Anketa

Da li ste za to da se osnuje U.G. Moja Ladja ?

DA, ali bez clanarine
1 (3.1%)
DA, sa clanarinom od 10 evra
25 (78.1%)
NE
6 (18.8%)

Ukupno glasova: 32

Anketa završena: 10, 03, 2016, 00:45:03 pre podne

Autor Tema: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja  (Pročitano 30726 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« poslato: 29, 02, 2016, 00:45:03 pre podne »
Ponovo se pokrenula prica o Udruzenju Gradjana...
Pa ajde da vidimo ima li zainteresovanih ,  kome kakva opcija odgovara...

Stavio sam clanarinu od 10 evra godisnje...

Odrzavanje UG na godisnjem nivou je oko 600 evra... (knjigovodja prijatelj)

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #1 poslato: 29, 02, 2016, 07:02:52 pre podne »
Подржавам предлог и додајем још један: мислим да би било добро, а и поштено, да свако ко кликне на тастер подршке, са или без "чланарине", овде напише кратку поруку из које ћемо видети име оног ко подржава.

Мислим да је то потребно, да се не бисмо касније нашли у ситуацији да је много нас предлог подржало, а посебно онај с плаћањем, а кад кренемо у оснивање онда да се покаже да нас је много мање.

Дакле, свако ко гласа за подршку, нека напише макар само једну реченицу у стилу: "Ја (име и презиме/надимак) подржавам са/без плаћања.
Ко је расположен, може да напише и у којој области мисли да би могао допринети раду Удружења.

По мени, то би могло да изгледа овако:

Ја, Лазар Станојевић, ЛСИ, подржавам предлог и обавезу годишње чланарине у висини до 10 евра.
Мислим да могу да помогнем у области законоправне регуалтиве и екологије.


Нико не би требало да се осећа непријатно и да га буде срамота да се изјасни за било коју опцију. Сви смо овде на форуму својом вољом и нико не може и не жели никог да натера да учествује у раду Удружења. Али свако треба да је свестан да ако подржи акцију формирања, да тако "рођену бебу онда треба и неговати". То је ипак једна обавеза и треба да будемо озбиљни ако мислимо да остваримо неке циљеве због којих Удружење и оснивамо.




Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #2 poslato: 29, 02, 2016, 07:11:11 pre podne »
Да бих вам мало помогао, посебно онима који нису прошли кроз текстове писане давне 2009. године, ево неких елементарних ствари које ћемо морати да испунимо:

Ста је потребно да се направи удрузење грађана?
Коме се обратити?
Који обрасци су потребни, да ли је потребно и правно лице за неки уговор?



Законом о удружењу (Службени Гласник РС бр. 51/2009 од 14. 07. 2009.) уређује се оснивање и правни положај удружења, упис и брисање из регистра, чланство и органи, статусне промене и престанак удружења, као и друга питања значајна за рад удружења.

Истим законом уређује се и статус и деловање страних удружења.

Удружење, у смислу овог закона, јесте добровољна и невладина недобитна организација заснована на слободи удруживања више физичких или правних лица, основана ради остваривања и унапређења одређеног заједничког или општег циља и интереса, који нису забрањени Уставом или законом.

Удружење стиче статус правног лица даном уписа у регистар.

Удружење могу основати најмање три оснивача, с тим што најмање један од оснивача мора имати пребивалиште, односно седиште на територији Републике Србије.

Оснивачи удружења могу бити пословно способна физичка или правна лица(домаћа и страна).

Малолетно лице са навршених 14 година живота може бити оснивач удружења уз изјаву о давању сагласности његовог законског заступника у складу са законом.

Скупштина је највиши орган удружења и њу чине сви чланови удружења.

Удружење се оснива усвајањем оснивачког акта и статута и избором лица овлашћеног за заступање, на оснивачкој скупштини удружења.

Удружење има назив.

Назив удружења мора бити на српском језику и ћириличком писму.

Назив удружења може садржати поједине стране речи ако оне чине назив међународне организације чије је удружење члан, ако су те речи уобичајене у српском језику, ако за њих нема одговарајуће речи у српском језику, или ако се ради о речима на мртвом језику.

Назив удружења, ако је то предвиђено статутом, може бити и на језику и писму националне мањине. Назив на језику и писму националне мањине уписује се у регистар после назива на српском језику и ћириличком писму.

Удружење може имати и скраћени назив, који се одређује статутом.

Скраћени назив уписује се у регистар.

Назив новооснованог удружења не може бити идентичан називу других удружења која су уписана или уредно пријављена за упис у регистар.

Назив удружења не сме да буде заменљив са називом другог удружења нити да изазива забуну о удружењу, његовим циљевима или у погледу тога о каквој се врсти правног лица ради.

Због свега наведеног, препорука је да се пре избора назива увек изврши провера назива и то преко Интернет стране Агенције за привредне регистре (хттп://www.апр.гов.рс/Регистри/Удружења).

Удружење има седиште.

Седиште удружења мора бити на територији Републике Србије, с тим да се као седиште одређује она јединица локалне самоуправе на чијој територији се налази место из кога се управља удружењем.

Удружење има једно или више лица овлашћених за заступање удружења(заступници удружења), изабраних, односно именованих на начин утврђен статутом.

За заступника удружења може бити одређено само пословно способно физичко лице које има пребивалиште или боравиште на територији Републике Србије.

Заступник удружења дужан је да се придржава овлашћења одређених статутом и одлуком надлежног органа удружења.

Регистар удружења води Агенција за привредне регистре као поверени посао.

Регистар води се у писаном облику и као јединствена централна електронска база података.


Поступак уписа оснивања удружења

Поступак се покреће подношењем

1. Пријаве за упис  удружења у Регистар удружења

2. Јединствене регистрационе пријаве оснивања правних лица и других субјеката и регистрације у једниствени регистар пореских обвезника (образац ЈРППС – 2) – подношењем ове пријаве удружење добија пореско идентификациони број (ПИБ) од Пореске управе који је генерисан у Решењу АПР о упису у Регистар удружења.

У овој пријави се попуњавају само назначени делови, односно уписује се: назив удружења, контакт подаци, начин на који ће бити извршено достављање одлуке, потпис заступника правног лица односно подносиоца пријаве.

3. Уз уредно попуњене пријаве за упис оснивања удружења у Регистар удружења подноси се:

а) Оснивачки акт удружења – оригинал

(ако је оснивач удружења малолетно лице, изјава законског заступника малолетног лица да оно може бити оснивач удружења, која садржи потврду о овери потписа у складу са Законом о оверавању потписа рукописа и преписа)

б) Статут – два оригинална примерка

ц) Записник са оснивачке скупштине – оригинал, односно оверен препис

д) Акт о избору заступника удружења који обавезно садржи: лично име, пребивалиште и адресу, односно боравиште заступника удружења и његов јединствени матични број грађана, односно број путне исправе и државу издавања путне исправе-одлука мора бити донета од надлежног органа, са наведеним датумом доношења и потписана од стране овлашћеног лица за потписивање (председник скупштине или управног одбора).

е) Оверена фотокопија личне карте заступника удружења, а ако она не садржи податак о  пребивалишту и адреси – и потврда о пребивалишту, односно оверена фотокопија путне исправе и потврда о боравишту

ф) Доказ о уплати накнаде за упис удружења у Регистар

г) Доказ о уплати таксе за матични/регистарски број

Примере докумената можете пронаћи на сајту Агенције за привредне регистре (http://www.apr.gov.rs/Registri/Udruženja/Obrasci), а истовремено можете и проверити износ накнаде за упис удружења, односно износ накнаде за матични број (http://www.apr.gov.rs/Registri/Udruženja/Naknade).

Подносилац пријаве је заступник удружења или лице које заступник овласти.

По пријему пријава Регистратор проверава да ли су испуњени законски услови за упис оснивања. Ако утврди да су поднете уредне пријаве и документација, Регистратор у року од 30 дана од дана подношења уредних пријава доноси Решење о упису оснивања удружења. Уз решење о упису у Регистар удружењу се доставља примерак статута који се оверава печатом Агенције и потписом Регистратора, чиме се потврђује његова истоветност са примерком статута који се чува у Агенцији.

Регистратор не испитује тачност података и веродостојност докумената достављених уз пријаву за упис.

Ако Регистратор утврди да нису испуњени услови за упис у Регистар, али да се уочени недостаци могу отклонити, Регистратор ће обавестити подносиоца о уоченим недостацима и наложиће му да у примереном року од 15 дана од дана пријема обавештења исправи недостатке односно уреди пријаву. Писмено обавештење се доставља на адресу која је у пријави наведена као адреса за пријем одлуке Регистратора и објављује са на Интернет страни Агенције.

Ако подносилац пријаве поступи у траженом року и уреди пријаву односно достави уредну документацију, Регистратор ће у прописаном року од 30 дана од дана поднете уредне пријаве за упис Решењем усвојити захтев и извршити упис у Регистар.

Ако подносилац пријаве не поступи у траженом року или не уреди пријаву односно не достави уредну документацију, Регистратор ће, по оцени да нису испуњени услови за упис у Регистар, одбацити пријаву.


Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #3 poslato: 29, 02, 2016, 08:12:16 pre podne »
Ja glasao za clanarinu,bilo ona 10 eur ili recimo 1000 rsd ali pod jednim uslovom da udruzenje bude stavar van sajta pa i da se samim tim tako i ne zove. Jedini nacin da ova prica dobije oblik kakav treba je jedinstvo i masovnost. Postoje tri foruma i clanovi koji su priklonjeniji jednima ili drugima dok je vecina podjednako na svima. Potrebno je jedinstvo sva tri foruma i njihovih clanova kao baza a zatim privlacenja i podrska vecine koja uopste nije na forumima. E tu onda dodjemo do takoreci nemoguce misije.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #4 poslato: 29, 02, 2016, 08:21:52 pre podne »
Ja glasao za clanarinu,bilo ona 10 eur ili recimo 1000 rsd ali pod jednim uslovom da udruzenje bude stavar van sajta pa i da se samim tim tako i ne zove. Jedini nacin da ova prica dobije oblik kakav treba je jedinstvo i masovnost. Postoje tri foruma i clanovi koji su priklonjeniji jednima ili drugima dok je vecina podjednako na svima. Potrebno je jedinstvo sva tri foruma i njihovih clanova kao baza a zatim privlacenja i podrska vecine koja uopste nije na forumima. E tu onda dodjemo do takoreci nemoguce misije.

Oво има много смисла али мислим да прво треба да рашчистимо међусобно да ли желимо УГ и да ли смо спремни да се ангажујемо.
Ако јесмо (а то ће показати анкета) онда да видимо како то да организујемо.

Неко мора да повуче први потез - ако смо то ми, са нашег форума, онда да ми прво видимо колико нас је.
Тада можемо да се обратимо и другим сајтовима. Верујем да и на њима има и добрих и квалитетних колега наутичара који ће разумети потребу да се такво једно УГ формира и да ће се придружити иницијативи.

Van mreže zankiki

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3276
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #5 poslato: 29, 02, 2016, 08:42:49 pre podne »
Može li neki link za nas koji nismo pazili na času ka tim prepiskama iz 2009...
Tipa, što se osniva UG i koja bi mu bila svrha i ciljevi... Kucao sam na pretrazi udruženje gradjana ali ništa ne izlazi.

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #6 poslato: 29, 02, 2016, 08:52:32 pre podne »
Nisi pazio dragi kolega,koliko se secam osnivacku skupstinu smo imali na cetu,ja sam imenovan za ministra finasija ili ti blagajnika,bilo nas je tada sigurno 20 tak. Pre toga odrzana su bila i dva protesta sa plovilima,bilo tada neke energije mada su dometi bili vise nego ograniceni

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #7 poslato: 29, 02, 2016, 08:54:01 pre podne »
Može li neki link za nas koji nismo pazili na času ka tim prepiskama iz 2009...
Tipa, što se osniva UG i koja bi mu bila svrha i ciljevi... Kucao sam na pretrazi udruženje gradjana ali ništa ne izlazi.


 http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,792.msg11142.html#msg11142.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #8 poslato: 29, 02, 2016, 08:54:36 pre podne »
@Broker
Ja nemam nameru da se zezam sa "rajom"... od prvog dana si na sajtu i znas kako je islo i ko je tu sve bio i kakav...
Ja se brate svima javim dok ostali medju sobom ne pricaju, doduse pokusavaju da i samnom ne pricaju :D al ja to bas ne fermam  ...

E sad treba okupiti te ljude u istom udruzenju ... od mene moze clanarina , ali da slusam nebuloze ... brate ne bih.

Pordrzacu svako udruzenje ...

Ujedno postoji par nautickih udruzenja pocev od Nautiskog saveza Srbije , pa Dunavskog propelera pa na dalje...  i sta su uradili? Nista brate mili ...

@Zankiki , vrati se samo korak u nazad od ove teme sve je tu ...
Kada smo blokirali Dunav i Savu, organizovali novinare , lepili plakate po marinama.... dosta tih drugih sajtova nas je najgrdje iskuliralo ...



Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #9 poslato: 29, 02, 2016, 09:02:41 pre podne »
Nisi pazio dragi kolega,koliko se secam osnivacku skupstinu smo imali na cetu,ja sam imenovan za ministra finasija ili ti blagajnika,bilo nas je tada sigurno 20 tak. Pre toga odrzana su bila i dva protesta sa plovilima,bilo tada neke energije mada su dometi bili vise nego ograniceni


Да, било је тада још неке енергије која је претекла после замене режима и уласка у демократију.
Онда дошли ванредни избори, па редовни избори, па ванредни избори (или сам помешао редослед?) тек, ми им помажемо да се они бирају; њима све лепше, нама све црње. Дошло црно да тешко да црње може, мада на ТВ један рече да нам је толико добро да га је просто срамота. Па како и да га не буде?

Ух, ја опет забраздио... Нећу више.

Van mreže petar_kozic

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 920
  • Pol: Muškarac
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #10 poslato: 29, 02, 2016, 10:20:56 pre podne »
Ja glasam ZA sa clanarinom.

Mogu pomoci oko tehnickih stvari vezano za sajt. hosting i domen, konretno za UG.

Druge stvari mogu po potrebi.

Van mreže Zoran T

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1362
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #11 poslato: 29, 02, 2016, 10:36:29 pre podne »
Ja glasao ZA sa clanarinom....mogu licno pomoci oko nekih tehnickih stvari vezano konkretno za brodogradnju...indirektno oko sajta-veb stranica reklame....za UG ili sta vec treba (kucni studenti)
Kad ne mozes sa drugarima na Dunav ni more nije lose!

Van mreže HOGAR

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1444
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #12 poslato: 29, 02, 2016, 10:54:13 pre podne »
hogar,za,10e
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže zankiki

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3276
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #13 poslato: 29, 02, 2016, 11:27:45 pre podne »
Glasao za, 10e

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
« Odgovor #14 poslato: 29, 02, 2016, 11:44:58 pre podne »
Koje uzaludno trosenje vremena, mastila , energije.........
Vecina bi htela da postoje razna socijalisticka udruzenja GG i da neko drugi zulja mozak, a oni da koriste po neku mrvicu uspeha koju oni postignu.
Ej. lepo je vreme, idite da pocnete da radite nesto na vasim plovilima, prvo njih zavrsite i sredite, pa onda vaspitavanja drustva po kapetanijama i sl.
A sad svi na svoje radne zadatke, rece otac nacije
Današnji dan je početak ostatka moga života....