Autor Tema: Ipak smo plovili (avgust 2009)  (Pročitano 6528 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Ipak smo plovili (avgust 2009)
« poslato: 26, 08, 2009, 12:26:48 posle podne »
iako su mnogobrojni planovi za plovidbu Savom i Dunavom pravljeni tokom zime nazalost nismo ostvarili nijedan. razloga za to ima vise. poslovne obaveze, administrativni problemi oko registracije camca (citaj: nicim zasluzeni namet na luksuz), zdravstveni problemi clanova posade i na kraju vremenske prilike ili neprilike. i kada smo vec prestali da razmisljamo o nekoj ozbiljnijoj plovidbi i utehu potrazili u dnevnim izletima Savom i Dunavom jedan telefonski poziv premestio nas je u roku od 48 sati na Jadransko more. za pocetak u marinu Kastela u neposrednoj blizini Splita. odatle je predvidjen polazak na krstarenje do Lastova uz obilazak Hvara, Paklenih otoka, Korcule, Scedra i Peljesca. nazalost nisam vodio brodski dnevnik ali cu pokusati da vam prenesem deo atmosfere kroz ovaj post i slike sa krstarenja.
pa krenimo....dan I
iz marine Kastela smo isplovili oko 19h nakon celodnevne pripreme broda i nabavke neophodnih potrebstina. destinacija ACI marina Palmizana na Paklenim otocima. krstas sa kojim smo se ceo dan upoznavali dolazi iz francuskog brodogradilista Beneteau i nosi oznaku Oceanis 43. u pitanju je vlasnicka verzija sa dve kabine i dva kupatila. opemljen svime sto boravak i plovidbu cini bezbednom i ugodnom. kako je popodnevni maestral vec utihnuo cekala nas je plovidba od 23nm na motor i ono jos bitnije spustao se mrak. neki su vrlo brzo zaspali a ostali su uz pivce (prepisao mi lekar zbog peska i kamenca u bubregu) uzivali u sumraku i plovidbi koja je pred nama.
plovidba od marine Kastela do Paklenih otoka je prosla mirno i vec oko 23h smo uzivali u mirisu borova na vezu u ACI marini. obzirom da je dan koji je bio za nama bio naporan ubrzo smo svi utonuli u san. u nastavku par slika kao ilustracija...
« Poslednja izmena: 28, 08, 2009, 13:03:17 posle podne espresso »
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #1 poslato: 26, 08, 2009, 12:45:57 posle podne »
ustali smo samo sa jednim pitanjem. kada i gde na kupanje? iako je marina bila puna brodova, odlucili smo se da prvo doruckujemo a onda prvac prolaz Zdrilac. to mesto je odabrano kao idealna destinacija za uzivanje u suncu i moru. nakon sto nas je prosla euforija prvog kontakta sa morem resili smo da odemo u grad Hvar koji je u neposrednoj blizini Zdrilca i malo protegnemo noge. sreca nas je posluzila prilikom uplovljavanja u hvarsku luku i odlazak velike Grcke jahte otvorilo nam je mesto za vez u samom srcu grada. vise nismo mogli ni pozeleti. ono sto nas je po iskrcavanju sa broda sve jako iznenadilo je mir u samom gradu. da li su u 3 popodne jos svi u krevetima? moguce, obzirom na nocni zivot koji je ovde veoma buran. uz rucak smo doneli odluku da vec isto popodne isplovimo ka Lastovu. glavni razlog je velika guzva na Paklenim otocima i samom Hvaru. pitanje koje nam se nametalao iz minuta u minut je da li je neko uopste ostao u Italiji? nakon obilaska grada i odlicnog rucka u restoranu Posteni i malo laganog shopinga, napustili smo Hvarsku luku i isplovili ka Lastovu. cilj nam je bio da do veceri stignemo do uvale Zaklopatica, prve luke na nasem obilasku Lastova i Lastovnjaka.
« Poslednja izmena: 27, 08, 2009, 15:58:38 posle podne espresso »
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #2 poslato: 26, 08, 2009, 14:26:57 posle podne »
i tako smo krenuli ka Lastovu. plovidba na motor je trajala oko 5h tako da smo u Zaklopaticu stigli taman na vreme za veceru. tu nastaje prvi problem. naime izbor restorana je takav da smo tesko postigli konsenzus gde vecerati. odluku smo doneli tek nakon mog obecanja da cemo boravak u Zaklopatici produziti dok nam ne dosadi ili ponestane restorana cije specijalitete treba probati. sve u svemu u Zaklopatici smo ostali 3 dana. inace nismo imali bas neki cvrst plan sem sto smo zeleli da obidjemo Lastovo i vidimo sta ima novo. ja sam na Lastovu bio pre vise od 25 godina i za to vreme se ponesto izgradilo, vojska je otisla a priroda je ostala sacuvana. Lastovo je pre par godina proglaseno za park prirode i potpuno nas je odusevilo. mirno more, tisinu zaklonjenih uvala i ciste plaze povremeno naruse italijani koji brzim jahtama i gliserima tutnje oko ostrva. za 4 dana smo upoznali veoma gostoljubive domacine, jeli odlicnu hranu, probali razna domaca vina i uzivali u svakom trenutku. od uvala i sidrista izdvojio bih Zaklopaticu, Skrivenu luku i Pasadur. ako vas vetar odnese na tu stranu, nemojte ih zaobici. deo slika sa Lastova u prilogu.
« Poslednja izmena: 27, 08, 2009, 15:57:47 posle podne espresso »
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže SALE NB

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2449
  • Pol: Muškarac
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #3 poslato: 26, 08, 2009, 14:30:33 posle podne »
Sjajno! Prelepo! :preved:
A i ovi tvoji mali mornari su mnogo slatki!!! :good:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #4 poslato: 26, 08, 2009, 14:47:38 posle podne »
e da umalo da zaboravim najvaznije. Ena je na Lastovu odbacila jednu misku. nazalost do kraja puta nije odbacilia i drugu. mozda je ovih dana ubedimo da na Savi konacno propliva bez miski.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #5 poslato: 26, 08, 2009, 14:52:30 posle podne »
oprastamo se od Lastova i Lastovnjaka. pravac Korcula... popodnevni maestral od 16 cvorova idealan je za prelazak kanala na jedra... nastavak price sutra... nazalost mora da se radi :(

nakon nesto vise od 4h jedrenja u ranim vecernjim satima uplovili smo u ACI marinu Korcula. guzva kao u kosnici, ali da budemo realni malo smo se i uzeleli civilizacije. najvece iznenadjenje ovog leta nas je sacekalo u korculanskom zalivu u obliku megajahte pod imenom "A". ovo cudo cije slike imate u nastavku dugacko je 117 metara i ima isto toliko clanova posade. vlasnistvo je nekog ruskog milijardera koji je ozenio jednu nasu poznatu manekenku i bivsu modelsicu. istina je da smo na trenutak pozeleli da je nasa, ali misli su nam vec bile okrenute laganoj setnji i odlicnoj veceri. nakon pranja broda usledilo je brzo pranje posade i ulepsavanje pa pravac u grad. marina je inace pozicionirana nadomak centra starog gradskog jezgra koje cini splet ulicica punih radnji i dobrih restorana. guzva u gradu je velika, kao i na hvaru, pa je potrebno na vreme rezervisati mesto za veceru, ali i dosta strpljenja za probijanje kroz uske ulicice zakrcene turistima. najvise iz italije i rusije. jedna od turistickih atrakcija je i kuca u kojoj je navodno rodjen Marko Polo. na samoj kuci nalazi se kula sa koje se pruza prelep panoramski pogled na grad i okolinu. nakon dobre vecere i povratka na brod cekalo nas je jos jedno iznenadjene u vidu humanitarnog koncerta olivera dragojevica na trgu u neposrednoj blizini marine. ostatak veceri smo proveli na brodu uz muziku sa koncerta i odlican korculanski posip. kao slag na trortu je posle ponoci stigla vest da nam se draga prijateljica porodila u beogradu. u to ime smo nazdravili i otisli na spavanje.
sledece jutro je bilo predvidjeno za popunjavanje brodskih zaliha i kupanje na obliznjoj Badiji. mozda smo se zasitili civilizacije, a mozda je nas je neka sila terala dalje. kako bilo, plan smo nakon dorucka ipak promenili i resili da kad sve zavrsimo krenemo ka uvali Lovista na poluostrvu Peljescu. kao sledecu destinaciju odabrali smo uvalu Mostir na ostrvu Scedro, nadomak Hvara. nastavice se...
« Poslednja izmena: 27, 08, 2009, 16:00:58 posle podne espresso »
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #6 poslato: 28, 08, 2009, 12:52:16 posle podne »
sa izuzetkom prosle godine kada nas je vetar odneo u pravcu Kornata, gotovo nezaobilazno mesto svakog naseg krstarenja je uvala Manastir, ostrvo Scedro... ako postoji raj na zemlji - to je to! porodica Kordic se godinama brine da tako i ostane. nas domacin, i slobodno mogu reci dragi prijatelj Pavo, pobrinuo se da nas u uvali saceka siguran vez na plutaci jer je u avgustu i kod njih guzva. inace politika kuce je "ko prvi devojci..." ili kao sto je Pavo ilustrovao "free for everybody". ostrvo je veci deo godine gotovo nenastanjeno jer do njega nisu stigli ni struja ni voda sa obliznjeg Hvara. restoran se strujom snabdeva iz agregata a voda je iz bunara. to medjutim nije bila prepreka za dvodnevno uzivanje u kupanju, hrani i domacem vinu. treba samo voditi racuna da su na brodu zalihe vode pune i malo pristedeti brodske baterije. u susednoj uvali Lovisce, postoje jos dva restorana i plutace za privez. to ostavlja mogucnost za izlet pomocnim camcem ili celodnevni boravak. za nas je uvala Manastir vec godinama prvi izbor verovatno zbog palacinki koje gospodja Tanja sprema za dorucak.
najlepsi dogadjaj ovogodisnje plovidbe desio nam se u neposrednoj blizini Scedra, a to je susret sa delfinima. u otprilike pola sata, oko broda se igralo dvadesetak prelepih delfina. to je privuklo i jos neke brodove u prolazu pa su delfini kruzili oko brodova i ispitivali teren. nastavice se...
« Poslednja izmena: 28, 08, 2009, 13:20:51 posle podne espresso »
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #7 poslato: 04, 09, 2009, 13:21:13 posle podne »
sve sto je lepo, nazalost, ima kraj. tako se i ovo nas ekrstarenje priblizilo kraju...
nakon nezaboravnog susreta sa delfinima uputili smo se ka Hvaru da dopunimo rezervoar za gorivo. u hvarskoj luci je u svako doba dana neopisiva guzva, pa smo u redu za gorivo proveli nesto vise od 2 sata. ponovni susret za cudesnom jahtom A. plan nam je bio da nakon tankovanja predjemo na Paklene otoke i uz rucak i kupanje provedemo ostatak dana. u vec pominjanom Zdrilcu brodova ko na sajmu nautike u Genovi. rucak u restoranu Patak je pravi dozivljaj, naravno zbog odlicne kuhinje, ali i zbog velikog broja raznih gostiju pripadnika domaceg i ino jet seta. obzirom da ih zbog njihove privatnosti nismo slikali, necu ih poimence ni pominjati. vece smo proveli u marini a ujutro nakon dorucka isplovili smo u pravcu splitskih vrata i ostrva Solta. u samim splitskim vratima imali smo bas bliski susret sa trajektom Petar Hektorovic koji je kroz inace uski prolaz izmedju Solte i Braca prosao velikom brzinom i napravio zaista neugodne talase. ko jaci taj tabaci. ostatak plovidbe do marine Kastela protekao je u pakovanju stvari i opustenom izlezavanju na suncu.
i kao sto sam u nazivu ovog posta napisao, ipak smo plovili. uzivali smo u svakom trenutku. svaki dan smo iskoristili do maksimuma. vreme nas je posluzilo fenomenalno. jedina primedba, ako je upste u redu davati primedbe nakon ovakvog krstarenja, je da smo zbog nedostatka vetra veoma malo jedrili.
planove za iduce leto vec polako pravimo...
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #8 poslato: 04, 09, 2009, 22:51:37 posle podne »
Auuuu,od ovog moze da se rikne!!!Ako ti neko  zavidi na odmor onda sam to ja!! :dance: :drinks:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zoki novus

  • Predsednik ф odeljenja
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *********
  • Poruke: 2981
  • Pol: Muškarac
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #9 poslato: 05, 09, 2009, 00:05:31 pre podne »
auuuuu u kakvom si ti maleru covece
nije tebi lako
treba sve to izdrzati
ja nemogu ni da pogledam a da mi suza ne krene...
idem da se ubijem...

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #10 poslato: 29, 09, 2009, 20:22:24 posle podne »
Wind Assisted .....    :lol:

Van mreže samardza

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 622
  • Pol: Muškarac
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #11 poslato: 29, 09, 2009, 21:46:35 posle podne »
 :good:

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #12 poslato: 30, 09, 2009, 23:15:19 posle podne »
fucking idiots

ja znam za friking idiots , i tacno je da je to nauticki sleng siroko rasprostranjen , bas sam gledao na par sajtova :)

Van mreže Профа

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 2156
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
Odg: Ipak smo plovili (avgust 2009)
« Odgovor #13 poslato: 27, 02, 2010, 01:17:56 pre podne »
 :good: :good: :good: :good: :good:
Профа