E, ovako treba... > Brodski motori
Marinizacija automobilskih motora
sharke:
To za fiću u DMB izradi stvarno nisam znao,a pomoglo bi mi da vidim tu marinizaciju,jer bi mi to mnogo olakšalo.
giganova:
Ovo gore na slici ti je originalna kopca sa fice,ovo mesingano je impelerska pumpa po meni najbitniji deo za uspesnu marinizaciju.Prenos na kopci je bio cetiri na prema jedan.Veoma redak odnos,dobila se velika snaga na elisi pa zato mislim da se motor ugradjivao u neke manje gurace ili dostavne camce.Ako budes zeleo mogu te odvesti da pogledas,a probacu ovih dana i da objasnim na forumu.
drug_igrutin:
--- Citat: giganova 18, 01, 2009, 22:41:10 posle podne ---Igrutine prevedi ono da i mi neobrazovani skontamo.
--- Kraj citata ---
Imao sam u planu da odma to prevedem ( iako nisam baš neki ekspert, naročito sa stručnim terminima ) pa evo sada ću da se potrudim
--- Citat ---
Video sam mnogo instalacija auto menjača u brodove do 12 metara. U ribarskim selima Nove Škotske, Kanade, većina ribara koristi ovaj sistem: motor i menjač u kompletu su prikopčana sa osovinski vodom pomoću kardana. Osovina je se drži nepomično blokom ležajeva koji ima dva konusne ležaje (ili bukvalno ležajeve za pritisak ) sa obe strane (jedan za napred drugi za pozadi) da prenese pritisak sa propelera. Automatski menjač nema konusnih ležajeva za pritisak propelera i nebi trajao dugo.
Možda se pitate kako se menjač hladi! Namotaj od bakarne cevi od pola inča ( 12 mm) je potopljen u kaljužnu vodu. Kroz ovo cirkuliše ulje iz menjača i hladi menjač. Motor se hladi na sličan način sa cevim za hlađenje montiranim ispod korita
--- Kraj citata ---
Imao sam par prilika da pomenem nekim našim nautičarima ovu kombinaciju i dobro sam živu glavu izvukao :)!
Ipak je valjda nama pouzdanost mnogo bitnija za rekreaciju na Dunavu nego ovima što ribare po okeanima :)
--- Citat ---Dok se osovina elise ne zaustavi nece da presalta,tako da eventualno kocenje motorom je nemoguce.Planiram u stilu malog radoznalog Perice da probam to da resim elektro magnetnom kocnicom na osovini
--- Kraj citata ---
Giga ti si moj idol! Uvek mi bežiš sa par koraka, ja sam još uvek kod klasičnog kočenja ( disk - hidraulika ) a ti već otišao na elektro magnetne! Još ćeš da smisliš nešto i struju da proizvodiš dok kočiš :)
giganova:
Hvala na prevodu,to je to,citao sam da Hrvatski ribar vozi kadeta starog sa sve kardanom i to vec tridesetak godina
Elektro magnetna kocnica je elegantnija a zavrsava posao.E danas cuje Gatka u nasim mastarijama nebi ga niko uspeo smiriti,izvrsio bi :suicide:
drug_igrutin:
--- Citat ---Hvala na prevodu,to je to,citao sam da Hrvatski ribar vozi kadeta starog sa sve kardanom i to vec tridesetak godina
Elektro magnetna kocnica je elegantnija a zavrsava posao.E danas cuje Gatka u nasim mastarijama nebi ga niko uspeo smiriti,izvrsio bi suicide
--- Kraj citata ---
:) :)
A to za kadeta sam čitao još davno na nekom njihovom forumu.
Evo još jedan zanimljiv link za marinizaciju vw motora 1,9 td
http://www.boatdesign.net/forum/showthread.php?t=19118&highlight=car+gearbox
jeste na engleskom, ali ima po koja zanimljiva slika, naročito kako je rešena izrada zvona za kopču, izduvne grane i sl.
Giga šta si rešio za motor?
Na kakvom je brodu taj motor 200D koji si pomenu, jel znaš možda dimenzije propelera?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju