Autor Tema: Oprema  (Pročitano 2977 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Oprema
« poslato: 13, 09, 2009, 23:05:07 posle podne »
Zavisno od uslova u kojim se koristi i sposobnosti takmičara koriste se daske i jedra različitih dimenzija i oblika. Grubo rečeno, što je vetar jači (i talasi veći), koriste se manje daske i manja jedra. I obrnuto, što je vetar slabiji, daske i jedra su veća.

Kod wave surfinga daske su uglavom male i čvrste, zapremine od cca. 60-90 litara, a jedra od cca. 3-5 m², zavisno od jačine vetra. Daske su namenjene za (visoke) skokove i lako okretanje po talasima, a jedra su posebno pojačana kako bi izdržala snagu talasa kada vozač napravi grešku i bude zahvaćen i "ispran" talasom.

Oprema za racing prilagođena je za postizanje velikih brzina, konstrukcija je puno osetljivija od wave opreme, kako dasaka, tako i jedara. Za slalom se koriste daske od 80-100 litara volumena, širine od oko 50-60 cm, a jedra variraju od ca. 5.5-8 m². Kod dasaka i jedara za tu disciplinu najvažnija je brzina po pravcu. U klasi Formula te dimenzije su dogurane do tehnološkog maksimuma, tako da su daske uglavnom oko 1 m široke, a jedra velika i do 12.5 m². Ta oprema je optimizovana za vožnju oko bova, sa naglaskom na penjanje i spuštanje niz vetar. Uprkos tim veličinama, oprema klase Formula u stanju je postići velike brzine, ponekad i u poređenju sa brzinom slalom opreme.

Kod oprema za freestyle važno je ubrzanje daske (jer to onda dalje omogućava da se napravi što prije novi trik), sposobnost daske da se s njom dobro skače, da se dobro okreće i omogućuje tijekom trika "sklizanje" preko mora/vode u oba smjera. Za jedra zapravo vrijede ista pravila. Ta je oprema uglavnom nešto veća od one za wave, a nešto manja od one za racing.