E, ovako treba... > Drveni čamci

Gradnja drvenog čamca sa kabinom ( montažnom ?

(1/4) > >>

Mornar_Popaj:
Već dugi niz godina se zamišljam u drvenom čamcu sa kabinom, koja se po potrebi može i skinuti. Ekonomska situacija mi ne dozvoljava akvizicije skupih aluminijskih ili plastičnih kabinaša, pa mi izbor završava na drvetu. Čamac kakvog zamišljam bi trebao biti tabanaš od cca. 5,8 m. U dnu bi mogao biti širok oko 120 cm, a visina stranica oko 50 cm. 

E sad, ostaje ta kabina. Ne mora biti visoka, ( ja sam 170 cm) samo da se dvoje može ispružiti i odmoriti leđa...Nisam 100% siguran od kojeg bi materijala trebala biti ? Daska, brodski pod, šper, plastika ili nešto treće ??? Čak može biti i fiksna, ne mora se skidati. Za sada imam Mercury 6 ks/4t ali vjerojatno u budućnosti malo pojačam na 10 ks. Nisam ljubitelj jurcanja a vremena za višednevna čak i tjedna pecanja imam napretek.

Molio bi sve koji imaju kakve zanimljive sličice ili nacrte da mi pomognu u ostvarenju dugogodišnje težnje za laganom plovidbom po Dunavu, pecanjem i uživanjem    hi

LSI:
Ako već želite čamac od drveta, mislim da bi i kabinu trebalo da uradite od drveta. Ta kabina bi mogla da bude dužine od 180 cm i širine od min. 135 cm da bi dve, ne mnogo krupne osobe, mogle u njoj da se ispruže i dremnu.
Visina takve kabine ne bi morala da ide više od 130-135 cm od poda. Ako se lepo isplaniraju i nekakvi prozori po bokovima i prema pramcu - takva konstrukcija ne bi morala čak ni da bude preterano teška. Medjutim, suočićete se sa nizom problema.

Pre svega, održavanje čamca od drveta u celini, nije jevtino i jednostavno. Pisano je o tome ranije na forumu.
Problem će biti i rešavanja zaptivanja. Ako treba da bude "portabl" kabina koju biste ponekad hteli da skinete, onda to može da bude ozbiljan problem. Čvrstina i nosivost krova, pa time i čvrstina čitave konstrukcije može da bude problematična.

Ne kažem da to niko nije napravio i ne kažem da to ne  može da se napravi.
Pitanje je da li će, na kraju, to ispuniti očekivanja? Da li će biti funkcionalno?
Na čamcu te dužine, nećete imati bog zna kakvu širinu; komunikacija izmedju pramca i krme moraće da ide po bokovima, jer ćete teško naći majstora da vam napravi sklopivu kabinu kroz koju možete da prodjete po sredini...

I ono što će se posle svega postaviti kao pitanje jeste i koliko će sve to da košta?

Svi mi koji smo "inficirani" vodom i plovidbom u jednom trenutku smo rešili da odrešimo kesu. Većina nas kupila je nešto malo, s namerom da kasnije nešto prepravi i nadogradi. Ovo vam piše upravo jedan od njih, pa se nadam da nećete pogrešno shvatiti moje komentare.

I ja sam kupio čamac, istina od aluminijuma, sa kabinom koja je mogla da se odšrafi i da se skine. Prilikom kupovine već sam video čamac nešto veće dužine i sa "kormilarnicom" stajaće visine. I sve sam to kasnije uradio. Možete to videti u temi koja je pratila prepravke čamca od aluminijuma. Na kraju dobio sam šta sam hteo ali po kojoj ceni?

Čamac sam prilikom kupovine platio 1.200 evra (u cenu je bio uključen i motor od 25 KS). U sve te prepravke otišlo je nešto malo manje od 4.000 evra (računam sve radove, pravljenje tvrdog pokretnog krova i tende). Danas je to čamac koji je sasvim funkcionalan. Meni je, čak i pored niza propusta u kvalitetu izvedenih radova, lep. I nije mi žao utrošenih para.

Medjutim, verovatno je će se u nekom kasnijem trenutku desiti da ćete hteti ili morati da ga prodate. Ja sam trenutno u situaciji da iz nekih porodičnih razloga (selidba je u pitanju) razmišljam da li ću čamac moći da zadržim ili ću morati da ga prodam. Postavlja se pitanje koliko para za takav čamac može na našem tržištu da se dobije?

Siguran sam da, ako se na kraju odlučim za prodaju, neću uspeti da izvučem ni polovinu uloženog novca.

Eto, na to sam hteo da vam ukažem i da predložim da o svemu dobro razmislite. Pogledajte oglase, prošetajte duž obala - možda ćete naći nešto što će vam u ovom trenutku odgovarati, a u šta nećete morati mnogo da uložite.

Šta god odlučili, nadam se da ćete na kraju biti zadovoljni svojom odlukom i da ćete ostati zaljubljenik u vodu i prirodu.

IKA:
http://berza.navodi.com/index.php?route=product/product&path=60_72&product_id=697
Predivan brodić,cena veoma privlačna.Dokaz da i drveni brodići dostižu starost.Održavanje,ništa više od metalnih.U krajnjem slučaju, sva materijalna dobra moraju imati redovno održavanje,tako i čamci.

broker975fx:

--- Citat: IKA  23, 07, 2013, 22:10:29 posle podne ---http://berza.navodi.com/index.php?route=product/product&path=60_72&product_id=697
Predivan brodić,cena veoma privlačna.Dokaz da i drveni brodići dostižu starost.Održavanje,ništa više od metalnih.U krajnjem slučaju, sva materijalna dobra moraju imati redovno održavanje,tako i čamci.

--- Kraj citata ---

Bojim se da je tu neka greška u oglasu, možda fali jedna nula, samo motor vredi toliko, inače stvarno lep brodić, pitanje je i lokacije gde se nalazi

zorter:
A mozda je i cena za rentiranje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju