Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Nevreme na reci - saveti i iskustva

<< < (3/16) > >>

Nidza:
Nisam ni ja ocekivao ovakvo nevreme, po prognozi su bili udari vetra do 32km/h, bio sam na sidru na ulazu u male vode, ali mi je bilo jasno pred sam pocetak nevremena posto uvek iz tog pravca salauka krece na slican nacin. Sacekao sam oko pola minute nakon sto je krenulo za kormilarskim mestom, a kad video da je djavo odneo salu upalio motor za slucaj da se odsidrim, a sto se i desilo par minuta kasnije. Par vrlo neprijatnih minuta manevrisanja dok nisam izvukao sidro, a posle ostao na vodi do kraja nevremena povukavsi se malo dublje u zavetrinu malih voda. Svakako ne bih voleo da sam bio na sred Dunava kao Vepar.

@Vepar, bolje  je u toj situaciji da dimi Kubota i da mozes da okrenes pramac u vetar/talase nego da si bacio sidro da je na primer bilo plice. Pitanje da li bi sidro drzalo, a ne bi ti dalo da okrenes brod kako hoces, potencijalno vrlo opasna situacija, pogotovo sa slabijim motorom. Svakako, bas neprijatno iskustvo zbog zene i deteta.

Pozdrav i mirne vode svima!

vepar:
Joj samo kada je proslo... mislim da bi bilo odlicno da administratori iseku ovih poslednjih 10 tak postova i prebace u novu temu tipa salauka na dunavu... time bismo ocistili ovu temu a i iskustva podelili sa svima na forumu...

MiletaStamat:
Što se tiče teme, meni ne smeta što se o ovom ovde piše, ako želite možete od ovih nekoliko zadnjih postova napraviti posebnu temu. Drago mi je da se  članovi foruma javljaju i iznose svoja iskustva, kao što mi je drago da za sada ne vidim da je neko imao veće štete, ili ne daj bože nečega gore- Žao mi je tog čoveka kod Lida  no125.

Jeste bilo žestoko, ali kako sam već rekao, meni je donekle drago štop sam imao ovo iskustvo, jer dok čovek nešto sam ne doživi ne zna baš kako je. Sada znam i iskusniji sam na vodi, znaću više da je cenim i budem mnogo, mnogo oprezniji.

Zveki tvoje kritikie sam shvatio ozbiljno, video sam na bovi kako se vetar poigrava sa tvojim čamcem iako je toliko velik i težak.

broker975fx:
Obavezno ovu temu podeliti, ovakvi cirkusi se ne desavaju cesto ali kada se dese lako se gubi glava. Katastrofa obicno nije izazvana jednim faktorom nego bude los mix vise njih. Neiskusna posada, poluispravni motori a ponekad i obican otkaz u losem trenutku, prenatrpana plovila, losa plovila, alhohol, losa procena u kombunaciji sa ekstremnim desavanjem dovode do potonuca, povreda a na zalost i smrtnih ishoda. Toga nisu imuni ni veci brodovi pa eto prodje 60 godina od tragedije kada je u slicnoj salauci na uscu potonuo brod Nis sa stotinak putnika.

broker975fx:
Tu sada ima bezbroj varijanti sta raditi, da li je brod u plovidbi ili je vezan u obali ili je pak usidren. Izmedju postoji hiljadu podmogucnosti jer na sidru si obicno zakacen sa nekim ko je vezan za tebe ili ti za njega, ili oko tebe ima jos 10 usidrenih, ako plovis mozda si u teglju sa nekim ili si vezan za neki brod koji te tegli. Hiljadu varijanti a kako su svi izgledi da ce ovog biti sve vise treba biti oprezan i pripremljen.

Nisu to lake odluke, usidren si blejis i u roku od 10 minuta sve se promeni, bice tenutaka kada vise nema vremena za podizanje sidra ali ima za ispustanje svog lanca, 10, 15 dubina a sta ako te vetar onda krmom nabije u obalu. Nema univerzalnog resenja mada sam prilicno siguran ako je rec o iole pristojnom plovilu da ce mu bolje biti na vodi, makar pod gasom stajao u mestu

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju