U nekoliko tema sam pisao o poblemu kod moje Yamahe 8 KS 4 takta. pa evo i ovde gde su vanbrodski motori da napišem možda će nekom pomoći da lakše otkloni kvar i što više plovi. Problem je bio u sledećem: Yamaha je palila, što ono kažu iz prve, samo pritiskom na dugme, odmah startuje. Normalno je radila spustila polugu za sauh. Problem nastaje kada bih krenuo u vožnju, Gušila se i trzala jadna, da mi je bilo žao :). Nekoliko puta se desi da ne primi gas, trokira, pa primi gas ide normalno pa opet isto. Tako nekoliko puta i onda sve radi normalno, prima gas lepo i gura čamac kako se samo poželeti može. Tako je dok se ne ugasi motor, a onda sve iz početka. Na predloge nautičara probao sam da sam otklonim kvar. Prva sumnja je bila na gorivo i karburator. Napominjem da sam kupio novi plastični rezervorar, nova creva. Prvo što sam uradio je stavljanje filtera izmedju pumpice i motora, zamenio sam konektor goriva, odšrafio šraf koji stoji sa strane karburatora, špricao gorivo da izlazi slobodno, da bi ako ima prljavštine izašla iz karburatora, ništa nije pomoglo. Pojedini drugari su mi nagoveštavali da može da bude elktronika, ali kako je to skuplja varijanta popravke, nekako sam to stavljao na stranu. Čak sam se dogovorio sa jednim majstorom iz Zemuna da skinemo karburator, detaljno ga operemo i ponovo vratimo, da bi se problem rešio. Ali kako su majstori u sezoni dosta zauzeti tako i ovaj što je trebalo da skine karburator. U medjuvremenu sam nekoliko puta svraćao do Ratka na Adi-servis Galija, rekoh možda njega ubedim da mi pogleda motor, pošto je čamac u marini Ade Rukavac. Posle 20-ak dana dosadjivanja, uspeo sam u nameri da njegovog majstora, mislim da se zove Joca, oslobodi obaveza i na čas ga pusti do mog motora. Čim je dečko seo pored motora i ja isti upalio, rekao je da je elektronika. Teška srca ili novčanika sam prihvatio dijagnozu. Ali sada nisam hteo da ispustim Ratka, odmah smo se vratili u servis. Na sreću imao je repariranu elektroniku u radnji, opet nazad na čamac 10 minuta zamena staru za repariranu i motor prede kao mala maca. Odahnuo sam mislio sam proći će mi sezona u nerviranju. Sada ću još sa većim elanom ići na reku, jer nema problema sa motorom. Nadam se da vi nećete imati nekih većih problema sa vašim motorima, a ako neko ima slične kao ja, nadam se da će ovaj tekst pomoći da shvatimo da je bolje odmah nahvatati majstora i rešiti kvar nego probati sam popravljati, a vreme prolazi.