Nautika opšta... > Nautički priručnik

Може бити корисно - мапа Дунава, Тисе...

(1/3) > >>

LSI:
Можда вам овај линк буде од користи: http://rs.d4d-portal.info/

Наћи ћете мапе које можете видети на неколико различитих начина: као планове, као сателитске снимке, као тзв. хибридне снимке...

Мени је занимљиво што је у питању и топографска карта на којој се виде изохипсе у речном кориту, тако да се лепо виде профили дна.

Истина, не знам каква је ажурност тих карата, а познато је да реке носе огромне количине песка и другог материјала, па се профил дна непрестано мења, али погледом на карту добија се веома добар увид у профил и ко је макар мало обазрив, може да наслути на ком делу треба да буде нарочито пажљив при пловидби.
Виде се обалоутврде, тзв. напери, аде, места у приобаљу, означени су километри речног тока...

Погледајте, можда и вама буде занимљиво и корисно.

Drivee:
Veoma staro, moje vikendice i nema na mapi a radjena je pre 5 godina. Za 5 godina svasta se promeni na dunavu..

DuleN:

--- Citat: Drivee  15, 09, 2017, 08:44:21 pre podne ---Veoma staro, moje vikendice i nema na mapi a radjena je pre 5 godina. Za 5 godina svasta se promeni na dunavu..

--- Kraj citata ---

Kada uvecas kartu i kliknes misem na neki objekat izlazi informacija o tom objektu i datum karte. Recimo Dunav oko slankamena je sa kartama od datuma 18.08.2016 ...
Sasvim nesto drugo su slojevi sa google karata, koji me u principu ne interesuju, vec mi je daleko vaznija karta same reke...

Laki hvala za ovaj link

LSI:

--- Citat: Drivee  15, 09, 2017, 08:44:21 pre podne ---Veoma staro, moje vikendice i nema na mapi a radjena je pre 5 godina. Za 5 godina svasta se promeni na dunavu..

--- Kraj citata ---

Свака мапа која је икад нацртана била је прецизна и тачна (онолико колико се цртач потрудио) само у тренутку цртања, то знам зато што сам се бавио цртањем мапа.
На терену се стално дешавају измене.

За нас нису толико важне измене на обали, па је мање важно да ли се види или се не види нека кућа, али контуре корита су важне иако се тек оне стално мењају. Зато је увек потребно бити опрезан на води и пажљиво осматрати простор испред чамца, како би се смањила могућност насукавања.

Bolens:
LSI, hvala, ovo je zaista izuzetno otkriće.

"D4D with Bing AerialWithLabels" je upravo ono što mi treba i to sad spremno za štampu. Bing satelitske snimke (zapravo Digitalglobe) sam koristio i pre jer su oni snimani za vreme niskog vodostaja tako da se lepo vide plaže, naperi, najbolja mesta za pristanje. Za razliku od Google eartha...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju