Autor Tema: Kitesurfing i vetar  (Pročitano 3340 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Kitesurfing i vetar
« poslato: 14, 09, 2009, 00:21:01 pre podne »
Kitesurfing i vetar

Kitesurfer se može penjati u vetar, može voziti na laganom vetru a može i na jakom.

Može li se kitesurfer penjati u vetar?

Svi noviji kitesurfing zmajevi u rukama osposobljenog kitesurfera sa lakoćom se penju u vetar. Istina u početku svi idu niz vetar, to im je lakše, ipak za uspešan povratak na mesto sa koga ste krenuli treba malo prakse.

Kako kitesurfer ide u vetar?

Da bi se popeo u vetar po sistemu slobodnog jedra windsurfer pomiče jedro prema nazad kako bi preselio centar sile iza centra otpora daske.
U kitesurfingu, kitesurfer drži kite u rukama i njegove noge prenose silu zmaja na dasku; tako je centar sile normalno u sredini između stopala. Kitesurfer pomiče centar sile laganim prebacivanjem težine na zadnju ili prednju nogu. Da bi se penjao u vetar kitesurfer treba prebacivati i centar sile i centar otpora:

1. Prebaci centar sile nazad prebacivanjem težine više na prednju nogu.
2. Pomakni centar otpora napred pritiskom na rub daske okrenut prema vetru (windward) tako da daska sada stoji pod većim uglom u odnosu na površinu vode, iz 15 na 45 stepana.

Znači u vetar se penjete jašući na onoj bočnoj strani daske koja gleda u vetar. U teoriji ako vam je težište u sredini između vaših stopala, možete voziti flat i prenošenjem sile na prednju nogu ići niz vetar ili prenošenjem na zadnju nogu penjati se u vetar.

Može li se kitesurfati na laganom vetru?

Sa današnjom opremom ta je granica pomaknuta na 5 - 6 čvorova znači cca 10km/h.

Može li se kitesurfati na jakom vetru?

Današnja oprema dozvoljava prilično siguran kitesurfing i u uslovima olujnog vetra i preko 40 čvorova. Danas se rade zmajevi od dva pa do preko 20 kvadratnih metara veličine.

Može li se kite podići iz vode (water relaunch)?

Svi današnji moderni zmajevi za kitesurfing bili "tube" (tube kites su oni koji se pumpaju) ili "no tube" (to su zmajevi koji se ne pumpaju već imaju tehnologiju komora koje zadržavaju vazduh i pune se vetrom direktno) sa lakoćom se dižu sa vodene površine.