Autor Tema: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo  (Pročitano 23284 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže haklberisojer

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 197
Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« poslato: 18, 09, 2009, 13:26:47 posle podne »
Definisao sam ja cilj. Camac za samostalno plovljenje Dunavom, Savom i to sto vise dana. I do 30 dana.  Koliko mi traje odmor. Za dve osobe. Naravno uz pristajanje, snabdevanje gorivom, provijantom. I vikendom po okolini. Brzina oko 10-12 km/h. Motor treba da bude pouzdan i vise od toga. Ne mnogo bucan.  Sta mislite: korito blago V, ok 7m duzine. Pre stakloplasticno nego metalno.  A pare... Hm... Znate vec, “pare nisu probelm...”

To bi bio camac za narednih 10 godina. Ne bih ziveo na njemu zimi. Pa za 10 godina ako da Bog i Sv. Nikola, nesto ozbilnjije za celogodisnji boravak na reci...

Meni (a i preporuka je jednog ozbiljnog nauticara) po ovim kriterijumima sve lici na polovnu Dalmatinku sa nadgradnjom. Sta mislite o njoj? Mozda je neko ima?

Ogroman probem mi je sto ovde nemamo neku marinu ili obezbedjeno mesto za camce. Ne znam kako to da resim? Vidim vlasnici malo vecih "ladjica" ih vade kad se zavrsi sezona. Nisam za to. Voleo bih da po mogucstvu savaki dan dodjem na camac. I za Bozic i za Vidovdan, bez razlike. A preko sezone kao sto dobro znate ima svakavog sveta na reci i oko nje. Bio bi sladak mamac za njih. Splav su mi vec par puta obijali. Giganova i zorter mogli nesto da me posavetuju ako imaju neko smisleno resenje za vez...

Eh, raspisa se ja... Svaki savet je dobrodosao. I pametan... ;)

Svakako pozdrav

Van mreže Barba

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 903
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #1 poslato: 18, 09, 2009, 15:33:38 posle podne »
Po mom misljenju Dalmatinka T-630 je odlicno resen camac za tu duzinu. Problem je sto je "svaki" T-630 koji mozes da nadjes kod nas, znacajno ostecen osmozom i u 90% slucajeva puni korito vodom. Znaci predstoji ti ozbiljna sanacija. Ti su camci kod nas precenjeni i samo korito ne vredi vise od 1000e, a to je apsolutni maksimum. Na zalost trziste je takvo kakvo je. Racunaj da ces i sanaciju podvodnog dela korita morati da ulozis oko 500e i dva meseca ozbiljnog rmbanja, osim ako ne zelis da te majstori oderu "ko Musa jarca".

Svi ti camci pripremljeni za prodaju izgledaju poprilicno dobro za oko laika. Tek kad skines antialgin, mozes da procenis u kakvom je stanju korito. Na ovom linku mozes da vidis kako je izgledala moja pasara nakon skidanja antialgina i kako sam je ja sredio:

http://www.barba.in.rs/Restauracija/Restauracija.html

Sto se nadgradnje tice, pitanje je da li je to prednost. Vecina putnika ce zeleti da tokom plovidbe boravi na pramcu ili kabini, daleko od buke motora, a ti neces imati nikakvu komunikaciju sa njima dok vozis. Po mom misljenju bolje resenje je "zatvorena" tenda, koja nakon otvaranja omogucava i tebi da tokom plovidbe budes deo zabave.

Za ove matore rage, upravo zbog problema sa osmozom, se preporucuje da se tokom zime izvlace na suvo, mada je to preporuka i za nove camce (ne racunam super skupe modele maksimalnog kvaliteta).  

Fabrika Priboj Poliester radi kopiju Dalmatinke (6000e). O kvalitetu ne znam nista, ali cenim da je mnogo isplativija od rage stare 30 godina.

Pozdrav,
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže haklberisojer

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 197
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #2 poslato: 18, 09, 2009, 15:45:32 posle podne »
Hvala dule, barba...

Znace mi takvi saveti, opaske, smernice...

Nego ja nemam prakticno iskustvo - da sam uzivo pregledao ili da sam se ikad vozio u Dalmatinci. I meni deluje skuceno. alii kazu podvozna i zahvalna sa potrosnjom, ponasanjem na losem vremenu.

E da intersuje me kakva je razlika i sta je ovo sto nazivaju u oglasima Primorka, Istarka?


Van mreže giganova

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 647
  • Pol: Muškarac
  • podsetnik sta nam sledi od evrope
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #3 poslato: 18, 09, 2009, 16:23:34 posle podne »
Komso moj stav ti je da je svako plovilo dobro ako na njemu provodis vreme.I cun sa nastresicom ima svojih vrlina i na njemu moze se sasvim lepo provesti.
Slazem se sa Dulom po pitanju dalmatinke.Dubina gaza nije joj zanemariva a sam znas kakva je sava kod nas. Tvrdim da ces za manje novce naci metalnog tabanasa znatno konfornijeg.
E smestaj i cuvanje su prica za sebe.Ja mali camac i pentu drzim kraj kafane na giganovoj adi.Ucipimo se 10e mesecno kao nadoknada za postojecu cuvarsku sluzbu ali nemamo nikakve garancije,veliki brod mi je jos na suvom i obezbedjen video nadzorom i alarmom.Prica se da je silos privatizovan i da novi vlasnik ima zelju da uradi pravu marinu.Nadam se da ce mu gradski oci izaci u susret.

Ako mogu kako da pomognem javi .Puno srece pri  izboru :drinks:

Van mreže Barba

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 903
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #4 poslato: 18, 09, 2009, 20:29:46 posle podne »
U Dule, svaka ti je ko u Njegosa.   :)

Istranka ili T-500 je duzine 5m, a Dalmatinka ili Primorka T-630, 6 i kusur metara. Na tu duzinu metar ja ihahaj. Istranka je u osnovi sirotinjska verzija Dalmatinke, ali po mom misljenju ergonomski najbolje resen camac od 5 metara. Mislim i da nijedan limeni, pa cak i plasticni camac od 6 metara ne moze po ergonomiji da parira Dalmatinki. Ako zbog gaza moras da ides na tabanasa onda obavezno idi preko 7 metara.

Za sta god se odlucis, posle par godina ces pozeleti malo vece i komfornije.    

PS. Jos jedna jako vazna stvar. Ni u Istranku, ni u Dalmatinku ne mozes da ugradis klonju. Jednostavno nema mesta.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže haklberisojer

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 197
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #5 poslato: 19, 09, 2009, 10:57:39 pre podne »
Hvala jos jednom na odgovorima. U pravu ste, i ja sve vise vidim da "ploviti se mora". Samo ne mogu uzeti neki zamrzivac na vodi. Nisam kicos, ali moje plovilo mora da ima, hm.., dusu:) I sto vise drveta unutra ...

Stakloplasticni mi izgleda, iako je skuplji u stratu, ima vise prednost na duze staze. I manje maltertiranja. Tako bar kazu na svim ovim sajtovima koje citam. Tako da... Ali ako se pojavi neki metalni koji je radio neko ko makar iole zna od hidrodinamici, estetici, ergonomiji onda...

@barba: sta ti se mota u glavi kad kazes metalni camac preko 7m? I dokle si ti stigao sa projektom za tvoj novi brod?

@giganova: hvala na savetima i pozivu. Jeste bezbednost plovila kod nas u Sapcu je nula. Glupo mi da istovarm - utovaram sve vrednije stvari uvek kad idem na camac. Uvek se kladim sam sa sobm dal mi je spalv obijen kada ulazim na njega. Nego svrati kad/ako prolazis pored njega na vino i pricu.

@dule: to i  nije losa ideja: wc kao supruga eliminator ;) Sta mislis o hemijskom WC-u?

Van mreže SALE NB

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2449
  • Pol: Muškarac
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #6 poslato: 19, 09, 2009, 10:59:19 pre podne »
Ovo za WC mogu samo da potvrdim iz ličnog iskustva! :taunt:

Što se tiče plovila, ako pričamo od tim pasarama, za upotrebu na reci je onda možda bolje pogledati čamac kao što je Titel 9.
To je plastični kabinaš sa "taban" koritom, dug oko 6m. Mnogo je povozniji i brži od Istranke, nudi isti ili veći prostor, a jeftiniji je.
I možeš svuda proći i pristati, pošto ima gaz od 20-30cm!
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže SALE NB

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2449
  • Pol: Muškarac
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #7 poslato: 19, 09, 2009, 11:02:50 pre podne »
Mi smo na Đerdap nosili hemijski WC na našem otvorenom gliserčetu, i dobro je poslužio. Praktična stvarčica, ako nema mesta za pravi.  :good:
Bitna je samo ona hemija, kupili smo "Campinggaz" hemiju i stvarno ne smrdi, sve se razgradilo, pa se lako i jednostavno isprazni.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #8 poslato: 19, 09, 2009, 11:39:12 pre podne »
Komšo, mnogo stvari je vec rečeno. Na ladju bez WC-a ženu ne vodi inače ćes zažaliti što ti je ta ideja uopšte pala na pamet.
Potpuno se slažem da je za nas najbolji tabanaš i to dužine 7-8m a širine najmanje 1,5m u tabanu (što je na talasnjačama oko 2m). I to (po meni) obavezno brodski motor do 25-30 ks, iz istih razloga koje je Dule naveo. A što se veza tiče, za sada jedino iole funkcioniše teg i bova dalje od obale ali onda moras imati pomoćni čamac da bi došao do ladje. Istina je da sve što se zaključava privlači lopove i znatiželjne, ali je i velika muka svaki put nositi sve potrbštine sa sobom. Meni se ovo leto donekle smučilo jer sam svaki izlazak na vodu morao nositi pentu (ponekad i dve), rezervar(e), vesla, vodu za piće, hranu, konopce.......  i  ko zna šta još. A uveče opet sve to nazad do kola i kući. Strašna je to muka i problem da ponekad iz istih razloga i odustaneš od uživanja za taj dan.
A što se čuvanja tiče, takodje sam imao problem da su deca ulazila na čamac, skakali po njemu, odvalili katanac sa sidra da bi se "vozili" koliko je dugačak lanac, i na kraju ne vodeći računa idarili u drveni čamac pored mene pa ga probušili na jednom mestu. Uf......grrrrrrrrrr :scare:
Inače, ja sam više za metal nego za plastiku, kad je u pitanju korito.
Za sada toliko od mene. Pozzzzzzzzz :good: :drinks:

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Re: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #9 poslato: 19, 09, 2009, 14:19:27 posle podne »
Dule, mislim da se priprema zakon o zabrani ispustanja fekalija u reku, tako da ce svi brodovi morati da zatvore otvore od WC-a i da ugrade fekalni tank. Tako da ce manje ladje imati jedino resenje - hemijski WC.

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Re: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #10 poslato: 19, 09, 2009, 14:31:32 posle podne »
I to je resenje ako ima prostora da tank bude ispod WC solje, sto je kod tabanasa uglavnom problem.

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Re: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #11 poslato: 19, 09, 2009, 14:43:30 posle podne »
Znam za pumpe, ali ne znam kako rade, odnosno gde se postavljau. Imam zamisao da se postavljaju odmah iza solje pa mi gadljivo zamisliti sta prolazi kroz nju. Pogotovo sto je nekad treba i ocistiti, popraviti.....

Van mreže haklberisojer

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 197
Re: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #12 poslato: 19, 09, 2009, 20:01:35 posle podne »
Pomno vas citam, sve.
Neko moje misljenje da cu tabanas kupiti ako ne budem nasao cestito poludeplasmansko korito.  Prvo sto hocu na Dunav, a drugo , mozda preteujem i mozda mastam previse, ali to se ne uklapa u moj san o ladji. Znam sve te prednosti stoje ali mi cela postavka tabanasa,lici na kadu :) Necu da idem protiv sebe. Ako ne moram...

@sale: hvala za razuman predlog za titel92. Titel mi ba sdeluje skucen, nizak. Ne moze se nista sporiti sa tim prednostima ali ja volim ladju...:) Mada nikad se ne zna...

@komso: hvala za savet za bovu i ostalo. svrati kod mene na splav ovih dana. sutra cu biti pre podne, a narednih dana popodne. Ima brodski motor svojih prednosti, ali prostor i buka. Hm...



Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Re: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #13 poslato: 19, 09, 2009, 20:11:52 posle podne »
Komso, rado bih svratio ali sam jos prosle nedelje izvadio camac i nemam cime doci. Ali ako se ukaze prilika da uzmem od shuraka njegov camac dolazim sigurno jedan dan, sutra ne verujem, ali iduce nedelje popodne, mozda. Hvala na pozivu. Videcemo se sigurno. Pozzzzzzzz

Van mreže SALE NB

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2449
  • Pol: Muškarac
Odg: Savet: Dalamatinka ili nesto drugo
« Odgovor #14 poslato: 19, 09, 2009, 22:00:17 posle podne »
Da se razumemo, Titel 9 je razumno rešenje za jednačinu koju si sam postavio.
I zato sam ga naveo, jer je za isključivu upotrebu na Dunavu, bolji od pasare.

Ja, sa druge strane, nikad ne bih uzeo takav čamac ( nikad ne reci nikad!  :dance:), jednostavno, kad su čamci u pitanju, zadržavam pravo da budem veoma nerazuman! :taunt: :taunt: :taunt:

I zato, za mene, samo glisersko korito dolazi u obzir - sve drugo mi je jednostavno dosadno.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"