Autor Tema: Pametni telefoni - na čamcu  (Pročitano 1546 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bakara

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1618
  • Pol: Muškarac
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
Pametni telefoni - na čamcu
« poslato: 21, 05, 2018, 13:49:41 posle podne »
Naslov teme je opširan, i može svašta na tu temu da se piše. Ja ću opisati jedan slučaj koji nekome može biti od koristi.

Imao sam Android telefon prilično jake konfiguracije, kome je napukao sloj preko ekrana, koji je osetljiv na dodir. Ekran daje normalnu sliku ali ne reaguje na dodir. Pukotina je skoro neprimetna. Pošto je retko ko radio zamenu za taj model, a često cena tog dela i zamene bude ista kao nov telefon, rešio sam da to ne radim. Nabavio sam drugi telefon, ali sam i ovom, polu-havarisanom, našao namenu.

Na svaki Android uređaj, može da se poveže miš ili tastatura, i to na dva načina, preko OTG kabla i preko bluetooth-a. OTG kabl može da se kupi u skoro svakom servisu mobilnih telefona, ili preko stranih sajtova. Cena kod nas je od 500-800din. On se poveže na telefon, a na njega se poveže USB miš i pojaviće vam se kursor na ekranu telefona i koristićete ga vrlo slično kao i kompjuter. Jedino ograničenje je da taj micro USB port na telefonu daje napon do određene granice, pa neće svaki USB miš lepo raditi. Moje mišljenje je da je najbolja opcija uzeti bluetooth miš i tako koristiti telefon po potrebi.

OTG kabl:


Na mom plovilu, prvenstveno se koristi za sledeće programe:
- OpenCPN (gps navigacija sa kartama plovputa i praćenje pređene putanje)
- FindShip (koristi internet, prikazuje pozicije i brzine brodova na vodi sa AIS predajnikom)
- Anchor Alarm (alarm za proklizavanje sidra)
- Vremenska prognoza
- Zello
- FM Radio
- itd...

Praktično, radi sve što i normalan telefon, samo uz pomoć miša. Ako u sebi ima karticu sa internetom, i internet može da se deli sa njega na bilo koji uređaj na brodu preko Wi-Fi-a. Ovaj telefon ima dijagonalu od 5.5 inča što je dovoljno da se sve vidi kako treba. Ima svoju bateriju, struje troši malo i može da ga dopuni ili motor ili solarni panel preko dana.

Koristim ga samo za brod, i imam sve od aplikacija podešeno na njemu, a mogao je da stoji u fioci i skuplja prašinu. Ovako ima namenu.

Ovo takođe može biti korisno u slučaju da vam trebaju neke informacije iz telefona, brojevi, slike itd, a zbog razbijenog ekrana, ne možete da koristite telefon da biste to sačuvali gde treba.  hi
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek