The world of sailing - Svet jedrenja > Windsurfing

Discipline takmičarskog windsurfinga

(1/1)

skipper:
Discipline takmičarskog windsurfinga

Discipline windsurfinga mogle bi se podeliti u 4 kategorije:

wave,
racing (slalom i course race / formula),
freestyle,
speed.

Wave, ili windsurfing na talasima, sa ciljem izvođenja što radikalnijih skokova, okreta, jahanja talasa i sl. Sudijski žiri ocenjuje nastupe i odlučuje pobednika. Kod nas je zbog manjka "pravih" talasa ta disciplina zapravo nepostojeća.

Racing, koji se deli na slalom i course race.

Slalom je trka oko 2 bove, koje su postavljene na vetar, tako da takmičari opisuju kurs oko njih u obliku broja 8. Startuje se u grupama od 8 - 10 takmičara, koji kroz proces eliminacije napreduju do finalne grupe koja određuje pobednika. Svaka trka traje dosta kratko (cca. 5 minuta), važna je brzina po pravcu i spretnost okreta oko bove. Polje je blizu kopna, a time i atraktivno za gledaoce. Otvoreno za sve vrste opreme po motu "vozi što imaš".
Ko prvi završi – pobednik.

Course race je takmičenje slično klasičnom jedrenju, sa velikim poljem i udaljenim bovama, gde se zahteva od takmičara što brže "penjanje" u vetar i "spuštanje niz" vetar oko zadanog kursa. Svi takmičari startuju zajedno, što je sa 100tinjak surfera na startnoj liniji garancija za puno akcije. Voze se uglavnom 2 kruga, a pojedina trka traje od 15-30 minuta. Kao i u slalomu, odlučivanje pobednika je objektivno – ko prvi prođe ciljnu liniju je pobednik. U ovoj disciplini najzastupljenija je klasa Formula Windsurfing, gde je strogo definisana oprema koja se sme koristiti. Modifikovana verzija ove discipline vozi se na Olimpijskim igrama.

Freestyle. Relativno nova disciplina koja je ponovno probudila windsurfing, s ciljem izvođenja što luđih okreta, salta i ostalih akrobacija sa daskom. Sudijska komisija ocenjuje show takmičara i odlučuje o pobedniku. Izvodi se uglavnom na ravnoj vodi, dakle, za većinu skokova i manevara nisu potrebni posebno veliki talasi. To je doprinelo da se ova disciplina brzo proširila svuda u svetu i nije, kao wave, rezervisana samo za ekskluzivne lokacije s velikim talasima

Speed. Verovali ili ne, cilj je postići što veću brzinu. Jako popularna disciplina tokom 80-ih i do sredine 90-ih, kada se interes smanjio. Disciplina se budi 2003-04., kada ponovno počinju padati novi brzinski svetski rekordi za windsurfere. U 2005. svi ponovo pričaju o speedu, pogotovo nakon što windsurfer Finian Maynard (Britanska Devičanska Ostrva) postiže novi brzinski rekord za plovila gonjena snagom vetra (brzina 48.6 čvorova – do tada ga je 10tak godina držao katamaran Yellow Pages). Windsurferska zajednica ne sakriva ponos što se brzinski rekord vratio u njihove ruke, a disciplina ponovo na veliko uzima maha širom sveta.

Osim ovih glavnih disciplina za koje postoje nacionalna, kontinentalna i svetska prvenstva, postoji i niz drugih oblika takmičenja, uglavnom lokalnog karaktera, koja se prilagođavaju uslovima, volji i sposobnosti takmičara. Neka od njih su "long distance" (zada se neka daleka tačka, pa se mora do tamo i nazad), "match race" (borba oko bova jedan na jedan, uglavnom s istom opremom kako bi borba bila sto ravnopravnija) i sl.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju