Autor Tema: Oprema  (Pročitano 5988 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Oprema
« poslato: 14, 09, 2009, 00:34:59 pre podne »
Za kitesurfing vam je potrebno:

1. Kitesurf zmaj (što noviji to bolje, jer u poslednje četiri godine oprema je doživela revolucionarne promene).

2. Kitesurf daska (danas svi voze twin tip daske slične wakeboardu, ali opet jako različite od samog wakeboarda).

3. Bar i špage za upravljanje (obično dolaze u kompletu sa zmajem).

4. Kite trapez (veza između vas i zmaja).

5. Dodatna sigurnosna oprema (leash, neoprensko surf odelo, kaciga, life jacket…).


Koji zmaj koristiti "tube" ili "no tube"?
U samom početku "tube" zmajevi na nanaduvavanje su potisnuli "no tube" jer su ovi drugi bili prilično nesavršeni za dizanje sa vode. "Framed single skeen kites" su bili gadna stvar koja bi se, ako je niste odmah uspeli podići sa vode, zalepila za vodenu površinu i nakon nekog vremena potonula. "Foil kites" su u "no tube" kategoriji bili nešto savršeniji i dali bi vam malo više vremena za podizanje sa vode.

To je tako bilo nekad, ali pre malo više od godinu dana jedan je nemački proizvođač paraglidera Skywalk napravio revoluciju izbacivši "no tube"  kiteove koji su u podizanju sa vode potpuno izjednačeni sa "tube" zmajevima. Nekim su karakteristikama čak i premašili tube.


Kiteovi na naduvavanje!
To su danas najčešće korišteni kiteovi, imaju prednju ivicu (leading edge) koja se napumpa i još pet ili više "letvica" na naduvavanje što im daje čvrstu formu. Zbog svog kvaliteta i performansi u zadnje dve godine najpopularniji među inflatable kiteovima su Cabrinha kiteovi. Prednost  je da imaju manje špaga uz sam kite i čvrstu formu te ih vetar ne može slomiti prema unutra i zapetljati. Uz to su i našminkani, dobro izgledaju. Ti su zmajevi za nijansu lakše upravljivi.

Foil Kites - no tube!
"Foil kites", ali specifično ćemo tu obraditi Flysurfer kiteove jer su za par svetlosnih godina ispred drugih "foil kites" proizvođača. Flysurfer kiteovi, zbog izrastanja iz paragliding industrije imaju danas najbolju aerodinamiku (testiraju se u Daimlerovom vazdušnom tunelu). Kad padnu na vodu zbog specifične tehnologije izrade ostaju napunjeni vazduhom i lako se ponovo dižu. Za podizanje tube kitea ne treba vam pomoćnik kao i za spuštanje, jer ga slobodno lomite i puštate na željeno mesto, a da vas on nakon toga ne vuče.