Autor Tema: recept za dobre ćevape  (Pročitano 27574 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
recept za dobre ćevape
« poslato: 17, 08, 2012, 11:19:36 pre podne »
Pošto nisam našao sekciju za hranu otvaram ovde temu o dobrom receptu i izradi ćevapa u kućnoj varijanti

Oni kupovni ćevapi mi se ne sviđaju pa ako ima neko originalni recept po kome mogu sam da napravim dobre ukusne i sočne ćevape neka baci koji tajni recept.

JA imam ovaj recept ali kad uradim tako, ipak ne ispadnu kako treba. Nisu sočni i mekani nego budu suvi

Sastojci za 8 osoba:

 600g teletine;
 1 čen belog luka;
 1400g junetine, od plećke;
 3 prstohvata bibera;
 40g soli.

Priprema:

 Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mleveno meso dodajte so i dobro izmešajte. Mešajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata). Protisnite beli luk i dodajte ga u mleveno meso.Dodajte biber pa mešajte meso bar 10 minuta.

Oblikovanje:

 Ćevape oblikujte pomoću za to namenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru pre pečenja.Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se "pločoce" od po četiri ćevapa u nizu.
 Od 2 kg mlevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa.

Pečenje:

 Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene.

Van mreže Zoran Marinković

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 906
  • Pol: Muškarac
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #1 poslato: 17, 08, 2012, 12:29:33 posle podne »
 114

Nekako nisam siguran da je recept dobar.....pa bi bilo dobro da se obrazuje mnoooogočlana komisija, bongo k5 bongo

obezbedimo nastavni materijal i da se uradi praktična nastava 357 357 357

Preporuka je da se obezbedi i .....količina protivotrova...ladnog...  ok114 114 114 114 114 114

p.s.
Kako nije red da položiš iz prve budi spreman za popravni...nekoliko puta.. stri
Deda Zoran

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #2 poslato: 17, 08, 2012, 12:54:07 posle podne »
znao sam da neće biti ozbiljnih odgovora na ovu temu   6589

ali dok se ne postavi dobar TAJNI recept koje meso, koji začini...ništa od degustacije  456

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #3 poslato: 17, 08, 2012, 13:05:04 posle podne »
Pošto nisam našao sekciju za hranu otvaram ovde temu o dobrom receptu i izradi ćevapa u kućnoj varijanti

Oni kupovni ćevapi mi se ne sviđaju pa ako ima neko originalni recept po kome mogu sam da napravim dobre ukusne i sočne ćevape neka baci koji tajni recept.

JA imam ovaj recept ali kad uradim tako, ipak ne ispadnu kako treba. Nisu sočni i mekani nego budu suvi

...


E, moj prijatelju! Znate li zašto su suvi?
Pa zato što u receptu ne stoji da se serviraju uz hladno pivo ili špricer!

Probajte i videćete da sam u pravu. A ako imate nekih dilema, pozovite me kad budete sledeći put pripremali ćevape i ja ću vam rado pokazati na licu mesta. Evo, spreman sam da ponesem pivo ili vino po vašoj želji ali naglašavam - bilo koje, samo da je hladno i da ga ima dosta.

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #4 poslato: 17, 08, 2012, 13:13:21 posle podne »
debelo ste promašili temu...   lol

ovde nije reč koja vrsta tečnosti ide uz ćevape nego kako zamesiti meso za ćevape, one lepe, sočne mekane, gumene, mirisne...  f85

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #5 poslato: 17, 08, 2012, 13:19:56 posle podne »
Uzgred, kada sam u Leskovcu razgovarao sa ljudima koji tamo pripremaju roštilj, pričali su mi o postupku koji oni primenjuju.

Pre svega, treba uzeti meso dobrog kvaliteta.
Meso može da se meša ali može i od jedne vrste.
 
Treba ga samleti u  mašini za meso pa to ostaviti u frižideru da prespava.

Onda se ponovo propusti kroz mašinu ali ovog puta kroz nož za jedan broj manji.
Opet u frižider da prespava.

Treći put se melje - ploča sa još sitnijim rupama i još jedna noć u frižideru da meso sazri.

Posle svakog mlevenja masa se promeša tako da počne da "pućka" prilikom mešanja.

Tek nakon takve pripreme oblikuju se ćevapi u željeni oblik i veličinu i bace na roštilj.


Začine (so, biber, luk...) možete dodavati i posle prvog mlevenja ali bolje je ako to uradite kasnije. Na primer, deo soli posle prvog mešanja. Deo soli i malo bibera i luka tokom drugog mešanja. Ostatak prilikom trećeg mešanja.


Vreme pečenja treba prilagoditi temperaturi i veličini tako da unutrašnjost bude ispečena ali površina ne treba da pregori.
Bolje da je unutra malo "živkasto" nego da je spolja crna kora ugljenisanog mesa.


Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #6 poslato: 17, 08, 2012, 13:21:27 posle podne »
debelo ste promašili temu...   lol

ovde nije reč koja vrsta tečnosti ide uz ćevape nego kako zamesiti meso za ćevape, one lepe, sočne mekane, gumene, mirisne...  f85


A ja vama tvrdim da ni jedan ćevap neće biti suv ako ga dobro pokvasite.
A vi se samo vadite da bi imali izgovor da me ne pozovete - nema veze.

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #7 poslato: 17, 08, 2012, 13:25:18 posle podne »
a to za kvašenje, pa znam to...čuo sam da se ćevap tokom pečenja kvasi i preliva sa mešavinom vode i ulja ili još bolje sa sokom koji ispušta ćevap ali ja nemam takvu žicu na roštilju koji skuplja saft od mesa  no125 6589

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #8 poslato: 17, 08, 2012, 13:26:43 posle podne »
molim malo brži razvoj teme jer...

još nismo ni krenuli sa receptom za ćevape a čeka nas i receptura za dobru lepinju  357

Van mreže srsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2072
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Брод СРСА
  • Brod tip: челични кабинаш
  • Marina: марина ЈП Ада Циганлија
  • Veličina: 10х2,9м
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #9 poslato: 17, 08, 2012, 16:06:09 posle podne »
Ако желиш да ћевапи не буду тврди већ онако мекани, надувени, стави у месо мало соде-бикарбоне.  357 f85   357  f85   ok   ok  ok      И још нешто, у месо за ћевапе никада не иде лук(поред облика то је једина разлика између ћевапа и пљескавица).   clap  clap  clap  clap

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #10 poslato: 17, 08, 2012, 18:07:30 posle podne »
probao sam i sa sodom i opet ne budu mekani i sočni kao u kafani

u ćevape ide beli luk, ne crni, crni ide u pljeske, tako kažu mesari

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #11 poslato: 17, 08, 2012, 18:22:19 posle podne »
Komplikuješ,
tajna dobrog ćevapa je vrlo prosta,
dodaj ne jedan čen belog luka nego znatno više a kada misliš da je dosta dodaj još jedan, pored njega može i običan ali sitno seckan,
dodaj sodu bikarbonu, so, i malo tucane paprike. Može da odstoji ali i nemora. Meso  orginalno najbolje junetina, mada ja pravim zdravu varijantu ćevaoa od konjskog mesa od buta dva puta mleveno. Vatra ne treba da bude prejaka već umerena da se lepo istopi. Oblikuje se iz kuglice u valjak, malo naulji i to je to. Pravi bosanski vapće

Probaj - znači puno belog luka i malo sode, a može i trunka kisele vode

Van mreže HOGAR

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1444
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #12 poslato: 17, 08, 2012, 18:41:19 posle podne »
Ko ti reko da stavis teletinu,nek ti kaze sto su suvi  sajkaca
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže Jezerash

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 192
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #13 poslato: 17, 08, 2012, 19:06:50 posle podne »
hm..ovo brokerovo mi već deluje nešto konkretno  thumbup

konjsko meso, deluje zanimljivo ali gde da nađem meso od konjine i koji deo je najbolji ?

da li ima u "Plavi Dunav" u PA ? kod "Matijevića" i kod drugih mesara nema 100% ?

puno belog luka ne mož`da ne valja, beli luk je zakon, jedino se bojim da ne preteram pa da na kraju probija taj miris luka i da preovlađuje, ali to se da ispraviti sledeći put

prošli put kad sam zamesio, meso pozelenelo na pojedina mesta, kažu to je zbog sode bikarbone jer se razvile bakterije. prenoćilo je u frižideru jednu noć

po ćevapdžinicama često vidim da je mestimično zeleno mleveno meso

doduše nikad mi ništa nije falio (hvala bogu) ali koliko je to opasno...bolje da se stavi soda pre samog pečenja ili ?

Van mreže parigroz

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 313
  • Pol: Muškarac
  • Tko leti......vrijedi! Tko ne leti.....ne vrijedi!
    • Tiger shark
  • Brod tip: SAIL 15
  • Marina: "Marko Kulić" Pančevo
Odg: recept za dobre ćevape
« Odgovor #14 poslato: 17, 08, 2012, 20:12:39 posle podne »
Momci,apsolutno ste u pravu,ali moram i ja da dodam neku...................
 Meso se samelje,usoli pa prenoći. Posle se samelje još jednom,začini i dobro zameša.
 Kad oblikuješ ćevape ostaviš ih još par sati u frižideru i to je to.........Da bi meso nakon pečenja bilo sočno treba dodati oko 5% prezli prilikom mešanja. One upiju sokove i ne daju im da iscure na žar....verujte mi,imo sam ja ćevabdžinicu pa sam doktoriro pripremu. Nije na odmet da pre samog pečenja meso još jednom zamesiš i dodaš jedno jaje (na otprilike 2. kg mesa). Od sode bikarbone meso nabubri,prezle ne daju sokovima da iscuri a jaje ga veže da se ne raspada.Sa sodom ne preterivati inače proliv je neminovan. Ima još jedna caka....biber se samelje,ostavi se da izvetri (kako bi izgubio na ljutini pa se stavi više zbog samog šmeka)......pivo i špricer pod obavezno.......  114  357