da sednemo u hladovinu i gde da kuvamo pasulj. Pasulj sa kobasicama i slaninom je bio odličan, i tako nam je seo da većina nije ni večerala. Mileta se brzo nakon ručka odlučio da malo prošeta njegovom pasarom po okolini, i da nađe neko lepše mesto za kupanje. Kad smo ih videli u daljini kako uživaju, rešili smo da im se pridružimo na sidru a Zveki je ostao na mestu.






Pošto je mesto bilo odlično za kupanje i druženje, rešili smo da dovučemo Zvekija do nas, protiv njegove volje  sajkaca
Nije se pokajao:





#

Proveli smo prelepo popodne na tom mestu, i lagano krenuli u kamp, pa ćemo sutra opet na isto mesto. Radovan(na forumu "Vepar") nam se javio da je dobacio do Starih Banovaca sa 35.km Save, i da ne planira dalje, pa će navratiti do nas sutradan...
« Poslednja izmena: 11, 08, 2018, 16:01:24 posle podne Bakara »
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže Bakara

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1618
  • Pol: Muškarac
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #3 poslato: 11, 08, 2018, 16:00:40 posle podne »
#

Svanulo je jutro, svi smo lepo spavali jer je noć bila mirna i istočni vetar se umirio preko noći. Takođe je i rasterao komarce, pa su Mileta i Nataša imali manje problema sa njima nego prethodne noći. Mi smo imali aparatić protiv komaraca koji je naš drug sa foruma Marke prepravio da radi na 12V i koristili tablete protiv komaraca u njemu. To je odlična stvar i radi posao, nismo imali nijednog komarca u kabini!

Jutro je bilo mirno ali je ubrzo postalo prilično vetrovito, i posle doručka smo rešili da se pomerimo na ono "naše" mesto za kupanje, jedno 500m uzvodnije i da se tamo usidrimo i provedemo dan. Na tom mestu smo malo bolje zaklonjeni od istočnog vetra, pa smo se uputili tamo svi zajedno, i nakon malo kalkulisanja gde je najbolje da stanemo, usidrili smo se i brže bolje dočepali vode:







Ubrzo nam se javio i Radovan, da pita gde smo i kuda mogu da prođu do nas. Uspeli smo da se objasnimo i na vidiku se pojavio njihov kabinaš. Vezali su se za Zvekijev "Alibi" i pridružili su nam se u vodi. Zveki je kuvao kafu, tako da smo i kafu pili do pojasa u vodi i ispričali se sa posadom "Princeze", što je bilo veoma prijatno.





#

Tu je pao i dogovor ko će gde taj dan, Mileta je prvo planirao da ode do Surduka, a mi smo ipak planirali povratak kući, dok je Zveki planirao da ode do Gavrine ade i eventualno prenoći tamo ili ovde gde smo bili, pa sutradan za Zemun. Posada "Princeze" se vezala na naše mesto da nešto ručaju i odmore, a u povratku laganim gasom pored njih, pozdravili smo samo Mirjanu koja je jedina bila budna dok su ostali odmarali.

Usput srećemo Zvekija koji kaže da je Gavrina ada uopšte nije inspirativna i da se vraćaju na ono naše mesto da prenoće. Mi se puštamo lagano nizvodno, plovnim putem, i uzimamo kurs ka Zemunu. Usput se preispitujemo, da li ipak da se vratimo, jer nam se nije išlo kući iz te lepote...?
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže Bakara

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1618
  • Pol: Muškarac
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #4 poslato: 11, 08, 2018, 16:27:50 posle podne »
#

Košava je taj dan duvala, ali je bila podnošljiva za plovidbu. Držali smo se plovnog puta i matice da bismo koristili brzinu vode, kad je već tu...
Već oko Batajnice, talasi su postali veći, a oko Pupinovog mosta ne tako mali. I dalje nam se nije išlo kući, ali smo poneli hrane i vode za toliko dana.








Ipak, kad smo se vezali na našu marinu, rešili smo da odem u nabavku hrane i vode, i da se vratimo još jednu noć u vojne bašte. Sedam u kola, prodavnica, nabavka, prenošenje na brod...sad već rutina...

Zovem Zvekija da mu kažem da mi ponese jednu alatku koju sam zaboravio na obali, kad on kaže da je rešio da se vrati i da će za nekih sat vremena i on doći u vojne bašte, da prenoće? Odlično, i mi isto planiramo i družimo se još jedan dan zajedno, ali ostade mi alatka za sećenje šiblja tamo... Usput, Zveki mi kaže: "Mileta je rešio da produži do Starog Slankamena pa će kasnije i do Titela ako mu košava dozvoli. E da, Radovan je našao onu alatku na obali i dao mi je da da ti ponesem!" Eto, sve se lepo pogodilo  thumbup thumbup

Krećemo u sumrak uzvodno, košava i dalje podnošljiva ali pravi talase...Radi ona svoj posao, ali radimo i mi, plovimo:



Srećemo Zvekija i Aleksandra na prvom ostrvu od mosta, uvezane za obalu, ali posle kraćeg dogovora mi rešavamo da uđemo između ostrva i prenoćimo u dunavcu gde ćemo biti zaštićeni od košave. To je bila dobra odluka, i negde oko 21h palim reflektor i izlazim na strmu obalu da se vežem.
Ležemo da spavamo i gledamo crtaće sa malim do kasno, sa novim set top box-om, jer je stari prestao da radi čim smo stigli u Belegiš! Nije nam to mnogo smetalo jh

#

Lepo smo se odmorili, ustajemo i uživamo u svežem jutarnjem vazduhu i posle nekog vremena, vidimo "Alibi" kako ide lagano ka nama. Vezuje se pored nas, i ja pravim kačamak/palentu sa prelivom od raspržene svinjske masti i aleve paprike za sve. Doručkujemo i planiram kupanje na gornjem špicu vojnih bašti posle kafice. Tamo smo uživali i taj dan, iskupali se i popodne smo rešili da se polako pakujemo i idemo nazad na naše marine.









Košava je i dalje duvala jako, po prognozi oko 25kmh, pravila je prilično velike talase sa belim krestama i nije baš bila najudobnija plovidba do marine. Ali ne mogu da kažem ni da je bila rizična...Nisam napravio nijednu sliku, jer sam bio koncentrisan na plovidbu :)

#

Sve u svemu, ponovio bih ovu plovidbu i druženje sa istom ekipom bilo kad...! Predivno potrošena 4 dana, i mogu ih nazvati, pravim odmorom  ok
« Poslednja izmena: 11, 08, 2018, 17:23:08 posle podne Bakara »
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže srsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2072
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Брод СРСА
  • Brod tip: челични кабинаш
  • Marina: марина ЈП Ада Циганлија
  • Veličina: 10х2,9м
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #5 poslato: 11, 08, 2018, 17:04:17 posle podne »
Браво!!!!!!!   ok  clap  clap  clap  Да знаш да вам завидим.  114

Van mreže MoravskiLubenicar

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 89
  • Pol: Žena
  • www.mojaladja.com
    • NjunjaVunja
  • Brod tip: jedrilica
  • Marina: Gradska Višnjica
  • Veličina: 7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #6 poslato: 11, 08, 2018, 17:46:10 posle podne »
Hvala za divnu priču i divne fotke. Do pre dve godine  smo 4-5 puta u sezoni išli na baš to mesto gde ste vi bili (po fotkama) a onda smo se preselili na Čakljanac. Podsetili ste me na divne dane iz tog perioda. clap thumbup

Van mreže DuleN

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1555
  • www.mojaladja.com
    • AluNautika
  • Brod tip: AluNautika
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 6.3 m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #7 poslato: 11, 08, 2018, 18:07:19 posle podne »
Bravo za divnu pricu i druzenje, super ste...
Ali, uvek ima jedno ali....
Od kad ste ostavili ovog Miletu samog, on samo pizdarije pravi. Danas je od Slankamena krenuo ka Titelu i vozio izgleda samo u rikverc, pa u malo nije upropastio motor.
Posle sam morao da se vracam u marinu, u hitnu spasilacku akciju, ali je na kraju ispalo da je Natasa u medjuvremenu popravila motor i da sam bez veze jurio po Tisi ... E Natasa svaka ti cast, zlatne ruke imas !!!
Aj na zdravlje  114

Van mreže zveki66

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 392
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • ALiBI
  • Brod tip: Dragan Nautilus-Smederevo
  • Marina: Radecki, Zemun
  • Veličina: 7,90
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #8 poslato: 11, 08, 2018, 20:35:31 posle podne »
Vozio je unazad jer je hreo da spusti radne sate motora zbog prodaje.....Saljite ga kuci dok vam nije odvukao i marinu.

Van mreže zveki66

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 392
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • ALiBI
  • Brod tip: Dragan Nautilus-Smederevo
  • Marina: Radecki, Zemun
  • Veličina: 7,90
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #9 poslato: 11, 08, 2018, 21:28:41 posle podne »
Kao sto naslov pesme kaze "Zal za mladost" tako je nama ove godine ostao zal za Tisom. I pored toga, bilo je prelepo a Tisa ostaje kao nesto sto ce se Boze zdravlja sa ovom ekipom sigurno desiti. Videli smo da mozemo zajedno i da se razumemo. To je najvaznije, da znas da mozes kada si na vodi da racunas ako zatreba na onog ko plovi pored tebe.
Jeste kratko vreme koje je proslo jos brze ali za prvu zajednicku plovidbu nismo hteli da planiramo duze ostajanje. Mileta je doduse produzio do Slankamena pa sada tamo koliko cujem pravi problema.
Uros je sa slikama i tekstom skoro sve rekao. Ja bih samo sa par slika da pokazem kako to izgleda iz ugla jednog 12-ogodisnjaka.

Van mreže zveki66

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 392
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • ALiBI
  • Brod tip: Dragan Nautilus-Smederevo
  • Marina: Radecki, Zemun
  • Veličina: 7,90
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #10 poslato: 11, 08, 2018, 21:30:04 posle podne »
Zatim je odrzao jedan kratki kurs iz pecanja

Van mreže zveki66

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 392
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • ALiBI
  • Brod tip: Dragan Nautilus-Smederevo
  • Marina: Radecki, Zemun
  • Veličina: 7,90
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #11 poslato: 11, 08, 2018, 21:31:17 posle podne »
A mi smo svako jutro ustajali uz ovakav pogled

Van mreže zveki66

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 392
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • ALiBI
  • Brod tip: Dragan Nautilus-Smederevo
  • Marina: Radecki, Zemun
  • Veličina: 7,90
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #12 poslato: 11, 08, 2018, 21:37:30 posle podne »
I sta reci na ovu lepotu....Mozda je to najbolje opisao G-din Moma Stosic ploveci sa njegovom Ševom:

"I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!"

Van mreže MoravskiLubenicar

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 89
  • Pol: Žena
  • www.mojaladja.com
    • NjunjaVunja
  • Brod tip: jedrilica
  • Marina: Gradska Višnjica
  • Veličina: 7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #13 poslato: 12, 08, 2018, 08:23:41 pre podne »
Nikada dosta fotki  sa mesta koja su sama po sebi divna. A vidim iz priče da su žene, u ovom slučaju Nataša, nezamenljive  čak i na vodi  stri clap llll

Van mreže MoravskiLubenicar

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 89
  • Pol: Žena
  • www.mojaladja.com
    • NjunjaVunja
  • Brod tip: jedrilica
  • Marina: Gradska Višnjica
  • Veličina: 7m
Odg: Belegiš - avgust 2018.
« Odgovor #14 poslato: 12, 08, 2018, 08:28:26 pre podne »
Jedan zalazak sunca na Belegišu iz 2016. godine