Autor Tema: recept za dobre ćevape  (Pročitano 27651 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #15 poslato: 17, 08, 2012, 20:35:54 posle podne »
prezle, jaje, luk, pa to je onda ćufta, nije ćevap ?

Van mreže parigroz

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 313
  • Pol: Muškarac
  • Tko leti......vrijedi! Tko ne leti.....ne vrijedi!
    • Tiger shark
  • Brod tip: SAIL 15
  • Marina: "Marko Kulić" Pančevo
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #16 poslato: 17, 08, 2012, 21:57:52 posle podne »
To su cake.....u mnogo manjim količinama se dodaje. Uostalom,probajte.......ili nemojte,kako vam drago...  456

Van mreže maverick

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1271
  • www.mojaladja.com
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #17 poslato: 17, 08, 2012, 22:04:36 posle podne »
tesko je naci pravi recet za cevape , generacijama se prenosi i drzi kao tajna, jedno je sigurno a to je da ga ne rade na takav nacin na koji si opisao jer im je preskupo...ovcetina je obvezan sastojak...nacin pecenja u takvim cevabdzinicama je nesto drukciji, vecinom peku na loju...
Leskovac, Travnik, Banjaluka i recimo ne moze bez Sarajeva....su mjesta gdje se definitvino jedu najbolji cevapi....
par puta ih radio s odredjenim postotkom mesa...uvijek odlicni ali uvijek nesto nedostaje za onaj stopostoni ugodjaj...cak sam kuhao u juhu od govedji kostiju...dodavao...u njoj namakako lepinju...
mozda ipak fali onaj ugodjaj stare cevabdzinice ili tko zna sto

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #18 poslato: 17, 08, 2012, 22:19:26 posle podne »
Ne znam ali u BGD više nemaš gde da pojedeš dobar - odnosno vrhunski ćevap, možda eventualno kod Cice

Van mreže eni blue

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 339
  • www.mojaladja.com
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #19 poslato: 18, 08, 2012, 08:34:47 pre podne »
Brokeru, i kod Cice nekada budu losi, ali u njenoj blizini na 20 metara vrhunski cevap u restoranu Nadoveze, u ulici Zeleznickoj u kafanici Pod lozom, i u Tosinom bunaru iza radnje Klek u restoranu kod Pedje ali samo sredom, nikad neces pogresiti, odmah da kazem nikog ne reklamiram ja sam samo dobar degustator, naravno ovo je sve prica za Zemun, dalje ne znam

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #20 poslato: 18, 08, 2012, 09:47:19 pre podne »
Kad god dođem u BGD, uglavnom natempiram da svratim do Cice na jednu desetku...Cicini su Sarajevski i to je onaj fazon da su malo živkasti, crveni iznutra. Ukus im je odličan uvek bio. Ako me sećanje služi, kod Cice peku roštilj na ravnu ploču, znači nije klasičan roštilj na ćumur a opet bude ukusan. Ja stanem i čekam kod pulta i gledam kao omađijan šta radi sa ćevapima :) Stalno ih preliva sa onim sokom koji klizi sa ploče i skuplja se u posebnu posudu. Lepinju isto tretira sa nekim prelivom.

Našao sam da umesto prezli, Pazarci stavljaju brašno  eek

Van mreže parigroz

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 313
  • Pol: Muškarac
  • Tko leti......vrijedi! Tko ne leti.....ne vrijedi!
    • Tiger shark
  • Brod tip: SAIL 15
  • Marina: "Marko Kulić" Pančevo
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #21 poslato: 18, 08, 2012, 11:50:06 pre podne »
Pa ja ti lepo pričam..........eeee koliko sam tura morao da zavrnem da bi pokupio fazone za roštilj i pizza testo!
Nisu ove sede za badava..............  114

Van mreže djbtea

  • DrinskoSavski Brčkaroš
  • ****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: fjord gliser
  • Marina: stara centrala dorcol
  • Veličina: 6.10
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #22 poslato: 18, 08, 2012, 12:52:55 posle podne »
ako neko zeli dobre cevape onda lepo odete u restoran kod tome cumica preko puta cukarickog na banovom brdu mislim na nekadasnje prave cevape aposle toga 114 114 114 sajkaca

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #23 poslato: 18, 08, 2012, 12:58:11 posle podne »
THX,
beležim sve adrese ali...

šta da radimo mi koji nismo iz BGDa, moramo sami da izbutamo meso, kod mene u okolini nemože da se pojede ćevap ko svet

Van mreže poljo

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1961
  • Pol: Muškarac
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #24 poslato: 18, 08, 2012, 17:33:40 posle podne »
Od svih cevapa koje sam pojeo u zivotu(50 godina a vecinu od toga prezivio u pisa,..oj bosni ) najbolja je krmenadla . Nema potrebe za trikovima i prez.lom samo peci i jedi
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7046
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #25 poslato: 18, 08, 2012, 18:09:54 posle podne »
Od svih cevapa koje sam pojeo u zivotu(50 godina a vecinu od toga prezivio u pisa,..oj bosni ) najbolja je krmenadla . Nema potrebe za trikovima i prez.lom samo peci i jedi


Moj čovek!
Odmah sam znao!

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #26 poslato: 18, 08, 2012, 18:59:04 posle podne »
u Beogradu provereno dobri cevapi:

-Cuburska lipa (cuburski park gradic pejton)
-Bogoslovija kiosk (dobra im je i pljeska na kajmaku)
-Mara Novopazarska kod Kalenica (ex Sime Milosevica )

Van mreže SALE NB

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2449
  • Pol: Muškarac
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #27 poslato: 18, 08, 2012, 20:02:24 posle podne »
U Beogradu nema vrhunskih ćevapa, ima dobrih i solidnih, kao kod Cice, ili u pečenjari na Vidikovcu kojoj zaboravih ime. Zato Marina i ja počastimo sebe dobrim ćevapima svaki put kad idemo na more, mada mnogi misle da razlog našeg svraćanja u Bosanski Novi lepota prirode i reke Une!!! jh Ima i toga, ali ćevapi u "Kaktusu" su glavni razlog i vredni su zaobilaska od 200km!!!  f85

Recept za ćevape koji mi koristimo je onaj koji je u udžbenicima za kuvare. To je u principu onaj "pravi" ćevap ili ćevapčić. Sve ostale varijacije na temu, dodavanje drugih vrsta mesa i slično, mogu da prođu, ali uglavnom samo pokvare ćevape.

Najvažnija stvar kod ćevapa je, naravno, meso.
Koristi se isključivo junetina od vrata, plećke ili potrbušine. Mnogi uzmu meso od buta, pa se posle čude što je žilav ćevap.
Evo recepta (za 10 osoba):

2kg junećeg mesa
50gr. ulja
40gr. soli
500gr crnog luka.

Iseckati meso na komade podobne za mlevenje, posoliti i ostaviti da odleži. Posle mlevenja, meso treba dobro izmešati, a zatim ga dobro stisnuti u posudi (da se istisne vazduh iz mesne mase). Meso se tako ostavi da odleži u frižideru 24 sata. Tada se meso ponovo melje, na sitnijoj šajbi. Tako pripremljeno meso se može čuvati u frižideru, a neposredno pred oblikovanje ćevapa, meso treba još jednom izmešati. Meso je dobro izmešano i pripremljeno tek kada se počne odvajati od daske ili stola na kojem mešate.
Najbolji su kada se oblikuju neposredno pre pečenja, i kada se pojedu odmah nakon pečenja! 114
Naravno, za vreme pečenja, zalivati ili premazati povremeno mešavinom ulja i vode, ali nije obavezno.
To je bitnije za sočan, zapečen somun, nego za samo meso.

Ako ih oblikujete u pločice po 4, to su onda pravi banjalučki ćevapi. Neki Muslimani dodaju malo ovčetine, i koriste loj, od čega dobiju onaj "njihov" miris. Ja više volim ove klasične, takvi se prave u banjalučkom kraju, i uz Unu (u srpskom delu).
Srbi ko Srbi, eksperimentišu, pa dodaju sve i svašta, čak i jaja i svinjetinu, ali od toga, po meni, nikad dobar ćevap. Na kraju, ukusi su različiti, neka svako pravi kako mu se najviše dopada! 114 114 114
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže igorbos

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 417
  • Pol: Muškarac
  • Mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara.
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #28 poslato: 18, 08, 2012, 20:31:05 posle podne »
Poljo.........svo meso pored cevapa je vegetarijana....
Druze,nemo' da me brines!
                                                                          sajkaca
Igor

Van mreže poljo

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1961
  • Pol: Muškarac
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #29 poslato: 18, 08, 2012, 23:42:03 posle podne »

Provjereno !!! U smjesu se stavlja junetina od vrata i kujruk(govedji rep) jezik, mozak i srz iz kosti. Potom se dobro i zmelje te ostavi da odstoji .
Sa moje tacke gledista :
 Najbolji nacin je kad se cevapi,barem jedno 30-40 komada, resiraju pa zaliju kajmakaom. Ostave se da otstoje par minuta a onda ....bace u kantu za smece. Onda kao covjek sjednes i jedes pecenje.
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.