Autor Tema: Mrena  (Pročitano 2864 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4147
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Mrena
« poslato: 17, 05, 2013, 19:41:26 posle podne »
Znam malo pecarosa koji ciljano pecaju Mrenu , ali nije zgoreg znati kako !                                                        Mrena 
 
 
 Mrena naseljava sve vode centralne i zapadne Evrope, ukljucujuci basen reke Dunava. Najradije se nalazi u glavnom toku reke, tamo gde je dno od kamena. Tipicno naseljava vise i srednje tokove reka. Aktivna je pretezno nocu, ali se hrani i danju nakon oluja, kada kupi male zivotinje koje su upale u vodu.
 Mrena se krece u jatima, koja sacinjavaju ribe razlicitih velicina. Hrane se tako sto pretrazuju dno i okrecu kamenje sa dna , kako bi ispod njih pronasli zivotinjice. Kada voda pocne da se hladi, mrene, kao i saran, prelaze u fazu mirovanja i povlace se ka najdubljim delovima toka.

 Mrena je zasigurno jedna od najznacajnijih riba nasih voda i njen lov nam pruza veliki izazov i zadovoljstvo. Telo joj je vretenastog oblika sa naglasenim i jakim perajima. Ledja su joj sivomaslinasta, a prema stomaku je srebrnasta prekrivena gustom sitnom krljusti. Usta su joj mesnata i zilava ukrasena sa dva para malih brkova. Raste do tezine od 10 kilograma mada se takvi primerci nisu videli vec duze vreme. Najcesce se vidjaju primerci od 500 grama do jednog kilograma, a primerci od 5 kilograma se smatraju kapitalnim ulovima. Moze se loviti preko cele godine dok je s'jeseni udarni termin. Zimi se okupljaju u jata i miruju na dnu u dubljim i mirnijim delovima reke. Leti ih nalazimo u brzim i plicim delovima reke na prelivima u samim brzacima i na mestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stena koje omogucavaju brze strujanje vode. Pocetak dobrog lova mrene pocinje vec u prolece kada je vise hrane u vodi i mrena je aktivnija nego zimi. U periodu od maja do avgusta, mrene migriraju ka izvoristima kako bi se parile. Mresti se kao i klen, od pocetka maja do kraja juna i u to vreme ona slabije uzima ponudjenu hranu jer se hrani larvama koje joj donosi voda ili ih sama trazi ispod kamenja. Zenke polazu do 50.000 jajasaca. Nakon izvaljivanja zenke rastu brze od muzjaka, i u zivotu bivaju krupnije od njih. Idealno vreme za lov mrena je predvece i noc, ali i dan nakon kise kada je voda mutna.

 Lov mrene


 U ponudi mamaca prilicno je izbirljiva. Uzima hleb, gliste, crvice, rovce, kukuruz, dud(redje), kasteri, seme konoplje, ali i razni mamci jakog mirisa kao sto je sir i mesni narezak. U mutnim vodama odlicno se pokazao durbak. Konoplja i kasteri kao i konoplja i kukuruz secerac kao primama i mamac su se pokazali kao idealna kombinacija. Imajte na umu da su mrene izuzetno prozdrljive. Za primamu potrebno vam je bar 2 kg semena konoplje i 1 kg kastera za ceo dan pecanja. Izuzetno dobra kombinacija je da zabacite udicu namamcenu komadicem mesnog nareska na mestu primampljeno semenom konoplje.

 Ne smemo da zaboravimo da je mrena oprezna i pametna riba. Ugleda li nas pobeci ce. Ucini li joj se mamac ili deo pribora sumljivim nestace iz naseg vidokruga. Mrena se moze pecati na vise nacina: na plovak, varalicu, kotrljanje i na zastavicu.

 Vas prilaz pecanju mrene moze biti statican ili mobilan. Kod mobilnog metoda idite od mesta do mesta na svakom zarzavajuci se maksimalno 20 minuta. Koristite onoliko olova koliko vam je potrebno da mamac legne na dno.Lov na plovakLov mrene na plovak se ne razlikuje mnogo od lova ostale ribe na polovak, osim sto se mamac vodi po dnu da skakuce ili tik iznad samog dna. Prilikom vodjenja plovka najlon treba da je stalno zategnut kako bi lakse kontrirali i usmeravali plovak. Dok vodimo plovak treba povlaciti nazad kako bi se mamac dizao i skakutao po dnu sto mrenu moze primamiti smesom od nakvasenog bajatog hleba, sa crvicima, glistama i kukuruzom. Za ovaj nacin pecanja, stap treba da je tanak i osetljiv i ne kraci od 3 metra. Posto se govori o izuzetnom lovcu mreni najlon moze biti debljine do 0,30mm, a udice kovanice od broja 6 do broja 10.

 Lov na dubinku

 Prilikom pecanja na dubinku pribor treba da je jaci i tezi. Na kraju najlona stavlja se vece olovo kako voda ne bi mogla da ga pomeri. Na 25-30cm postavlja se jedna udica, a na 15-20cm od nje i druga. Od stapova najbolji su dvodelni, a najlon debljine do 0,40mm, jer se cesto umesto mrene zakaci i poneki som. Udice bi trebalo da su vece i jednokratne ali mogu i manje trokrake. Od mamaca za dubinku nezamenljivi su rovac i glista. Ako je na udici rovac najbolje je spricom i iglom u njega ubrizgati jod kojeg rovac u vodi ispusta i preivlaci mrenu i druge ribe (klen,som).

 Lov na varalicu

 Lov mrene na varalicu je posebno zadovoljstvo. Varalicu nevodimo na klasican nacin vec moramo da je plasiramo po samom dnu. To cemo postici pomocu klizeceg olova. Klizece olovo stavljamo na osnovni najlon. Iza njega vezujemo vrtilicu, a iza toga na 25-35cm varalicu. Prilikom zabacivanja, varalicu zabacujemo poprecno u odnosu na vodeni tok. Uz stalno zategnut najlon pustamo da je nosi vodena struja. Kada varalica dospe nizvodno od nas, drzimo je u mestu i po nekoliko sekundi, a zatim vrhom stapa povlacimo ka sebi. Povlacenje treba da je sporo. Od varalica najefikasniji su vobleri od 2-5 cm. Nisu lose ni male cikade i kasikare dok su se leptiri pokazali najlosije. Za lov varalicom stap treba da je dug, osetljiv i lagan a najlon debljine do 0,25mm.

 Lov na kotrljanje

 Za ovaj ribolov treba da na dubinku montiramo okruglo olovo i karabinjerom pricvrstimo udicnjak da ne bi dolazilo do usukavanja najlona. Pri pecanju postupak je sledeci, zabacite sistem uzvodno i kad olovo zastane laganim zatezanjem najlona pokrenite sistem sve dok ga vodena struja ne odnese skroz nizvodno. Tako ponavljati vise puta sve dok se na pretrazi ceo teren. Posto se stap svo vreme drzi u ruci i prati kretanje najlona lako se uocava zatezanja kad riba zagrize i kad se kontrira.

 Lov na zastavicu

 Za lov na zastavicu potreban je nesto duzi lagani stap sa tim da se masinica montira na sam kraj stapa. Na kraju najlona veze se malo okruglo olovo tezine od 1,5-4 grama, sto zavisi od brzine i dubine vode. Na 10-30 cm od olova vezu se dve udice a iznad udica veze se zastavica, odnosno komadic drecavog obojenog vunenog konca. Zastavica ima funkciju da pokazuje smer i dubinu kretanja mamca. Sistem se vodi kao i kod kotrljanja. Mrena je izuzetan borac na udici zbog cega je ribolovci i vole. Uhvacena na udici ocajnicki se trudi da se oslobodi koristeci svu svoju snagu, boduci glavom po dnu uz energicne trzaje. Kad se zakaci tesko se otkacinje, jer su joj usta mesnata. Meso joj je ukusno i veoma je rado vidjena riba na trpezi.

 Lov cekom

 Kada krenemo u ribolov na mrenu, potrebno je naci mesto gde je i ima. U prolece, u vreme parenja, mrene se okupljaju da bi se parile. To je odlicno vreme, da na jednom mestu naidjete na veliki broj riba. Pretrazite reku, i nemojte biti razocarani, ako pronadjete samo sitne primerke. To su muzjaci, i sigurno je da su i zenke negde u blizini. Neposredno pre parenja, mrene imaju veliki apetit i tada ih je lako pecati. Nakon mresta, jata se rasturaju i tada se love pojedini primerci koji nastavljaju da zive usamljeničkim zivotom. Pravo mesto za ribolov mrena su panjevi i prepreke u vodi, kao i najdublja korita reka. Pre nego zapocnete ribolov, pronadjite pogodno mesto sa tvrdom podlogom i bistrom vodom. Ovo mesto treba da bude sto blize mestu gde se mrena inace zadrzava i koje smatra bezbednim, kako bi bila sto opustenija. Ovo mesto mora da bude potpuno cisto, ali cistina ne sme biti velika jer ce se riba uplasiti. Pocnite sa primamom i sacekajte da se ribe pojave. Posmatrajte njihovo ponasanje i koju primamu najradije uzimaju. Riba ce, kad se prvi put pojavi, uzeti primamu i napustiti mesto. Nakon 30 do 45 minuta, doci ce ponovo i opet uzeti deo primame pa otici. Ovakvi ciklusi ce se ponavljati, ali ce ostajanja biti sve duza, a dolasci sve cesci. Potrebno je biti strpljiv kako se riba ne bi na pocetku uplasila. Nije lose sacekati noc u bistrim vodama, dok je kod mutnih moguce pecati i preko dana i u sumrak. Mamac koji koristite ne sme se nalaziti u primami. Za dnevni ribolov mesni crvici su najbolji mamac i primama, ali vam za jedan lov treba oko 1,5l crvica. Za noćni ribolov, sasvim su dobri i boili i kupovna pasta specijalno pravljena za mrenu.

 Lov mrene kod brana i mlinova

 Mlinovi, brane i ustave su na sporim vodama mesta gde one poprimaju osobine brzih planinskih potoka i reka. Zbog velike kolicine kiseonika u vodi, i obilja hrane ribe vole da se zadrzavaju oko ovih mesta. Mrena, riba brzih i bistrih voda, jednostavno ne moze da propusti ovakvo mesto, a posebno voli da se zadrzava ispod vrela, sacekujuci hranu koja pada. Centralni tok je najjaci, ali pri dnu njegova jacina nije ni nalik na onu na povrsini, taj deo toka vole da koriste klen i mrena. To je mesto gde se mrena nalazi u popodnevnim satima i u toku leta, nakon napustanja vrela gde se nalazi izjutra. U bocne strane toka mrena odlazi samo kada je voda mutna ili posle kise. Bocne strane toka, koje su najblaze, naseljene su deverikom, bodorkom, mrenom, klenom, smudjem i stukom. Naravno deverike biraju najsporije delove, se klenici nalaze u najbrzim. Postoji jos jedan dobar nacin za pronalazenje mrena, a to je , gde su panjevi tu su i mrene. Prihrana u ovim vodama je najveci problem. Za lake tipove primame, treba koristiti hranilice kojima je moguce spustiti hranu na zeljeno mesto. Kod krupnije primame, moguce ju je vezati na strunu i spustiti je na dno vode. Za mutne vode, rak je idealan mamac za mrenu. Pri lovu mrena kod brana, ustava i mlinova, zbog jacine vodenog toka, koristite najlon vece nosivosti od one koju diktira velicina riba koje ocekujete.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran