Autor Tema: Valjci  (Pročitano 2008 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Valjci
« poslato: 04, 02, 2014, 14:43:05 posle podne »
Hlebni valjci

                                                   
Sredinu mekog belog hleba zamesite sa kasikom brasna od krompira ( kao vezivno sredstvo) i malo psenicnog brasna i dodatkom vode toliko da masa bude mekana, ali da se ne lepi za ruke. Po zelji dodajte vanilu, anis ili ekstrat maline.

Valjci od kukuruznog brasna

Na dva dela prosejanog kukuruznog brasna dodajte jedan deo psenicnog, najpre nasuvo izmesajte, dodajte malo mlake vode i napravite pogacu ne deblju od 10mm. Pa je ubacite u kipucu vodu i kuvajte dok ne ispliva. Odmah je prebacite u posudu sa hladnom vodom i hladite tusem ili pod slavinom mlazom hladne vode. Uvijte pogasu u vlaznu krpu, stavite u plasticnu kesu i valjcice formirajte pored vode gde lovite. I ove valjke mozete aromatizovati i bojiti ( slatk. aleva paprika, safran, boja za likere i sl.

Kacamak valjci

                             
Solja prosejanog kukuruznog brasna pomesa se sa 1/3 solje psenicnog belog brasna. U drugu posudu nalijte 4/5 vode izmerene soljom kojom ste merili brasno. Kada voda provri u nju sipajte smesu brasna i ostavite da vri dok voda i para ne probiju kroz brasno. Mesajte tada masu dok voda ispari i testo bude kuvano da se odvaja od posude. Sadrzinu izvadite i mesite dok postane zilava, da kuglice od smese odskacu kao gumene kada se bace na sto.

Valjci sa sirom

Na 100grama psenicnog brasna nastruzite sitno 10-20gr. suvog i masnog sira kackavalja. Smesi dodajte kasicicu ulja, masla i loja. Sve dobro promesajte dok se masa ne ujednaci, a potom na vodi od nje pravite valjcice.
Valjci sa krompirom

Na dve kasike psenicnog brasna dodajte jedan kuvani krompir velicine decije pesnice, pa smesu ujednacite i oblikujte kao loptu ili pogacu debljine 2-3 cm. Stavite je u kljucalu vodu dok ne ispliva. Valjcice vece ili manje oblikujte na vodi u zavisnosti od velicine udice.

Hlebni valjci sa secerom

Dve kriske belog svezeg hleba (bez kore) navlazite vodom smao sa jedne strane, pa te strane pospite secerom dok se hleb ne zasiti. Sastavite hleb po zasecerenim stranama i ostavite desetak minuta da stoji, a potom gnjecenjem pretvorite u testo. Masu drzite u vlaznoj krpi i valjcice oblikujte na vodi gde pecate.

Valjci od ribljeg mesa

Dve kriske belog svezeg hleba (bez kore) navlazite vodom smao sa jedne strane, pa te strane pospite secerom dok se hleb ne zasiti. Sastavite hleb po zasecerenim stranama i ostavite desetak minuta da stoji, a potom gnjecenjem pretvorite u testo. Masu drzite u vlaznoj krpi i valjcice oblikujte na vodi gde pecate.

Valjci od krompira, konoplje i crvica

Dobro i sitno izmlevenu konopljuumesajte sa gustim pireom kuvanog krompira uz dodatak crvica iz mesa. Ako masa nije homogena, dodajte malo psenicnog brasna. Bugarski ribolovci mnogo hvale ovu vrstu valljka. Umesto zivih, praktikuju da crvice dehidriraju stavljanjem u toplu pecnicu i prosusene usitne pa umesaju u meso.

Valjci od kukuruza, psenice i glista

Dobro pecena i isitnjena zrna zitarica i pasulja u jednakim delovima izmesajte sa gustim pireom krompira i glista sa neznatniim dodatkom gline. Lov ribe ovim valjcima je uspesniji ako pre pocetka i u toku pecanja povremeno istom masom prihranite ribu. I gliste dehidrirane poput crvica iz mesa uvek su dobar dodatak svim valjcima u kojima nema aromata, jer imaju sopstveni miris koji mami ribu.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Zoran Marinković

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 906
  • Pol: Muškarac
Odg: Valjci
« Odgovor #1 poslato: 04, 02, 2014, 15:53:45 posle podne »
 114

Bog te mazo, pa ovoliki jelovnik i kuvar nemaju pola restorana... k5

Svaka  čast
Deda Zoran

Van mreže ronac

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 919
  • Pol: Muškarac
  • Vucedolski vuk
Odg: Valjci
« Odgovor #2 poslato: 04, 02, 2014, 17:52:44 posle podne »
A kam`gi riba u "Valjci od ribljeg mesa" 114
Lisica je najmudrija životinja, ali je njenih koža najviše na prodaju!

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Valjci
« Odgovor #3 poslato: 04, 02, 2014, 18:47:07 posle podne »
A kam`gi riba u "Valjci od ribljeg mesa" 114

Izgubljeno u prevodu kuku
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Valjci
« Odgovor #4 poslato: 04, 02, 2014, 20:26:00 posle podne »
A kam`gi riba u "Valjci od ribljeg mesa" 114

Ronac zvani "Oko sokolovo".  114

Eh, Deda, ne može na našem forumu ništa da promakne. Uvek ima neki dežurni, a ima nas mnogo.