Autor Tema: Arsino Kuvanje  (Pročitano 33193 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #15 poslato: 15, 12, 2013, 12:55:38 posle podne »
  E samo da znate kakvu Zoran ima high tech pusnicu,samo mudro cuti i pravi dimnu zavesu.....

i to u centru grada zagadjuje trg republike  4587

Van mreže slovenac15963

  • Mali od Roštilja
  • ***
  • Poruke: 66
  • www.mojaladja.com
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #16 poslato: 15, 12, 2013, 16:03:48 posle podne »
ponovo sam pročitao celu temu a zaključak je sledeći,Zorane ako  želiš da se svadjaš moraćeš da prozoveš imenom te rekoplovce.  sha

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #17 poslato: 15, 12, 2013, 17:46:40 posle podne »
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA SUŠENE RIBE  ok
Na proleće hoću da napravim pušnicu pa me zanima sušenje ribe.
koliko je dimiš i koliko posle toga sušiš.
Prošle godine smo krkali šarane koji su bili tako sušeni da nije bilo potrebno da se peku. Prste da pojedeš.
A ove ću morati da ih malo propržim.Zato što ribu sušim na drugom mestu a čovek ne zna  tu proceduru.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ribu prvi dan baci na duži dim,sutra pusti 2-3 dima,i onda se suši 3-5 dana na promaji.
Drvo za sušenje Bukva, tako da meso poprimi crvenkastu boju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interesuje me proces sušenja da ne moram da ih pržim.
Znam samo da, što je krupniji to je bolje meso.
 

Poslao sam ti pp da ne upropastimo načisto ovu temu.  lol

U svakom slučaju, zbog ekspanzije nekakvih raznih crvića (glistica) koje su se pojavile i u tkivu ribe preporučujem krajnje mere opreza. To podrazumeva obaveznu termičku obradu (prženje, kuvanje ili pečenje) dimljene ribe.

Sam dim nije garancija da su paraziti koji su možda prisutni u ribi, uništeni.
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #18 poslato: 17, 12, 2013, 10:50:43 pre podne »
Kako je izborna tišina prošla i rezultati su poznati, mogu slobodno da ponudim srećne, nesrećne i one kojima je sve jedno ko je pobedio i ko će pobeđivati.

Izvolte pa birajte lako meze za doručak. Sardina ili pašteta.

Nemam male konzervice pa mi je pakovanje od nekih 2,5 kg.  114
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #19 poslato: 17, 12, 2013, 11:00:34 pre podne »
arso na koji nacin odrzavas pastetu ?

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #20 poslato: 17, 12, 2013, 18:33:50 posle podne »
arso na koji nacin odrzavas pastetu ?

Nožem, viljuškom, nekad i kašikom pa direktno na hleb.  357

Nikola pašteta mi nikada ne traje duže od 7 dana. Pravim je upravo onoliko koliko može da se brzo pojede. Ove megalomanske količine su samo za slavu kada imamo puno gostiju "navučenih" na paštetu.

Inače, sardine pakujem u kese koje potom vakumiram i ostavljam u zamrzivač pa odatle vadim koliko mi treba.

Kad su mi klinci bili mali, Veca je tim sistemom uvek imala pakovanje od 250-300 gr. sardina koje je čas posla odmrzavala i pravila im svašta nešto lepog.
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #21 poslato: 17, 12, 2013, 18:49:04 posle podne »
kako pravis sardine?

meni je pokojni ujka pokazao ovaj recept...

u serpu od recimo deset litara na dno se naredja recimo par tankih letvica, sa razmakom,  taman toliko da odvoje od dna posude  ... na to ide dva reda ribe, pa opet drvene letvice i tako do vrha... onda se sipa ulje da prekrije zadnjui red ribe 1 cm ... i onda na tihoj vatri to se kuva 6-8 sati....

zacini dal na kraju dal u toku ne secam se...

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #22 poslato: 17, 12, 2013, 19:32:49 posle podne »
premesteno u novu temu !

Van mreže Ljuba

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 752
  • Pol: Muškarac
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #23 poslato: 17, 12, 2013, 21:31:47 posle podne »
Ti kad god se pokaže nešto interesantno...premestiš i posle više više ga niko ne nađe!

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #24 poslato: 17, 12, 2013, 21:43:00 posle podne »
pa ovako je na pravom mestu i upecatljivije !
a i zasluzuje svoju temu !

Van mreže Zvonimir

  • Titelski sokozder
  • ****
  • Poruke: 142
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • NADJA
  • Brod tip: Ika Titel - s a m o g r a d n j a
  • Marina: Marina Karaburma - Visnjicki rukavac
  • Veličina: 10 meteri
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #25 poslato: 17, 12, 2013, 22:19:50 posle podne »
Otkri nam tajnu gde je sad premestena ova tema da pratimo dalje.

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #26 poslato: 17, 12, 2013, 22:57:42 posle podne »
kako pravis sardine?

meni je pokojni ujka pokazao ovaj recept...

u serpu od recimo deset litara na dno se naredja recimo par tankih letvica, sa razmakom,  taman toliko da odvoje od dna posude  ... na to ide dva reda ribe, pa opet drvene letvice i tako do vrha... onda se sipa ulje da prekrije zadnjui red ribe 1 cm ... i onda na tihoj vatri to se kuva 6-8 sati....

zacini dal na kraju dal u toku ne secam se...

Sardinu pravim od raznih vrsta bele ribe a radi šmeka dodam i deo prodimljene ribe.

Poređam 4 kg očiščene ribe u pekač.
Pod tim mislim da su uklonjene glave i sva peraja. Ako je zgodno povadim krupnije kosti, ako ne nema veze sve će omeknuti.

Ređa se red ribe pa se pospe malo limuntusom i dva puta soli koliko se uhvati sa 4 prsta. Ako dominira dimljena riba, uopšte se ne soli.

Kad se sve presloži i upotrebi JEDNA kesica limontusa na 4 kg. ribe, sipam 1 litar zejtina tako da riba ogrezne u njemu. Znači da ne viri iz zejtina pošto bi se deo koji viri, praktično pržio. Poklopim sve folijom i zadihtujem da nema kontakt sa vazduhom, preko stavim poklopac i ubacim pekač u rernu.

Po originalnom receptu, sve se krčka 2 sata na 150 stepeni i još dva sata na sto stepeni. Ja sve držim na 150 stepeni 4 sata i to mi se pokazalo sasvim dobro.

Sardinu spremam posle ponoći, jer je struja jeftinija. Kad istekne 4 sata, isključim šporet a pekač ostane u rerni do ujutru kada bacam pogled na rezultat moga rada.

Sve to izgleda ovako:
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Zoran

  • Moderator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #27 poslato: 17, 12, 2013, 23:10:10 posle podne »
 114 Sta si sad stao,ajde sve lepo do tanjira.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #28 poslato: 17, 12, 2013, 23:39:05 posle podne »
Otkri nam tajnu gde je sad premestena ova tema da pratimo dalje.

evo je tema :)

@Arso , slican princip kao onaj gore recept

Van mreže zica

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 468
  • Pol: Muškarac
Odg: Arsino Kuvanje
« Odgovor #29 poslato: 18, 12, 2013, 00:20:09 pre podne »
Arso dali uz to ide vruc lebac ? I koje 114