Ribolov > Zakoni i Propisi u vezi ribolova

R i b o l o v

(1/2) > >>

skipper:
Ako se ovim tempom i na ovakav način nastavi izlov ribe, uskoro će mo ostati i bez ribe na našim rekama.

Dužina ribe meri se pravolinijski od vrha gubice do sredine repnog peraja.

Odredbe novog člana 277. Krivičnog zakona glase:
- Ko lovi ribu ili druge vodene životinje za vreme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen, kazniće
se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
- Ko lovi ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za
omamljivanje ili na način štetan za razmnožavanje tih životinja ili kojim se te životinje masovno uništavaju,
kazniće se zatvorom do tri godine.
- Kaznom iz stava 2. ovog člana kazniće se i ko lovi ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrednosti ili
u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja.
- Ulov i sredstva za ribolov oduzeće se.
Novčana kazna u visini od 5000 dinara čeka sve one koji budu uhvaćeni da love ribu u vreme lovostaja. Istim iznosom
kazniće se i lice koje protivzakonito stavlja u promet ulovljene ribe, dok za pecanje bez važeće ribolovačke dozvole sledi
novčana kazna u visini od 2000 dinara.
Lice koje ne pokaže isprave i dozvolu za ribolov i ne omogući ribočuvarima da izvrše pregled ulova, sredstva i alata za
ribolov, kazniće se takođe novčanom kaznom od 2000 dinara, a tolika kazna sledovaće u buduće i onima koji izlovljavaju
ribu rukama, kao i licima za koje se utvrdi da bez dozvole poseduju alat za privredni ribolov.
Hvatanje ribe mrežom na ribarskom području gde to nije dozvoljeno sankcionisano je kaznom do 5000 din, a sve
navedene kazne prati mera oduzimanja sredstva i alata koji se pronađu kod lica koje krše zakon.

Ima li ovo smisla. Kakav je ovo Zakon.

skipper:
Cena dozvola za Privredni ribolov nije mala ovde se kreće od 65000 do 80000 hiljada dinara. Svi koji postavljaju mreže iz čamca, t.j. bave se privrednim ribolovom ih imaju, to nije problem. Problem je u tome što se taj novac ne koristi za poribljavanje reka ili za ribočuvarsku službum već, ko zna zašto. Ribokradice su posebna priča.

Kapetan:

--- Citat: Dule  21, 01, 2009, 15:23:49 posle podne ---Ma ta ribočuvarska služba je priča za sebe. Meni su sa čamca koji je vezan za splav uzeli štap koji sam zabacio i otišao do radnje. Popeli se na čamac bez pitanja i uzeli štap a ranije su kontrolisali i znaju da imam dozvolu.
Pored mene je jedan bivši funkcioner, na splavu javno drži bubnjeve i mreže. Vidi se mreža u vodi. Nikada nisu prišli ni pogledali, a ja sam morao da se preganjam sa njima da mi vrate štap.

--- Kraj citata ---

ma jeste culi za onog lika iz novog sada sto im uzeo neke velikepare jer su mu izgubili stap ?

cek moram to da iskopam :)

Kapetan:
evo ga :)

http://www.kurir-info.rs/clanak/crna-hronika/kurir-07-11-2008/za-pecaroski-bol-3-000-dnevno

Za „pecaroški“ bol 3.000 dnevno!

Pecaroš Janoš Bodo svojevremeno izvojevao sudsku presudu koja mu je omogućila da papreno oglobi Ribolovački savez Vojvodine. Najskuplja nadoknada zbog izgubljenih štapova za pecanje

ZRENJANIN - Janoš Bodo, sportski pecaroš, uspeo je da ubedi sudije u Zrenjaninu i Novom Sadu da trpi ogroman duševni bol zbog tri štapa za pecanje koje mu je konfiskovao, a potom izgubio Ribolovački savez Vojvodine, pa mu je država patnju kompenzovala sa 3.000 dinara po danu. Janoš je najpre na sudu tražio da mu se vrate štapovi koje mu je Savez zaplenio, a kad se ispostavilo da su oni izgubljeni, zahtevao je paprenu novčanu nadoknadu za bol izazvan ovim gubitkom. Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu s računa Ribolovačkog saveza Vojvodine skinuto je i njemu prebačenu oko pola miliona dinara, međutim, presuda je ukinuta, pa sad Bodo toliko treba da vrati.Bez svojih dragocenih štapova Janoš je ostao pre sedam godina, kad su ga čuvari Ribolovačkog saveza uhvatili kako peca bez dozvole. Kad mu je ponuđeno da kupi dnevnu dozvolu kako bi bez problema nastavio da peca, on je to odbio pa su ribočuvari bili prinuđeni da mu privremeno oduzmu opremu za pecanje, uz napomenu da u svako doba može da dođe u Savez, kupi dozvolu i pokupi svoj pribor.

- Janoš je tek posle mesec dana svratio u savez po svoje štapove. Nažalost, čuvar koji je preuzeo zaplenjenu opremu nije sastavio zapisnik o tome, pa se štapovima gubi svaki trag. U međuvremenu je taj radnik otpušten iz sasvim drugog razloga, što je dodatno otežalo pronalaženje pecaljki - rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Odmah posle ovog incidenta Janoš je podneo tužbu opštinskom sudu u Novom Sadu, u kojoj je tražio da mu se bespravno otuđeni štapovi smesta vrate. Kako je Savez iscrpno dokumentovao da ta oprema više nije u njihovom posedu, Janoš se pozvao na duševni bol izazvan ovakvom neodgovornošću.

- Ponudili smo da mu kupimo tri nova štapa i tri mašinice, što je on odbio. Pred sudom je objasnio da je opremu za pecanje dobio od brata i oca, koji su radili u Nemačkoj, i da za njega ti štapovi imaju neprocenjivu sentimentalnu vrednost. Njegov advokat je tražio da Janošu plaćamo dve hiljade dinara dnevno dok mu ne vratimo štapove, koje više nemamo u posedu. Na naše zaprepašćenje, sudiji je to bilo dovoljno da presudi u njegovu korist, a okružni sud u Novom Sadu je globu povisio na čak tri hiljade dinara dnevno. Kako je Savez ovu presudu smatrao neozbiljnom i odbio da plaća naknadu Janošu, on se posle pola godine ponovo žalio sudu i s našeg računa prinudno je skinuto oko 500.000 dinara - ispričao je Jovanović.

Međutim, Janoševa radost je kratko trajala. Ribolovački savez je odmah po skidanju novca s računa uložio žalbu Vrhovnom sudu, koji je poništio presude nižih sudova, tako da je Janoš ostao bez pravnog osnova i bio prisiljen da vrati dobijeni novac.

Kako smo saznali, pre nego što je odlukom Vrhovnog suda bio upozoren da vrati novac, Janoš je polovinu koju je dobio na ime naknade štete dao svom advokatu, a drugu polovinu potrošio. Ukoliko uskoro ne bude razdužio dugovanja koja ima prema Ribolovačkom savezu, celokupna imovina će mu biti stavljena na doboš i prodata, dok će se iz te sume namiriti dug, objasnio nam je za kraj Jovanović.

SUD PREVIDEO OSNOVNI PRINCIP

Naš poznati advokat Sava Anđelković objasnio je da su u ovom slučaju prvostepeni i drugostepeni sud prevideli osnovni pravni princip jednakih davanja.
- Vrednost tri štapa za pecanje, ma koliku oni sentimentalnu vrednost imali za gospodina Janoša, ne može da dostigne dve hiljade dinara na dnevnom nivou. Gruba nesrazmera između štete koju je savez pričinio Janošu i paprene materijalne naknade za istu potpuno ruši elementarni pravni princip jednakih davanja, po kome se nastala šteta svodi na neku realnu novčanu vrednost koju je optuženi dužan da isplati - rekao je Anđelković i dodao da Janoš nije savesno postupio kad je potrošio skoro 500.000 dinara koje je dobio na ime odštete i da je trebalo da sačeka da prođu zakonom predviđeni rokovi u kojima Savez može da se žali Vrhovnom sudu, objasnio nam je advokat Anđelković.

A JANOŠ PECA LI, PECA

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, pozvali smo porodicu Bodo iz Zrenjanina. Na telefon se javila Janoševa supruga Irena, od koje smo saznali da je njen suprug trenutno na pecanju. Upitali smo zbog čega je Janoš toliko emotivno vezan za te famozne pecaljke.
- To je uspomena na njegovog brata i oca, koji su mu poklonili tu opremu za pecanje. Istina je da su nam nudili nove štapove, ali mi smo hteli samo one stare. Sada, posle nekoliko godina, sve nam je jedno i želimo da se sve okonča - rekla Janoševa supruga Irena.

espresso:
Gde se vade dozvole za pecanje za Savu i Dunav? ???

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju