Autor Tema: Brzina  (Pročitano 3390 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Brzina
« poslato: 17, 09, 2009, 00:08:23 pre podne »
Windsrufing krije u sebi mnoge mogućnosti za uživanje. A soul-windsurf još više njih za postizanje unutrašnjeg iskustva zone – savršenog mira usred dinamične aktivnosti! Zapravo, kad ste u pravom stanju svesti, što je aktivnost snažnija, to je unutrašnji mir dublji. U svetu jedrenja na dasci u poslednje vreme svedočimo renesansi takozvanog “speedsurfinga”. Jeste li znali da je daska za jedrenje najbrže plovilo pokretano samo snagom vetra? I jeste li znali da taj rekord iznosi 49,09 čvorova odnosno 90,91 kmh? Naravno, u svemu tome ima mesta za takmičenje.

Takmičarski duh je sam po sebi mač sa dve oštrice. Sa jedne strane motiviše, a s druge stvara negativni nagon koji sprečava iskustvo zone. Po definiciji, zona je smireno stanje svesti u kome nema doživljaja više ili manje, već samo doživljaja savršenstva, bez obzira na završetak.

Vrlo je poučna jedna scena iz knjige dr. Johna Douillarda gde opisuje “takmničenje” između jednog zapadnjaka i jednog pripadnika tradicionalnog naroda s nekog ostrva u Atlantiku. Dok je zapadnjak sve svoje napore usmerio na to da bude brži, ostrvljanin je smatrao da je pobednik onaj koji se bolje oseća!

Ipak, kad se prepustite brzini u jedrenju, ima nešto i u merenju – ono vam služi kao objektivni pokazatelj vašeg napretka. Mada, u većini slučajeva je dovoljan onaj osećaj krajnjih granica koje izvlačite iz sebe i svoje opreme. Da biste jedrili stvarno brzo, morate poznavati svoju opremu, a takođe i svoje telo. Naravno, morate savladati i neke čisto tehničke veštine. Pri velikim brzinama, čak i najmanja greška drastično smanjuje vaše šanse da stvar izvedete dobro – a to znači da vas izbacuje iz ravnoteže i, naravno shodno tome, iz stanja zone.

Nekoliko osnovnih informacija o brzini pri jedrenju. Najpre, jasno je da morate savladati osnove – koristiti trapez i fuseve. Poželjno je imati opremu koja podržava brzinu, dakle specijalizovanu slalom ili čak speed dasku odnosno jedro. Međutim, već i na rekreacijskim daskama i jedrima mogu se postići zavidne brzine.Uređaj kojim se mere brzine u windsurfingu je ručni GPS – nezaobilazno sredstvo kojim možete pratiti svoj napredak i to ne samo na licu mesta, pogledom na maksimalnu brzinu, broj pređenih kilometara i slične podatke, već i kasnijom kompjuterskom analizom ubrzanja, načina vožnje i slično. Svetski rekord u brzinskom jedrenju postignut je vožnjom po uskom, plitkom kanalu, na kome nema ni najmanjeg talasa, dok je snaga vetra oko 50 čvorova (gotovo 100 kmh). Rekord je postignut u martu mesecu  2008 godine. Nakon što je 2005 Finian Maynard postigao 90,09 kmh, francuz Antoine Albeau (inače nepobediv poslednjih nekoliko godina u disciplini slalom i formula) odvozio je 90,91 kmh i tako postao najbrži čovek na vodi – a daska za jedrenje se pokazala još jednom kao najbrže plovilo pokretano samo vetrom!

Kako otprilike izgleda takav vrhunski speedsurfing možete videti na :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H3qffZALcnI&feature=related[/youtube]

Na snimku videće te i neke padove – vrlo nezgodne pri takvim brzinama. Jedan mali pogled na GPS na ruci. Lepo, ali taj pogled može stajati gubitka ravnoteže. Jedan mali talas na koji naiđete može izazvati plesanje daske, gubitak kontrole i pad. Pri toj brzini udarac u vodu vrlo je sličan udarcu u čvrsto tlo. Bolno! . Ipak, upravo zbog takvih stvari nošenje kacige i prsluka vrlo je preporučljivo kad se upuštate u takve pustolovine.

Brzina jedrenja se na takmičenjima meri i službeno beleži.  U Hrvatskoj mere svoje brzine i vode neku vrstu neslužbene tablice zasnovane na poverenju i poštenju (što znači da nema službene verifikacije niti usklađenosti gps-ova, već je dovoljno prijaviti maksimalnu brzinu s fotografijom i dva svedoka). Sve se više međutim prelazi na softwersku obradu podataka skinutih s gps-uređaja.

Međutim, lični pokušaji postizanja većih brzina pre svega znače veću šansu razvijanja ličnih sposobnosti, a posebno unutrašnjeg doživljaja. Ako niste na takmičenju (što je sa gledišta soul-windsurfinga nevažno) imaćete čak i više mogućnosti da u potpunosti uživate u svojoj igri sa vetrom. Veća brzina stvara veće uzbuđenje; naleti adrenalina usmeravaju se prema unutra umesto prema spolja; sa svakim postignutim metrom na sat više, imate i više poverenja u sebe i ono što možete. Negde na tom putu neizbežno se javlja i onaj bezvremeni trenutak kad se sve stvari slože savršeno i vi ostajete unutar neizrecivog, neopisivog svemira potpune ravnoteže i harmonije. I tada odjednom, makar samo u tom kratkom deliću vremena, jasno razumete što je i kakav je istinski soul-windsurfing!