Autor Tema: TID 2015  (Pročitano 3069 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
TID 2015
« poslato: 30, 07, 2015, 11:10:51 pre podne »
Јубиларна 60. Туристичка интернационална дунавска регата (ТИД) са око 120 учесника упловила је у поподневним сатима 29. јула на Аду Хују, где јој је домаћин у Београду, четврту годину заредом Градска општина Палилула. Након дводневног боравка на Ади Хуји регата наставља пловидбу 31. јула према Смедереву.
Општина Палилула приредила је дочек кајакашима и веслачима који за 75 дана, од 21. јуна кад су кренули из немачког града Инголштат, веслају Дунавом 2.515 километара до обала Црног мора, кампујући у 12 градова у осам земаља.
Учесницима регате, речи добродошлице и честитке поводом јубилеја у име Градске општине Палилула и Београда, упутио је члан Већа општине Милош Марковић и представницима 14 земаља из којих долазе учесници регате уручио заставице као знак сећања на боравак на Палилули и у престоници Србије.
Међу заљубљеницима у пловидбу Дунавом и веслање налази се Николај Христов из Софије који пуних 38 година учествује у регати, од чега 18 пута преваљује чамцем целу руту регате, од Инголштата до Црног мора. Христов који сада има 61 годину каже, да се нада да ће дочекати 80. годину на регати, као његов колега из Словачке Штефан Кратки који је најстарији учесник овогодишње регате, а превалио је осму деценију. Најмлађи учесник регате је једанаестогодишњи дечак Мато из Будимпеште.
Пријатељство и солидарност је оно што држи на окупу све ове људе. „Највећи мотив учешћа на регати су људи из целог света. Није важно колико си богат, ти си учесник регате, сви смо исти“, наглашава Христов.
Дејан Јовановић, председник одбора за туризам Кајакашког савеза Србије један је од ветерана са 30 година учешћа у регати од тог последњих 10 година као један од организатора пловидбе кроз Србију. Он истиче одличну организацију општине Палилула за дочек и боравак регате у Београду, која је како каже сваке године све боља. Део организације било је присуство речне полиције, ватрогасаца и волонтера Црвеног крста Палилула.
Дводневни одмор на Ади Хуји добро ће доћи веслачима јер како наводе очекује их најтежа етапа на целом Дунаву, од Смедерева до Великог Градишта где се очекују готово увек удари кошаве, а после тога креће најлепши део регате, три дана пловидбе кроз Ђердапску клисуру и даље до 7. августа кроз Србију.