Autor Tema: Kako i šta kupiti  (Pročitano 5497 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Kako i šta kupiti
« poslato: 11, 09, 2009, 00:18:53 pre podne »
Imate osećaj da vam fali daska ( za jedrenje ne u glavi )?

Nudimo vam kratka upustva kako ispuniti tu iskonsku potrebu za obuzdavanjem vetra i jahanjem na talasima.

Meni :

a) Krećemo redom - pitanja za vas

b) DASKE
c) JEDRA
d) TRAPEZI
e) ODELA i CIPELICE
f) PRSLUCI
g) I ŠTa JOŠ?
h) REZIME JEDNOG LUDILA


Krenut ćemo redom:

Početnik ste, imate iza sebe školu surfovanja i želite opremu s kojom ćete napredovati na najbezbolniji način.

Imamo nekoliko pitanja za vas:

Kakva vam je fizička kondicija? Gde ćete surfovati? Želite komforan napredak ili ste „napaljeni" pa želite odmah preskakati po sedam stepenica?
Uz sve to treba odabrati i pravu opremu za vašu telesnu građu.


DASKE
Ako želite malo više početničkog komfora i  rekreativno surfovanje je ono što vas zanima onda birate malo veću litražu, ako ste pak puni elana vaš je izbor daska malo manje litraže.

Sandwich daske bez kobilice:
Početnik koji želi odmah brzi napredak bez obzira na napor može odmah preći na sandwich dasku bez kobilice. Korištenje sandwich dasaka bez  kobilice podrazumeva da izlazite na malo jači vetar i glisirate s nogama u fusevima i zakačeni ste na trapez!
Sada se dalji izbor deli zavisno od vašeg nivoa znanja i mesta na kome ćete surfovati i pitanje  u koje godišnje doba.

Ako surfujete samo na letnjem godišnjem odmoru u nekim razlikama od mesta do mesta treba vam veća daska i veće jedro kako biste mogli izglisirati na slabom do srednje jakom letnjem vetru.
Opet ulogu igra vaša težina! Što ste teži, pod vama treba biti daska veće litraže. Ako ste početnik budite vrlo oprezni šta kupujete. Ako kupite premalu dasku potonuće pod vama i samo ako ste posebno lud napaljeni freak u super kondiciji naučit ćete vodeni start, glisiraneje, ulazak u fuseve i kačenje na trapez sve u komadu ako se nađete u za to pravim uslovima i na pravom mestu i ....
Prema tome kupite dasku adekvatnu vašoj težini i kondiciji. Predlog za letnje surfovanje na laganom srednjem vetru za surfera od cca 80 kg je daska između 120 i 140 litara.
Ako ste početnik ne kupujte Race daske, Formula daske i sl jer će vam napredak biti teži i time i sporiji.
Vama treba komforna daska s kojom su svi manevri lagani i koja prašta sve vaše greške!

Što više napredujete to ćete više sami imati svoje određenje, zanima li vas speed ili freestyle ili wave. Tu uživanje nema granica osim finansijskih ponekad.

JEDRA

U početku vam treba malo manje jedro kako biste imali lakši napredak.
Kod izbora veličine opet je važna vaša težina, fizička kondicija, nivo znanja, uslovi vetra tj. mesto na kome ćete surfovati.
Recimo da ste početnik od cca 65-85 kg onda je preporuka jedro veličine 6,0 do cca 7,0 m2, ispod 65 kg zavisno od fizičke kondicije jedro 4,7 do 5,7, za kilažu recimo 90 i više 6,5 do 7,5.

TRAPEZI                                                                             

ODIJELA i CIPELICE

PRSLUCI

I ŠTA JOŠ

Ima još sitnica koje trebate, ali možete se i bez njih snaći, recimo jedna od njih je natezalica za lakše narigavanje jedra, vrlo korisna mala igračka koju svaki surfer voli imat u džepu. Zatim su tu LYCRA - UV zaštitne majice koje vas, u situacijama kada vam odelo ne pokriva ramena i leđa, spašavaju od bolnih opekotina. Zatim windsurf rukavice za sve vas koji radite posao koji je nemoguće raditi sa krvavim žuljevima na rukama...

REZIME JEDNOG LUDILA

Kako smo mi stari zaljubljenici u ovaj sport nama jednostavno nema pomoći. Windsurfing oprema nam je na prvom mjestu, a onda sve ostale igračke tipa, auto i slične ne tako bitne, recimo kućne potrepštine i dr.
Zbog toga su tu kombinacije, najbolja jedra i najbolje daske, sam vrhunac svetske ponude.