Autor Tema: Nameštanje ili trimovanje opreme  (Pročitano 3317 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Nameštanje ili trimovanje opreme
« poslato: 10, 09, 2009, 23:57:23 posle podne »
Trimovanje opreme

Nameštanje ili trimovanje opreme: Traženje težišta

Pravilno nameštena oprema i dobra tehnika čine vožnju puno lepšom.

Pravilno nameštena oprema vrlo je važna za potpunu kontrolu u svim uslovima. Loše nameštena daska i rig loše će se ponašati i biće ih teško kontrolisati. Neki znakovi toga su spinout, odvlačenje niz vetar, zatim ako se jedna ili obe ruke preterano umaraju od kontrolisanja jedara. Neki od ovih znakova mogu se pripisati i opremi i tehnici vožnje, ali dobra priprema može puno smanjiti te "simptome".
Nažalost ponekad je potrebna dobra tehnika da bi se odredilo kako najbolje namestiti dasku i rig. U ovom članku ćemo pretpostaviti da je to slučaj.

Postoji pet tačaka kojih se treba pridržavati da se oprema dobro namesti: perajica, šina za zglob, špagice za trapez, visina buma i fusevi.
Prvo trebate odrediti gde želite postaviti fuseve.
Želite li što pre izglisirati dobro je staviti ih napred. Za veće brzine i bolju kontrolu u okretima stavite ih nazad.
Kad ste stavili fuseve možete staviti perajicu u box. Položaj zadnjih fuseva određuje položaj perajice. Trebala bi biti u ravnini sa zadnjim vijkom zadnjeg fusa. Ako se položaj perajice na vašoj dasci ne podešava ne razbijajte glavu i samo ubacite perajicu u box. Prednji brid perajice ne sme biti ispred vijka stražnjeg fusa, jer će to izazvati spinout.


Sada namestite visinu buma. Za početak je dobro namestiti ga u visini ključne kosti. To pokriva 70% uslova. Za slabiji vetar ga možete malo dići tako da se možete više osloniti na njega za brže izglisiravanje. Za jači vetar ga možete malo spustiti. Visina buma određuje koliko se težine prenosi na dasku, zatim ne bi smeo biti niži od prsne kosti ni viši od brade.

Vaše špagice za trapez su verovatno najvažniji faktor pri traženju težišta. Još na suvom nađite na bumu težište jedra. Namestite špagice tako da ih pričvrstite na jednakoj udaljenosti od te tačke. To je početna tačka za fino nameštanje. Dok jedrite osetite koliko je opterećenje na rukama. Trebalo bi biti jednako na obe ruke. Ako je opterećenje veće na prednjoj ruci, pomaknite špagice napred. Ako je veće na zadnjoj, pomaknite ih nazad. Kada pomičete špagice neka pomaci budu do 2cm. Razmak između tačaka pridržanja špagica ne sme biti veći od širine ramena?!  Što su bliže to je jedro osetljivije.
Dužina špagica za trapez predmet je mnogih rasprava. Sve što ću reći je da moraju biti dovoljno kratke da se ruke ne umaraju i da zadnjicom ne lupate po vodi. Dužina mojih špagica je od vrha malog prsta do vrha palca. Meni tako odgovara.

Konačno, kad je sve drugo gotovo trebate namestiti zglob na šinu. Položaj treba biti takav da težište jedra pada u težište fuseva. Ako je to dobro namešteno trebali biste imati jednako opterećenje na obe noge dok su u fusevima. Ako je prednja noga opterećenija, pomaknite jedro nazad. Ako je zadnja opterećenija, pomaknite ga napred.

Sad smo spremni za jedrenje. Možda se ovo čini kao puno posla pre samog jedrenja, ali to treba napraviti samo prvi put. Ako nabavite novu dasku ili rig morat ćete sve to ponoviti. Dobro je zapisivati promene pri raznim uslovima. To je najbolji način da se odredi težište.

napisao: Marc Lefebvre
preveo: skipper by Google prevodilac