Autor Tema: Situacija u nautici  (Pročitano 1425 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Budjoni

  • Brodski mali
  • *
  • Poruke: 1
  • www.mojaladja.com
Situacija u nautici
« poslato: 05, 12, 2016, 00:13:32 pre podne »
 NAUTICARI, krajnje je vreme da se organizujemo i suprostavimo se aktuelnoj vlasti koja nas pljacka registracijom plovila, osiguranjem i porezom na upotrebu. Dok plovila miruju u zimskom snu minut do 12 je da preduzmemo korake radi zastite sopstvenih interesa. Zakonodavac je smislio, da se plovila registruju na godisnjem nivou a njihova upotreba kod vecine nauticara je u trajanju od najvise 6 meseci, od aprila do oktobra. Zakon a i Ustav daje mogucnost registracije na manje od godine, sto znaci da se plovilo moze registrovati na pola godine. Porez, osiguranje, takse bile bi upola manje. Bersmisleno je placati porez, takse i osiguranje za period kada se plovila ne koriste a i protivustavno ! Oni koji koriste plovila tokom cele godine naka ga registruju za godinu dana. U sizofrenom smisljanu, kako napuniti Budzet, vlastorzci smisljau sve nove namete na nauticare. Natuikom se bavim skoro pola veka i u normalnoj SFRJ plovila za rekreaciju su bila trajno registrovana, odnosno dok su u upotrebi. Harac koji se na sve nacine prikuplja od nauticara je samo u funkciji vlastodrzaca, radi punjenja nihovih dzepova. Dok uvodjenje obaveznog osiguranja jos i mogu da razumem ostale namete ne ! Besmisleno je svake godine, tehnicki pregled, koji nema nikave "valjke za kocnice" niti spone a jos manje zimske gume uz taksu i "sac" metodu "strucnjaka" ! U Velikoj Britaniji kao i svuda u pomorskim zemljama plove plovila starija od jednog veka a atest daje Lojd ! Nije normalno da " mali od palube" vodi ovaj nas brod, dok "kapetani" veslaju da ne kazem guslaju ! "Ispiranjem mozga dobija se cista glupost", V Dencic. Ps. Samo da urede pristanista i marine  i eto placanja po zonama na sat ! Mutan Dunav, mutna Sava zato "somovi" ne grizu ! Dajmo im pravi mamac a skakvac je zaso u rukavac !

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Situacija u nautici
« Odgovor #1 poslato: 05, 12, 2016, 14:00:52 posle podne »
NAUTICARI, krajnje je vreme da se organizujemo i suprostavimo se aktuelnoj vlasti koja nas pljacka registracijom plovila, osiguranjem i porezom na upotrebu....

Господине Буђони,

Размишљао сам да ли да било шта напишем након читања ваше поруке. И то не зато што се не слажем с вама.
Напротив, у овоме што сте написали има неколико ствари с којима се потпуно слажем. А имао бих ја још што-шта да додам томе.

Дакле, нисам био у дилеми због неслагања, већ зато што сам се питао има ли смисла да вам поставим питање које повремено постављам и себи: - А шта смо то урадили за све ове године, па смо дозволили власти да се толико осили и да сву своју неспособност и незајажљиву потребу за парама сваљује на наша леђа?

За себе знам да сам неуморно протествовао кад је било време за протесте.
Знам да сам пре неколико година с групом наших пријатеља с форума покушао да организујем Удружење грађана "Моја лађа" и знам да је све било пуно ентузијазма и добре воље док нисмо стигли до једне "ситнице" - требало је да уплатимо неки мали износ за покривање трошкова организације, регистрације, рада књиговође... И...

Ту смо стали. Јер нико није хтео да подметне леђа. А доста њих није хтело да стави руку у џеп.

Зато, узалудни су ваши позиви ако нисмо кадри да се уздигнемо и дигнемо глас. А без удружења, заборавите на било какве успехе. То што ћете овде на форуму и на другим местима на интернету, у којекаквим дискусионим групама, протествовати, позивати на супротстављање - није довољно.

Наши политичари управо опстају због револуционарности интернет побуњеника. Сви могу све да напишу о свему и свакоме а све се своди на народну изреку: "Пси лају, каравни пролазе".

Из ваше поруке видим да сте око педесетак година везани за воду, дакле, имате година можда колико и ја или мало више или мало мање - није битно. Битно је да то више ниду године за револуције. Револуције треба да дижу младе генерације, они којима смо ми навукли сав овај терет лоповлука и отимачине. А кад дође дан њиховог бунта, тад, можда, могу наше седе главе неки паметан савет да дају.

Дотле, само да се молимо Богу да имамо довољно новца да утолимо глад државе како би макар мало уживали у оном што волимо.