Nautika opšta... > Nautički priručnik

Како треба...?

<< < (5/6) > >>

budens72:
pisali smo o ovome LSI... davno...

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=2065.15

LSI:

--- Citat: budens72  31, 01, 2018, 09:23:41 pre podne ---pisali smo o ovome LSI... davno...

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=2065.15

--- Kraj citata ---
Јесмо али не сећам се да смо икад рекли колико високо од дна се поставља нулта тачка.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

budens72:
pa to se ni ne moze reci  :)

svuda je razlicito...

procitaj malo to sto sam poslao

Terca:
Ne vodi se računa o dubini vode ispod merne stanice. U trenutku osnivanja vodomerne stanice (npr. to je za Novi Sad bilo 1819. godine) se utvrdi višegodišnji (mislim da je 30 godina) minimum nivoa, postavi se lec (vodomerna letva) tako da nula bude baš na tom nivou, utvrdi se tačna nadmorska visina za kotu nule (npr. za Novi Sad je to 71,73 mnm) i od tog momenta se u odnosu na tu nulu relativno određuju ostali parametri: niski plovidbeni nivo, visoki plovidbeni nivo, redovna i vanredna odbrana od poplava i sve drugo, uključujući i trenutne dubine i profil dna.

Za trajne građevine (npr obaloutvrdu, most ili bedem za odbranu od poplava) je moguće utvrditi tačnu kotu u odnosu na vodomernu stanicu, za dubinu rečnog dna u bilo kojoj tački nije, budući da se profil dna menja polako kako sediment putuje zajedno sa vodom.

U kakvom je onda odnosu vodostaj sa plovnim putem? Preuzimanjem međunarodnih obaveza i kategorizacijom plovnih puteva npr. na Dunavu je od Zemuna nizvodno plovni put kategorije VII a uzvodno VIc, to znači da omogućava plovidbu plovila, potisnica i sastava određenih gabarita (recimo kategorija VII je 285x34,2 m , gaza 2,5 -4,5m), i to ima uticaja na minimalnu dubinu, širinu i radijuse na obeleženom plovnom putu, a sve to se dobija tako što se pravilno postave bove i table... pa na ispod niskog i iznad visokog plovidbenog nivoa, plovni put ne može da se postavi da on ispunjava uslove...

Ako te jako interesuju dubine onda su dobar izvor za tebe batimetrijski snimci kritičnih sektora za plovidbu (imaš ih na stranici Plovidbeni bilten, http://plovput.rs/plovidbeni-bilten ,  oni ih zovu "situacioni planovi") i tamo imaš ucrtane dubine na dan merenja, normirane na niski plovidbeni nivo (opet npr. kod Novog Sada je to vodostaj 57, pa ako danas ploviš (danas je vodostaj u NS 347cm) ti dodaš 290cm na sve upisane dubine).
Slično tome, na svakom planu imaš informaciju u odnosu na koju vodomernu letvu i koji nivo su normirani podaci.
Plovput poslednjih godina lepo radi i dosta često ažurira situacione planove, minimum jednom godišnje što je dovoljno.

Pogledaj recimo kritični sektor Futog, to je baš kod doline lopova, tamo je plovni put zimus premešten sa desne na levu obalu, upravo zbog spruda koji se godinama unazad formira i spušta polako nizvodno... pročitaj i legendu sa desne strane i sve će ti biti jasno
http://www.plovput.rs/file/plovidbeni-bilten/situacije/futog.pdf

zankiki:
Ako sam dobro shvatio, ako plovput napiše da je dubina 1 metar, to znači da je tamo 1 metar dubine pri vodostaju 57 Novi Sad?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju