Autor Tema: Još malo o splavovima i sojenicama na Savi  (Pročitano 4365 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7046
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Još malo o splavovima i sojenicama na Savi
« poslato: 01, 08, 2012, 18:19:56 posle podne »
Nisam hteo da ovaj tekst postavim u temi "Mlaćenje prazne slame..." jer mislim da mu tamo nije mesto. Nije i za temu kako napraviti splav ali je lep osvrt na ono o čemu je ovde žučno raspredano. Pogledajte kako o tome pišu u "Politici":


01. 08. 2012.| 12:37    
Netaknuta priroda na savskoj obali privatizovana - Prostor od Bloka 45 do Ostružničkog mosta prekriven ograđenim vikendicama


Pred raskošnim betoniranim dvorištem parkirana su tri luksuzna automobila i jedan džip. Iza kapije prostranu vikendicu čuvaju dva poveća psa, a na putiću koji vodi do ovog privatnog, dobro zaštićenog raja postavljena je rampa sa natpisom "privatni posed". Odmah iza ovih placeva, kroz koje bi sem vlasnika smeli da prođu samo najhrabriji avanturisti, nazire se reka – leva obala Save uzvodno od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta odavno je postala dostupna samo onima koji su ovde stigli da ograde parče zemlje. Za ostale posetioce prolaz do reke ne postoji.

Potez koji je nekada važio za zajedničko carstvo netaknute prirode u neposrednoj blizini solitera pretvoren je u privatni gradić. Ovde su objedinjene montažne sojenice, skromnije betonske kuće, splavovi i restorani na vodi, ali i različite arhitektonske "egzibicije", poput kopije srednjovekovnog zamka ili avangardne zastakljene sobe na visokim stubovima. Vlasnici građevina kažu da ih mnogi posetioci ovog dela prestonice bez osnova optužuju da su nelegalno zaposeli zajedničke površine.

– Dok nismo došli i uredili prilaze, ovde je vladala "džungla" od koje niko nije mogao da se približi reci. Do mesta na kojima su sada vikendice bilo je moguće doći samo čamcem. Sada nas optužuju da smo bespravno zaposeli zemljište, a kada smo stigli ovde, "Zelenilu" smo plaćali taksu za korišćenje zelene površine – kaže jedan od domaćina, ne želeći da se predstavi.

Kao i njegovi susedi, vešto izbegava da kaže na osnovu kojih je dozvola podigao svoju kućicu u blizini kanala "Galovica" i da li je na legalan način došao do ovog poseda. Kako god da se to dogodilo, on i njegove komšije vodu crpe iz obližnjih reni-bunara, a divlje su se priključili i na struju, mada ni za jedno ni za drugo nemaju nikakvu dokumentaciju.

Da ubedljiva većina vikendica na ovom prostoru nije legalna potvrđuju i u JVP "Beogradvode", koje je nadležno za propisivanje uslova za postavljanje privremenih objekata u priobalju. Kako naglašava Miloš Milovanović, direktor te ustanove, na većem delu obale, od Bloka 45 do Ostružničkog mosta, ne bi trebalo da bude bilo kakvih sojenica. On kaže da postoje i lokacije na kojima je postavljanje moguće.

– Trenutno procenjujemo koji objekti bi smeli da ostanu, a sa kojih površina je neophodno da budu trajno uklonjeni. Vlasnicima ne naplaćujemo nikakve takse, kako sutra ne bi mogli da se pozovu na to da su platili, a da njihovu imovinu tretiramo kao nezakonitu. Kada je reč o odbrani Beograda od poplava ovi objekti ne predstavljaju veliku opasnost. Oni ipak ne bi smeli da se nalaze u forlandu – između reke i bedema, pre svega, zbog bezbednosti onih koji u njima borave – objašnjava Milovanović.

Pošto nelegalne vikendice na levoj obali Save nisu prioritet, nadležni će na njih poslati bagere tek kada preurede priobalje u užem delu prestonice i uklone nezakonito postavljene splavove u centralnim gradskim zonama.

Polulegalno 20 od najmanje 250 objekata

Najveći deo vikendica uzvodno od Novog Beograda postavljen je pre nego što je ova lokacija pripojena JVP "Beogradvode", u vreme kada je ovde bilo nadležno JVP "Srbijavode".

– Do polovine 2009, na području od bloka 45 do Ostružničkog mosta izdali smo oko 20 dozvola za postavljanje privremenih objekata – kaže Nikola Marjanović, direktor "Srbijavoda".

Prema ovim dozvolama, podnosioci zahteva mogli su da postave montažne objekte poput marina, ali ne postoji propis po kojem u ovu kategoriju spadaju sojenice na obali, još manje betonska zdanja. Čak i sa ovom dokumentacijom vlasnici su bili dužni da prođu kroz složenu proceduru i nabave još hrpu papira u lučkoj kapetaniji.

Uprkos tome, prema nezvaničnim procenama, na nekada netaknutom prirodnom terenu, od bloka 45 do Ostružničkog mosta, danas se nalazi najmanje 250 vikendica.

Zidane kuće bez temelja u zakonu

Dok je po postojećim propisima na levoj obali Save uzvodno od Novog Beograda moguće dobiti samo potvrde kojima se legalizuje postavljanje privremenih montažnih objekata, ni po jednoj zakonskoj odredbi ne postoji mogućnost da se ovde podignu zidane, trajne kuće. Uprkos tome, ovakve građevine nisu retkost, naročito u delu forlanda od kanala Galovica do Ostružničkog mosta.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 01.08.2012.)

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7046
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Još malo o splavovima i sojenicama na Savi - II deo
« Odgovor #1 poslato: 07, 08, 2012, 07:31:03 pre podne »
Evo još malo na ovu temu. Prčitajte samo koliko je ta priča zamršena i kakvi smo mi stručnjaci da stvari izvedeo do apsurda. Zar je moguće da nadležna institucija ne može da otkači bespravno priključene dok ne pronadje neko drugo rešenje za njihovo priključenje? Uostalom, pročitajte ima i o tome i još što šta drugo.


06. 08. 2012.| 08:30    
Nelegalne kuće na obali Save čvršće od zakona


Pošto mu se plac nalazi u blizini savskog vodoizvorišta, na potesu od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta, Mihailo Vuković nije mogao da dobije građevinsku dozvolu od opštine. Investitor zainteresovan za njegov projekat posle toga se povukao i Vukoviću je propala ideja o zidanju stambeno-komercijalnog kompleksa. Ništa tu ne bi bilo nelogično samo da se znatno bliže vodoizvorištu nije načičkalo oko 250 nelegalnih vikendica. I njih ni opština, ni bilo koja druga služba uopšte ne diraju, a osim ispravnosti vode mogu da ugroze i nasip koji brani taj deo grada od poplava.

– Moja parcela se nalazi iza nasipa. Ovi koji nisu poštovali zakon i nastanili se usred prostora između reke i bedema, gde nikakva gradnja nije dozvoljena, prošli su bolje. U okolini su nikle ne samo vikendice, nego i autootpadi, o divljim deponijama i septičkim jamama da ne govorim – žali se Vuković.

Kada će se greške ispraviti, to se ne zna jer nadležni ćute. Opštine Novi Beograd i Surčin, koje je "Politika" pitala šta mogu da urade sa nelegalnim zdanjima na levoj obali Save i znaju li kako su te vile podignute, od minulog utorka nisu dostavile nikakav odgovor. Opštine su prva adresa za to pitanje jer u nadležnosti njihovih građevinskih inspektora je bilo da bespravnu gradnju zaustave ili da je, ako je već iznikla, bar poruše. Umesto da to bude odavno učinjeno, javno preduzeće "Beogradvode", koje upravlja tim područjem kao delom sistema odbrane od poplava, tek sada, kako se navodi, "utvrđuje koji su sve propisi prekršeni". Jednostavno, u takozvanom forlandu, pojasu između nasipa i reke, nije dopušteno ništa osim privremenih objekata. U ovu grupu ne spada nijedna građevina od betona, kakvih je tamo dosta, pa čak ni sve sojenice.

– Ne znam da li je vlasnik ijedne od tih kuća podneo zahtev za legalizaciju ali, ako jeste, uzaludno mu je. Tu je legalizacija zakonom isključena – potvrđuje i Predrag Vučić, sekretar za legalizaciju.

Ne samo što država ne uspeva da ih poruši, nego se ovim objektima ne seku ni nelegalni priključci na vodu i struju, koju kradu iz reni bunara. Umesto da se prihvate makaza, u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" kažu da priključke još nisu ukinuli jer u ovom trenutku ne mogu tim objektima da obezbede "alternativno zakonsko rešenje", kao da je uopšte njihov posao da ga traže. "Elektrodistribucija Beograd" čeka, kako su odgovorili "Politici", bilo kakvo zakonsko rešenje o nelegalnosti tih zdanja da bi im, kažu, momentalno uklonili priključke. Da su nelegalni, jasno je i bez državnog ukaza svakome ko je zavirio u zakon.

Od 250 objekata, koliko ih se nanizalo na tom potesu, dvadesetak trenutno poseduje dozvole za privremene montažne objekate. Njihove gazde su svojevremeno od "Srbijavoda", dok su one još gazdovale područjem, dobile uslove za postavljanje tih privremenih vikendica.

– Ne želimo da budemo svrstani u grupu onih koji nisu ništa platili i koji su se smestili gde su stigli. Propisno smo udaljeni od reni bunara. Došao sam ovde još pre petnaestak godina i uredno plaćam taksu za zauzimanje površine. Prvo sam tu naknadu davao opštini Zemun, pa "Srbijavodama", a danas "Beogradvodama". Dažbina sada iznosi 25 hiljada dinara na godišnjem nivou i za taj novac korisnik dobija pravo da koristi i vodu i električnu energiju, za razliku od onih koji je kradu – ističe Rajko Ostojić, jedan od vlasnika vikendice udaljene oko kilometar nizvodno od Ostružničkog mosta.

Kao i njegovi susedi, Ostojić naglašava da nema ništa protiv toga da kuće koje su podignute u neposrednoj blizini vodoizvorišta ili prete obaloutvrdi nestanu, ali da nadležni ne bi trebalo da poruše sve objekte dok se ne utvrdi koji od njih mogu da ostanu.

– Ne ugrožavamo reni bunare otpadnim vodama, jer su septičke jame udaljene od njih i stalno ih hemijski neutrališemo. Kada sam došao ovde, umesto dva trula drveta posadio sam deset kanadskih topola, ali ne poričem da je mnogo onih koji su zarad zidanja prostranih zdanja raskrčili dobar deo šume – napominje Ostojić.

Jurnjava automobilima po vrhu nasipa

Posetioci leve obale Save između Bloka 45 i ostružničkog mosta žale se, između ostalog i zbog sve intenzivnijeg automobilskog saobraćaja na asfaltnom putu na vrhu nasipa.

– Problem nije samo u tome što vlasnici vikendica ovuda često prolaze svojim četvortočkašima nego što se kreću neprilagođeniom brzinom, pa se tako događa da pored pešaka na mestima gde ne postoji trotoar neko projuri sa 80 ili 90 kilometara na čas. To je neprijatno, a i rizično ne samo za pešake, već i za bicikliste – svedoči jedan od žitelja Bloka 45.

Posetioci ovog kraja tvrde da su do pre nekoliko godina na vrhu bedema postojale tri rampe i čuvar kako bi se sprečio prolazak automobila, a pristup je osim biciklistima i pešacima bio dozvoljen samo kamionima "Vodovoda" koji održavaju infrastrukturu. U toku jedne sezone ove prepreke su uklonjene i postavljen je veoma kvalitetan asfalt, kao da je neko želeo da olakša redovan motorni saobraćaj. To možda potkrepljuje priče da su među gazdama kuća u tom nelegalnom naselju i moćne osobe, pa i funkcioneri nekih važnih državnih službi, kakvima svi vole da pomažu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" 06.08.2012.)

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Još malo o splavovima i sojenicama na Savi
« Odgovor #2 poslato: 07, 08, 2012, 13:23:23 posle podne »
– Док нисмо дошли и уредили прилазе, овде је владала „џунгла” од које нико није могао да се приближи реци. До места на којима су сада викендице било је могуће доћи само чамцем. Сада нас оптужују да смо бесправно запосели земљиште, а када смо стигли овде, „Зеленилу” смо плаћали таксу за коришћење зелене површине – каже један од домаћина, не желећи да се представи.


nisam citao sve , ali ovo mi zapade za oko ... lik je dijabola nevidjenih razmera...


Van mreže HOGAR

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1446
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
Odg: Još malo o splavovima i sojenicama na Savi
« Odgovor #3 poslato: 07, 08, 2012, 18:12:16 posle podne »
Navikli ljudi na red,tako je bilo i u njihovim selima  sajkaca
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala