Autor Tema: Solarni Paneli ugao postavljanja  (Pročitano 18858 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Terca

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 696
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Solarni Paneli ugao postavljanja
« Odgovor #15 poslato: 19, 03, 2014, 20:05:07 posle podne »
Polako Obrade, oči moje. Savete ne treba deliti ofrlje, nikad ne znaš ko čita.

Elem, u prvom postu si Zankikiju dao savet "prosto, ako planiras potrosnju od 10A pravis sistem od 50A to je idealno a u nasim uslovima pije vodu i 1:3 pa malo vodis racuna". I onda on kupi neki fružider 60W iliti 5A i poleti da pravi sistem sa strujnim mogućnostima 25A iliti panelima oko 350W po zadnjem kursu. A to je zaista pogrešan savet.

Posle moje male opaske si se i sam lepo setio da su u pitanju amper-sati: "pa struja kojom raspolazes se meri u Ah, amper casovima..." I eto lepo, napredujemo i u diskusiji i u razumevanju.

Zapravo nije struja, nego ENERGIJA kojom raspolažeš se iskazuje u vat-satima ili, što je češće u praksi, u amper-satima na poznatom nominalnom naponu (to je kod nas 12V, a ne mora da bude u opštem slučaju).

Pa 'ajd sad, kad si se već prihvatio da pišeš o ovoj temi, bolje objasni ljudima kako da proračunaju svoje potrebe za energijom kao i instalaciju pri kojoj će im energetski bilans biti pozitivan (tj. radiće bez otkaza sa dovoljnom pouzdanošću). Objasni im gde se skriveno gubi energija i daj im savete kako to da minimizuju. Znam da ne može u dve prostoprširene rečenice...
I male stvari su velike, kada se gledaju izbliza.