Autor Tema: Discipline takmičarskog windsurfinga  (Pročitano 2987 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Discipline takmičarskog windsurfinga
« poslato: 13, 09, 2009, 23:00:15 posle podne »
Discipline takmičarskog windsurfinga

Discipline windsurfinga mogle bi se podeliti u 4 kategorije:

wave,
racing (slalom i course race / formula),
freestyle,
speed.


Wave, ili windsurfing na talasima, sa ciljem izvođenja što radikalnijih skokova, okreta, jahanja talasa i sl. Sudijski žiri ocenjuje nastupe i odlučuje pobednika. Kod nas je zbog manjka "pravih" talasa ta disciplina zapravo nepostojeća.

Racing, koji se deli na slalom i course race.

Slalom je trka oko 2 bove, koje su postavljene na vetar, tako da takmičari opisuju kurs oko njih u obliku broja 8. Startuje se u grupama od 8 - 10 takmičara, koji kroz proces eliminacije napreduju do finalne grupe koja određuje pobednika. Svaka trka traje dosta kratko (cca. 5 minuta), važna je brzina po pravcu i spretnost okreta oko bove. Polje je blizu kopna, a time i atraktivno za gledaoce. Otvoreno za sve vrste opreme po motu "vozi što imaš".
Ko prvi završi – pobednik.

Course race je takmičenje slično klasičnom jedrenju, sa velikim poljem i udaljenim bovama, gde se zahteva od takmičara što brže "penjanje" u vetar i "spuštanje niz" vetar oko zadanog kursa. Svi takmičari startuju zajedno, što je sa 100tinjak surfera na startnoj liniji garancija za puno akcije. Voze se uglavnom 2 kruga, a pojedina trka traje od 15-30 minuta. Kao i u slalomu, odlučivanje pobednika je objektivno – ko prvi prođe ciljnu liniju je pobednik. U ovoj disciplini najzastupljenija je klasa Formula Windsurfing, gde je strogo definisana oprema koja se sme koristiti. Modifikovana verzija ove discipline vozi se na Olimpijskim igrama.

Freestyle
. Relativno nova disciplina koja je ponovno probudila windsurfing, s ciljem izvođenja što luđih okreta, salta i ostalih akrobacija sa daskom. Sudijska komisija ocenjuje show takmičara i odlučuje o pobedniku. Izvodi se uglavnom na ravnoj vodi, dakle, za većinu skokova i manevara nisu potrebni posebno veliki talasi. To je doprinelo da se ova disciplina brzo proširila svuda u svetu i nije, kao wave, rezervisana samo za ekskluzivne lokacije s velikim talasima

Speed. Verovali ili ne, cilj je postići što veću brzinu. Jako popularna disciplina tokom 80-ih i do sredine 90-ih, kada se interes smanjio. Disciplina se budi 2003-04., kada ponovno počinju padati novi brzinski svetski rekordi za windsurfere. U 2005. svi ponovo pričaju o speedu, pogotovo nakon što windsurfer Finian Maynard (Britanska Devičanska Ostrva) postiže novi brzinski rekord za plovila gonjena snagom vetra (brzina 48.6 čvorova – do tada ga je 10tak godina držao katamaran Yellow Pages). Windsurferska zajednica ne sakriva ponos što se brzinski rekord vratio u njihove ruke, a disciplina ponovo na veliko uzima maha širom sveta.

Osim ovih glavnih disciplina za koje postoje nacionalna, kontinentalna i svetska prvenstva, postoji i niz drugih oblika takmičenja, uglavnom lokalnog karaktera, koja se prilagođavaju uslovima, volji i sposobnosti takmičara. Neka od njih su "long distance" (zada se neka daleka tačka, pa se mora do tamo i nazad), "match race" (borba oko bova jedan na jedan, uglavnom s istom opremom kako bi borba bila sto ravnopravnija) i sl.