izgleda da se ne mozete biti evropski srbin ako se ne pljuje po crkvi koja baci anatemu kada broj abortusa dostigne 500.000 ...
Kapetane, ovde se ne radi o pljuvanju po crkvi da bi neko bio evropski Srbin.
Pitanje abortusa je vrlo složeno pitanje i mi ga na ovom forumu nećemo rešiti. Moj stav je da je ta anatema bila i jeste velika greška.
Da li na pragu 21. veka (to sam se pitao u vreme kada je anatema bačena) žene koje se odluče na abortus treba ponovo da odlaze kod nekakvih baba i da pod nehigijenskim uslovima pokušaju da reše svoj problem na jedini način koji su one videle?
Pitanja kontracepcije i planiranja porodice dolaze ispred pitanja o abourtusu ali to u našoj zemlji (iskreno, u većem delu sveta takodje) nije rešeno na pravi način.
Umesto anatema i izgradnji crkava, mislim da bi doprinos crkve bio daleko veći i imao daleko bolji efekat na povećanje nataliteta da je novcem kojim su plaćene crkve izgradjeno nekoliko dečijih vrtića i da su plaćeni pedagozi i vaspitači koji bi brinuli o deci dok im roditelji rade.
Ti zahvalni roditelji kojima neko brine o deci svoju decu bi vaspitavali u duhu vere i usadjivali u njih ljubav prema Bogu i Crkvi.
Da je delom tog novca koji je ugradjen u zidine crkvene stvoren fond za nezbrinute majke i siročad, možda bi mnoge žene koje razmišljaju o abortusu kao o jedinom rešenju imale i drugu opciju?
Da ne dužim, eto, to sam imao na umu, a ne kako biti dobar evropski Srbin.
I meni je strašna i pomisao na tih 500.000 nerodjenih beba..
Otac sam dvoje dece, uskoro ću biti deda... godinama sam radio sa decom i za decu - nikom neću dozvoliti da o meni govori kao o čoveku kome je sve jedno!
I baš zato što mi nije sve jedno, slobodan sam da ukažem na to da postoje i bolji načini rešavanja tog strašnog problema, pa ako to znači da treba kritikovati i Crkvu kao institutciju, ja ću je kritikovati i svoju kritiku potpisati punim imenom i prezimenom.
Lazar Dj. Stanojević