E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Grafen - dvodimenzionalna folija

<< < (2/4) > >>

LSI:

--- Citat: mossi  15, 02, 2013, 23:17:22 posle podne ---Tekst ima nekoliko sitnih pogrešaka:

1. Ako nešto ima širinu i dužinu, a debelo je jedan atom onda definitivno ima i debljinu tj nije 2D nego 3D
2. Ako je presek ljudske dlake jednak veličini jednog atoma, onda je fizika pukla ko Srbija!

--- Kraj citata ---

Mossi je sasvim u pravu kad kaže da ako je nešto debelo koliko jedan atom onda ima debljinu ali tu ulazimmo u onu priču o beskrajno velikom i beskrajno malom - ah, da, sada se otvara pitanje odnosa dimenzije jednog atoma ugljenika prema beskrajno malom...

Ne bih ja da otvaramo filosofsku diskusiju.
S praktične tačke gledišta debljinu jednog atoma nije moguće videti okom i zato sam rekao da se radi o foliji koja ima samo dve dimenzije.
Dozvoliću sebi da i dalje grafen smatram dvodimenzionim materijalom.

Na drugu konstataciju je Novus već dao komentar, pa ne bih i ja.


Cena je u prvom trenutku bila oko 1.000 dolara. Imam informaciju da je do ovog trenutka razvijeno još nekoliko "tehnika" za proizvodnju grafena i da bi već sada cena mogla biti oko 100 evra. Ipak, sve je još uvek u domenu visoke tehnologije i istraživanja.

Medjutim, očekujem da će veoma brzo tehnologija napredovati i da će i ova novotarija postati pristupačna. Ja već vidim nove telvizore sa super tankim ekranima. Tranzistori su već napravljeni, eto nam uskoro novih čipova. Mislim da ćemo svi mi koji se sada zabavljamo ovim tekstom još za naših života imati neku stvarčicu u kojoj je ovo našlo primenu. Pa zato i mislim da će takva folija naći mesto i u solarnim panelima za napajanje ladje električnom strujom.

A ko zna šta će sve još iznedriti ljudska mašta?

Kapetan:
mnogo vam je i 3mm lima , sad biste jos tanje...

ladjaVlajko:

--- Citat: mossi  15, 02, 2013, 23:17:22 posle podne ---1. Ako nešto ima širinu i dužinu, a debelo je jedan atom onda definitivno ima i debljinu tj nije 2D nego 3D

--- Kraj citata ---

Mossi,
Ovde se ne misli direktno na dimenziju već više na fizičke procese. Ako je neki materijal ovako tanak, onda je većina procesa (transport elektrona na primer) koji se u njemu odvija vezana za dve dimenzije a ne za tri kao kod normalnih materijala. Otud dolazi da je ovo 2D.

Kao materijal je veoma egzotičan ali nisam baš siguran koliko je sve to direktno upotrebljivo.

Najzanimljivije je to što je otvorio čitavo jedno novo područje nauke jer pre toga nije uopšte bilo poznato da neki materijal (u ovom slučaju ugljenik) kada se toliko stanji ima tako drugačija svojstva nego u svom normalnom stanju.

Ljuba:
Evo još podataka o grafenu:

Otkriće koje može da promeni svet

"Zamislite da možete da kompletno napunite vaš telefon za svega nekoliko sekundi ili električni automobil za jedan minut..."

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=02&dd=27&nav_id=690593

broker975fx:
Ili prazan novcanik pa da I to potrosim na brod

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju