E, ovako treba... > Brodski motori

Osovinski vod

(1/3) > >>

sharke:
U zadnje vreme sve više mi se čuje osovinski vod,u početku sam mislio da se neka grana zakačila za elisu i da se to čuje,jer mi je tako zvučalo.Međutim,to se sve više čuje i to otprilike na sredini osovinskog voda,kao daosovina nešto kači,da li je otišao neki ležaj,pa ima lufta.Da li je neko imao slična iskustva?

zorter:
Nema šta drugo.  :shout: Vadi ladju napolje što pre, i menjaj oba ležaja da ne bi za mesec dana morao ponovo da vadiš ladju i menjaš i drugi ležaj. Pozzzz

sharke:
Znači trebalo bi da ima dva ležaja,a da li bi me spasilo da napunim vod sa mašću pošto ima jedna "sisica" na koju sam povremeno punio mast,da mi izdrži bar do jeseni?

giganova:
Sarke mozemo lupati u nedogled ali dok se ne vidi koji tip osovinskog voda imas,koje lezajeve koristis,dali ima anti vibracioni sistem i sl.nemoze se sa tacnoscu konstatovato sta lupa.Npr.moguce je da ti je samo popustio centralni sraf na elisi,ili gumeni nosac na os.vodu pa cak i na motoru i prenosi zvuk.Probaj da slikas,a sto se tice mazalice slobodno je napuni nece da skodi,a dalice da resi tvoj slucaj neznam :drinks:

zorter:
Mora imati dve tačke oslonca. Lično mislim (ali nisam siguran) da tu nisu klasični ležajevi tipa lagera zbog vode, već su to bronzane piksne koje se povremeno (bar jednom mesečno) preko sisice (mazalice) pune toatnom mašću. Malo je jednom u sezoni. Verovatno je otišo semering i kad propusti vodu, ona brzo ispere mast pa se usled trenja "pojede" čaura (piksna) i onda osovina dobije "luft", i više nije u centru. Kod nekog broja obrtaja ona se "sama" centrira i tada je buka ili čudan šum najmanji, a kod nekog drugog broja obrtaja počne da "skače" pa je veoma neprijatan osećaj. Znači, moraš brod napolje iz vode, pa kod strugara da uradi obe čaure i da izmenjaš semeringe. Dobro ih podmaži i nazad u vodu na uživanje. Ako ti donja čaura (kod elise) nije dostupna za podmazivanje, onda jednom godišnje, kad vadiš brod napolje, obavezno podmaži. Gornju čauru, (kod motora-kopče) obavezno povremeno pregledaj, (bar nedeljno), pa ako primetiš kapljice vode, ne kreći dok je ne podmažeš. A sa sigurnošću možeš znati šta je tek kad izneseš brod i sve pregledaš. Može da bude i neki nosač motora problem, i zbog njega ume da lupa. Pozzzzzz

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju