Pošto nisam našao sekciju za hranu otvaram ovde temu o dobrom receptu i izradi ćevapa u kućnoj varijanti
Oni kupovni ćevapi mi se ne sviđaju pa ako ima neko originalni recept po kome mogu sam da napravim dobre ukusne i sočne ćevape neka baci koji tajni recept.
JA imam ovaj recept ali kad uradim tako, ipak ne ispadnu kako treba. Nisu sočni i mekani nego budu suvi
Sastojci za 8 osoba:
600g teletine;
1 čen belog luka;
1400g junetine, od plećke;
3 prstohvata bibera;
40g soli.
Priprema:
Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mleveno meso dodajte so i dobro izmešajte. Mešajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata). Protisnite beli luk i dodajte ga u mleveno meso.Dodajte biber pa mešajte meso bar 10 minuta.
Oblikovanje:
Ćevape oblikujte pomoću za to namenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru pre pečenja.Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se "pločoce" od po četiri ćevapa u nizu.
Od 2 kg mlevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa.
Pečenje:
Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene.