Autor Tema: Još malo o svetlima  (Pročitano 2484 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Još malo o svetlima
« poslato: 28, 08, 2013, 20:33:20 posle podne »
Pisano je dosta na našem forumu o svetlima na plovilima. Dodao bih tome jedan tekst na koji sam naišao na internetu. Autor je izvesni Bil Džeferson, pripadnik neke specijalne jedinice (valjda u okviru obalske straže), inače dopisnik časopisa u kojem sam našao tekst. Tekst je jednostavan i kratak ali možda baš zato može da bude koristan.


Šta je sa svetlima na vašoj ladji?

Da biste bili bezbedni posle sumraka, morate biti u stanju da prepoznate svetlosne konfiguracije na ma kom tipu plovila koje možete da sretnete na lokalnim vodama.

Za navigaciju po mraku ili kada je slaba vidljivost, brodska svetla moraju biti uključena bez obzira na to da li je brod usidren ili plovi. Razlog za upotrebu brodskih svetala je da upozore ostale brodove na vaše prisustvo, da drugim brodovima ukažete na veličinu svog plovila i da pravilno primenjujete pravila navigacije. Razlozi za postojanje bordskih svetala su isti oni zbog kojih svetla moraju bitu uključena i na vašim automobilima kada pada kiša i u uslovima smanjene vidljivosti.

U osnovi, brodovi moraju imati crveno i zeleno bočno svetlo i jedno belo svetlo vidljivo iz svih pravaca. Kada je plovilo usidreno tokom noći dovoljno je samo jedno belo svetlo vidljivo sa svih strana.

Kada uočite plovilo noću u neposrednoj blizini, ako vidite belo i zeleno svetlo to znači da ste na plovilu koje ima prednost i morate da nastavite da se krećete nepromenjenom brzinom u pravcu kojim ste se kretali. Kada vidite crveno i belo svetlo morate ustupiti prednost drugom plovilu. To plovilo ima pravenstvo prolaza i potrebno je da prilagodite svoje kretanje i propustite ga. Ako vidite samo belo svetlo, to znači da upravo pretičete drugo plovilo.

Ako vidite crveno svetlo, zeleno svetlo i belo svetlo, brod se kreće tačno u pravcu vašeg broda. U takvoj situaciji oba broda bi trebalo da skrenu u desno.

Žuta svetla nalaze se na komercijalnim plovilima koja su angažovana u potencijalno opasnim aktivnostima i trebalo bi da se držite dalje od njih. Ne računajte na to da tamo neki drugi momak poznaje pravila navigacije.

Budite sigurni u to da su vaša svetla ispravna. Korozija, pregorele sijalice ili prekidači čest su razlog neispravnosti svetlosnih uredjaja.


Bill Jefferson
Special to The News-Press